biegam rekreacyjnie od kilku lat. W październiku kupiłem Brooksy Cascadia 14, po zrobieniu wcześniej ok 1500km w Cascadia 13. Niestety w C14 po około 200km pojawiła się dziura na górnej powierzchni w okolicach dużego palca.
Zadzwoniłem do sprzedawcy, Runshop ( Runsport z Tarnowa ). Dowiedziałem się, że takie przypadki z Brooksami zdarzają się i dystrybutor wymienia buty. Jednocześnie poproszono mnie o zamknięcie dyskusji na allegro, zapewniając mnie, że sprawa zostanie załatwiona pozytywnie. Buty wysłałem, po czym otrzymałem odpowiedź, że z powodu obcierania palca o materiał, nastąpiło przetarcie i że jest to naturalne zjawisko. Reklamacja odrzucona. W rozmowie telefonicznej szef serwisu firmy Runshop raczył zalecić mi naukę czytania ze zrozumieniem ( jego odpowiedź to doskonała mieszanka bełkotu urzędniczego, błędów ortograficznych i interpunkcyjnych

Po ingerencji Allegro sprzedawca wspaniałomyślne zaoferował mi odesłanie butów do dystrybutora. Dystrybutor przekazał buty do rzeczoznawcy, Pani Agnieszki Drąg. Pani Rzeczoznawca orzekła, że but został uszkodzony w wyniku gwałtownego rozdarcia.... wskazując inne miejsce uszkodzenia niż faktyczne. Na moje wskazanie, że dziura jest na górnej powierzchni, a nie na czubku buta, odparła, że to czubek, bo biegacze przecierają buty w tym miejscu. Zaraz, zaraz, Pani mówiła o gwałtownym rozdarciu, a teraz o przetarciu..... Dziur jest duża ( ok 1cm ) więc gdyby to było przetarcie, to Pan zgłosiłby wcześniej.......
Wniosek? Brooks Cascadia 14 - topowy model do biegania w trudnym terenie - po 200 km pojawiają się dziury. Każdy umywa ręce. Porównując konstrukcję przodu do poprzedniego modelu, widać wady. But jest dużo delikatniejszy i wykonany ze słabszych materiałów. Na zdjęciach podobnie słabo wygląda Cascadia 15.
Przed zakupami w sklepie Runshop, czy obuwia marki Brooks warto się dwa razy zastanowić...