majak-komentarze
Moderator: infernal
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:52:14
Czołem!
Robię bardzo podobny trening siłowy. Też mam w secie podciąganie, pompki, cos na core i nogi (ale tylko bardzo lekkie ćwiczenia, jak wspięcia, po 10 przysiadów itp.) i też mieszczę się w ok 50 minut. Jestem zupełnym dyletantem, więc mogę tylko podzielić się refleksjami z własnego treningu.
Z całego serca polecam Ci robienie sylwetek gimnastycznych. Nie tylko planka, ale też hollow body. Ja robię je na każdej rozgrzewce i poza treningiem, jak mam chwilkę. Zobaczysz ogromny wpływ na wszystkie inne ćwiczenia (podciąganie, pompki i in.)
Postaw na różnorodność. Jest sporo wariantów wszystkich podstawowych ćwiczeń. Skoro się podciągasz, to masz pewnie drążek. Pomyśl o kółkach gimnastycznych. Tanie, zajmują mało miejsca, a nie sposób wyliczyć wszystkich korzyści jakie możesz z nich czerpać. Już nauka zwykłego podporu jest świetnym ćwiczeniem, a potem jest tylko lepiej.
Mi największą frajdę daje nie robienie coraz większej ilości powtórzeń, ale moment, kiedy potrafię zrobić coś, czego nigdy wcześniej nie byłem w stanie. Dlatego fajnie jest znaleźć sobie jakiś element i powoli się go uczyć. Przy mądrze dobranych progresjach wystarczy dosłownie kilka minut 4-5 razy w tygodniu i można bardzo szybko zobaczyć postęp. Mi udało się ostatnio 5 sekund przytrzymać nowy element, do którego ćwiczyłem tym systemem 10 tygodni. Niesamowita radocha! Wystarczy rozsądnie dobrać cel.
Źródeł informacji jest sporo w Internecie, ale bez cienia wątpliwości mogę Ci polecić forum gimnastycy.pl. Bardzo dużo bardzo solidnej wiedzy, także dla ludzi na naszym poziomie.
Robię bardzo podobny trening siłowy. Też mam w secie podciąganie, pompki, cos na core i nogi (ale tylko bardzo lekkie ćwiczenia, jak wspięcia, po 10 przysiadów itp.) i też mieszczę się w ok 50 minut. Jestem zupełnym dyletantem, więc mogę tylko podzielić się refleksjami z własnego treningu.
Z całego serca polecam Ci robienie sylwetek gimnastycznych. Nie tylko planka, ale też hollow body. Ja robię je na każdej rozgrzewce i poza treningiem, jak mam chwilkę. Zobaczysz ogromny wpływ na wszystkie inne ćwiczenia (podciąganie, pompki i in.)
Postaw na różnorodność. Jest sporo wariantów wszystkich podstawowych ćwiczeń. Skoro się podciągasz, to masz pewnie drążek. Pomyśl o kółkach gimnastycznych. Tanie, zajmują mało miejsca, a nie sposób wyliczyć wszystkich korzyści jakie możesz z nich czerpać. Już nauka zwykłego podporu jest świetnym ćwiczeniem, a potem jest tylko lepiej.
Mi największą frajdę daje nie robienie coraz większej ilości powtórzeń, ale moment, kiedy potrafię zrobić coś, czego nigdy wcześniej nie byłem w stanie. Dlatego fajnie jest znaleźć sobie jakiś element i powoli się go uczyć. Przy mądrze dobranych progresjach wystarczy dosłownie kilka minut 4-5 razy w tygodniu i można bardzo szybko zobaczyć postęp. Mi udało się ostatnio 5 sekund przytrzymać nowy element, do którego ćwiczyłem tym systemem 10 tygodni. Niesamowita radocha! Wystarczy rozsądnie dobrać cel.
Źródeł informacji jest sporo w Internecie, ale bez cienia wątpliwości mogę Ci polecić forum gimnastycy.pl. Bardzo dużo bardzo solidnej wiedzy, także dla ludzi na naszym poziomie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Dzięki za odzew :uuusmiech:
A mógłbym poprosić o konkrety? Wiesz, pierwszy raz spotkałem się z terminem ''hollow body''
Co do planka to już dawno wiem, że to najlepsze ćwiczenie na brzuch. Ale niestety nie dla mnie, kiedyś już próbowałem i bardzo bolał mnie po tym ćwiczeniu kręgosłup więc odpuściłem. Albo jestem zbyt słaby albo nie potrafię tego prawidłowo wykonać.
A mógłbym poprosić o konkrety? Wiesz, pierwszy raz spotkałem się z terminem ''hollow body''
Co do planka to już dawno wiem, że to najlepsze ćwiczenie na brzuch. Ale niestety nie dla mnie, kiedyś już próbowałem i bardzo bolał mnie po tym ćwiczeniu kręgosłup więc odpuściłem. Albo jestem zbyt słaby albo nie potrafię tego prawidłowo wykonać.
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
Opis hollow body od gimnastyka: http://gimnastycy.pl/forum/watek-hollow-body
W wątku jest kapitalny film z progresjami.
I nie rób raczej klasycznych brzuszków, bo nie ćwiczą brzucha tylko zginacze bioder
Brzuch też czujesz, ale są efektywniejsze i bezpieczniejsze ćwiczenia ![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
W wątku jest kapitalny film z progresjami.
I nie rób raczej klasycznych brzuszków, bo nie ćwiczą brzucha tylko zginacze bioder
![hahaha :hahaha:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Szymon, poza tym, ze masz satysfakcje z tych cwiczen to widzisz jakies konkretne przelozenie na bieganie po nich? Ja do tej pory robilem sporo jak dla mnie czystej sily na nogi i troche ogolnorozwojowki i wplyw byl kolosalny, ale to w zasadzie z samej sily nog.
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
I tak i nie – trudno powiedzieć. Jestem sprawniejszy i bardziej stabilny, co daje możliwość efektywniejszej pracy nad techniką. Do tego jednak służą specyficzne ćwiczenia. Sama siła ogólna u mnie raczej się nie przekłada na poprawę w biegu.
Dużo większe efekty widzę po treningu ogólnorozwojowym, czyli nie tylko siła, ale też rozciąganie i sprawność ogólna (stanie na rękach, przewroty, przerzuty). Największy progres zaliczyłem po roku rekreacyjnego treningu judo, który w dużej mierze polegał właśnie na ćwiczeniach ogólnorozwojowych. No ale z fikołkami poczekam, aż zrobi się ciepło.
Dużo większe efekty widzę po treningu ogólnorozwojowym, czyli nie tylko siła, ale też rozciąganie i sprawność ogólna (stanie na rękach, przewroty, przerzuty). Największy progres zaliczyłem po roku rekreacyjnego treningu judo, który w dużej mierze polegał właśnie na ćwiczeniach ogólnorozwojowych. No ale z fikołkami poczekam, aż zrobi się ciepło.
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
Co do butów niskim dropem to dla mnie najlepszy zestaw: ekideny za 50 pln z Decathlonu (dostawa gratis), toutorial yacoola i nóż do tapet
Ale to nie każdemu podpasuje, szczególnie w zimę, bo pod piętą nie ma w ogóle bieżnika. Mi to akurat nie przeszkadza.
![hej :hej:](./images/smilies/icon_razz.gif)
- sosik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:49
- Życiówka w maratonie: 2:58:50
Ja mam pumy faas 500 - trochę bieżnika i amortyzacji jest i drop 4 mm
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!
Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
A ja hoka one one i tez maja 4mm dropu, a jak wymienie wkladki to maja zdaje sie 2 albo 0 nie pamietam i nawet zaznaly reki mistrza yacoola ![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Obrazek](//uploads.tapatalk-cdn.com/20170207/b749f1115733d47e243977348bf7c766.jpg)
![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Obrazek](http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170207/b749f1115733d47e243977348bf7c766.jpg)
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki za odzew Panowie!
Skłaniam się ku Pumie 500 i mam nadzieję, że będzie to dobry wybór. W sobotę jadę do Płocka!
Paweł gdzieś je kupił za 139zł ??? Najtańsze w Twojej kolorystyce znalazłem na ale.... za 200 najtaniej...
Biegasz może w nich teraz w tej śliskiej brei ? Jeśli tak to jak z przyczepnością?
Skłaniam się ku Pumie 500 i mam nadzieję, że będzie to dobry wybór. W sobotę jadę do Płocka!
Paweł gdzieś je kupił za 139zł ??? Najtańsze w Twojej kolorystyce znalazłem na ale.... za 200 najtaniej...
Biegasz może w nich teraz w tej śliskiej brei ? Jeśli tak to jak z przyczepnością?
- sosik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:49
- Życiówka w maratonie: 2:58:50
Na allegro: LINK
Nie wiem jaki masz rozmiar, ale jest tego trochę. Co do przyczepności, to nawet daje radę o ile nie ma lodu.
Nie wiem jaki masz rozmiar, ale jest tego trochę. Co do przyczepności, to nawet daje radę o ile nie ma lodu.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
-
- Zaprawiony W Bojach
Ok, dzięki wielkie. W sobotę jadę mierzyć :uuusmiech:
Co do tuningu z decathlonu to nie mówię, że nie zrobię sobie treningowego na lato jeśli by mi podpasował.
A pytanko, ile po tuningu mają dropu?
Co do tuningu z decathlonu to nie mówię, że nie zrobię sobie treningowego na lato jeśli by mi podpasował.
A pytanko, ile po tuningu mają dropu?
-
- Zaprawiony W Bojach
Staram się biec na wyczucie, w miarę najszybciej, ale tak by utrzymać równe tempo na całym odcinku przy zachowaniu prawidłowej techniki. Dziś było u mnie -9 i wiatr, założyłem grube rękawiczki i ciężko mi klikać w zegarek, ale następnym razem postaram się zmierzyćYahoo pisze:W jakim czasie robisz te 200m?
Nawet jak nie ma tych, 200m, to po ile sekund cisniesz?
![spoko :spoko:](./images/smilies/icon_cool.gif)
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
2km rozbieganie - BSRolli pisze:[2km +10' ABC+ 3x40m na calego ze startu lotnego, 2'P.
6' przerwa i 200m na calego! Po 160m musza sie juz nogi platac, jak nie, to byliscie za wolno.
10' przerwa w marszu i 1-2 km rozbieganie.
10min ABC (skipy, wieloskoki, wieloskoki z przejsciem w przebiezke)
3x40m sprint na maxa start z truchtu nie z miejsca, przerwa miedzy powtorzeniami 2min
Po sprintach 6min przerwy i 200m na maxa ile dasz rady, po 150m masz myslec, ze sie wywalisz a nogi maja byc waciane i walczysz o utrzymanie tempa a nie zwalniasz swiadomie (bo ze i tak zwolnisz to normalne)
10min przerwy w marszu
2km BS
milej zabawy
![hej :hej:](./images/smilies/icon_razz.gif)
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki Tomek. Jak tylko bieżnia się będzie do tego nadawała to zrobię sobie coś takiego
A zamiast 2 km rozbiegania, mogę zrobić 10![hej :hejhej:](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![hej :hejhej:](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
A zamiast 2 km rozbiegania, mogę zrobić 10
![hej :hejhej:](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Ale po co 10? Tu czescia wlasciwa treningu jest to 200m na maksa a nie rozbiegania. Rozgrzac sie masz na abc i sprintach.