Tomasz - komentarze
Moderator: infernal
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
cześć,
Zapraszam do komentowania oraz wszelkich innych tematów okołobiegowych i nie tylko :)
Zapraszam do komentowania oraz wszelkich innych tematów okołobiegowych i nie tylko :)
- wrestler
- Stary Wyga
Tomasz jak dobierasz tempa do biegów, biegasz na samopoczucie? Moim zdaniem ciut za szybko robisz biegi wolne chyba że te treningi miały być takie szybsze?
- mirass
- Stary Wyga
Jesteśmy na w miarę podobnym poziomie. Doradzać z tego względu pewnie nie powinienem, ale wydaje mi się, że robisz zbyt jednostajne treningi pod względem tempowym. Czasem trzeba wyluzować, pobiec wolniej, a ewentualnie dalej, dać organizmowi czas na regenerację, bo biegasz w tym momencie 2 i 3 zakres, a 1 brak. Sam miałem z tym problem, bo zawsze chciałem szybciej i szybciej, ale już zrozumiałem, że te długie wolne biegi też mają swój sens
Powodzenia. Będę zaglądał
Powodzenia. Będę zaglądał
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach
Biegam na wyczucie, nie mam pulsometru, a telefon od początku do końca leży w kieszeni. Rzeczywiście ostatnie nie były wolne, jakoś tak wyszło.
Na początku roku próbowałem interwałów Gallowaya, ustawiłem podział 1:4 i spokojnie zrobiłem ponad 12km bez większego zmęczenia. Teraz chyba faktycznie za bardzo napinam się przed pierwszym majowym biegiem...
Muszę pokombinować z rozgrzewką, przydałoby się wyeliminować narastające tempo. Od tego tygodnia planowałem przebieżki, może połączyć je z wolnym biegiem max 6/min?
Na początku roku próbowałem interwałów Gallowaya, ustawiłem podział 1:4 i spokojnie zrobiłem ponad 12km bez większego zmęczenia. Teraz chyba faktycznie za bardzo napinam się przed pierwszym majowym biegiem...
Muszę pokombinować z rozgrzewką, przydałoby się wyeliminować narastające tempo. Od tego tygodnia planowałem przebieżki, może połączyć je z wolnym biegiem max 6/min?
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Może faktycznie za bardzo ciśniesz te treningi. Zrób sobie naprzemiennie raz szybko, a następny tren woooolno. Tyle że wolno niech będzie w okolicach 6:30/km. Zobaczysz skok jakościowy na szybszych treningach wtedy bo dasz się zregenerować organizmowi. Może być ciężko wytrzymać w takim tempie, ale wierz mi, da się.
- wrestler
- Stary Wyga
Piszesz że życiówkę masz 54 minuty na 10km według Danielsa spokojnie biegi a takich powinieneś robić nawet 80-85% tygodniowo powinieneś biegać w tempie 06:32-06:57. Ja wiem że to wydaj się strasznie wolno ale po takim wolnym treningu możesz zrobić jeden szybszy a potem np znowu dwa wolne
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Akurat jeśli chodzi o Danielsa to on podaje dość mocne tempa wolnych wybiegań. Nie mam teraz książki pod ręką, ale ja wg. jego rozpiski nie powinienem już biegać wybiegań w tempi 6/km, a ostatnio sobie tak biegam
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach
Przy 6/km mogę spokojnie biegać, rozmawiać, robię 3-4 kroki przy każdym oddechu. 6.40/km miałem w lutym na 12km przy wspomnianym interwale Gallowaya. Zobaczę dzisiaj czy łatwiej będzie biec bardzo wolno czy zrobić interwał marszobiegowy
Skoor... patrząc na Twój progres, zaczynam się wstydzić
Skoor... patrząc na Twój progres, zaczynam się wstydzić
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
No wiesz, ja biegnąc ostatni sprawdzian też bym dał rade rozmawiać, ale nie miałem do kogo
Nie ma czego się wstydzić, taki progres pojawił się dopiero w tym roku, a biegam od połowy 2013 z jedną dłuższą przerwą na kontuzję.
Nie ma czego się wstydzić, taki progres pojawił się dopiero w tym roku, a biegam od połowy 2013 z jedną dłuższą przerwą na kontuzję.
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach
Czasami zabieram córcię, jedzie obok mnie na rowerze i mam do kogo gębę otworzyć Jednak najczęściej słuchawki z muzyką i heya przed siebie.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Szerokie kapcie bez amortyzacji? Czego chciec wiecej
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach
Lekkości Skoor, lekkości
Decathlowskie za 50 zł są przy nich jak najlepsze startówki
Decathlowskie za 50 zł są przy nich jak najlepsze startówki
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach
Mirek, miałeś rację. Podczas dwóch biegów odpuściłem trochę, a dziś ciut szybciej i o ile tempo jak na wcześniejszych, to biegło się komfortowo i do samego końca bez zmęczeniamirass pisze:Czasem trzeba wyluzować, pobiec wolniej, a ewentualnie dalej, dać organizmowi czas na regenerację
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach
Dziękuje
Teraz będą wydatki, kiedyś obiecałem sobie nagrodę (zegarek z gps) za złamanie piątki. Czas zabrać budżet i coś wybrać
Teraz będą wydatki, kiedyś obiecałem sobie nagrodę (zegarek z gps) za złamanie piątki. Czas zabrać budżet i coś wybrać