Od kilku tygodni (3x / tydzień) trenuję marsze w celu utraty masy ciała - ważę 125kg przy wzroście 197cm (oczywiście deficyt kaloryczny też trzymam). Szukam butów do chodzenia po asfalcie i ubitych ścieżkach w parkach / na obrzeżach miasta. Na początku chodziłem w starych najaczach - jakiś model air maxów, ale podeszwa jest już konkretnie zjechana, robi się niewygodnie i obawiam się o amortyzację i stawy. Przyszedł czas na zakup nowych butów - uderzyłem do zielonego sklepu z butami, żeby zrobić skan do sławetnej aplikacji promowanej przez Panią Wellman i Pana Prokopa.
Szczerze - tragedia, przynajmniej w moim przypadku. Na 30 przymierzonych par (buty zgodne ze skanem stopy, szerokość albo minimalnie przed, albo za zakresem) znalazłem jeden model, który pasował, ale były to trekkingi z terenowym bieżnikiem.
W końcu udałem się do sklepu stricte biegowego, sprawdziliśmy chód, wyszło, że mam tendencję do lekkiej pronacji - dobraliśmy buty Asics GT-2000 8 w rozmiarze 49 (US14), byłem cały w skowronkach. Po sklepie chodziło się w nich mega wygodnie, na bieżni w sklepie także. Niestety założyłem je na 5km trening dość żwawym marszem i już po 15 minutach zaczęła mnie boleć lewa stopa (jak byłem młodszy, to miałem podobną sytuację przy korkach do piłki nożnej - but na prawej stopie leżał idealnie, ale lewa strona lewej stopy mega mnie bolała - doszło do tego, że grałem w dwóch różnych butach przez jakiś czas :D).
Wróciłem do domu i zrobiłem obrys stóp. Organoleptycznie potwierdziłem to, co wiedziałem już wcześniej - lewa stopa jest zmutowana! Dłuższy palec niż w prawej stopie i szersza stopa po zewnętrznej stronie.
W związku z tym pytanie - co robić. Czy są jakieś firmy, które produkują jakieś szersze wersje butów, czy znacie jakiś sklep, który pomógłby mi dobrać buty? Może sami macie podobny problem? Bo przyznam szczerze, że po tych Asicsach się załamałem

PS: załączam obrys stopy lewej i prawej
Lewa stopa - 30,5cm długość, 29cm szerokość w najszerszym punkcie (poza obrysem kości haluksowych), 31cm podbicie
Prawa stopa - 29,8cm długość, 28,5cm szerokość w najszerszym punkcie (poza obrysem kości haluksowych), 30,3 cm podbicie