PATATAJEC - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak czytam o Twoich perypetiach, na myśl przychodzi mi jedynie stwierdzenie "Patatajec jest hardkorem" :-) mimo wszystko gratki za walke.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

heheh! Patatajec jest marudą!!!! I to straszną... Po tych zawodach w szatni harpagani z pierwszej dziesiątki śmiali się, że to taki treningowy start i warunki były spoko... :D.
Awatar użytkownika
Ernisimo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie ma co narzekać, nie tym razem, to następnym pójdzie Ci lepiej
poza tym na fotkach wyglądasz na zadowolonego :hej:

http://www.maratonczyk.pl/content/view/2400/140/
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

PATATAJEC Dzieciaku, jak to możliwe, że ci się but rozwiązał ??

Wiążesz normalnie but na kokardkę, a następnie normalnie związujesz uszka od kokardki, na taki prosty węzełek... tak się to robi... i nie ma bata we wsi nic ci się nie rozwiąże.
To się nazywa wiązanie "na dwa razy", może są jeszcze inne sposoby ale ja znam taki i jest ok. :bum:

ps. idąc za twoim przykładem kupiłem sobie Saucony Echelony jako że ważę 87-88 kg... to będą dla mnie na wiosnę na asfalt ok. :hej:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ernisimo pisze:Nie ma co narzekać, nie tym razem, to następnym pójdzie Ci lepiej
poza tym na fotkach wyglądasz na zadowolonego :hej:

http://www.maratonczyk.pl/content/view/2400/140/
Hahah! No szczęście wymalowane na mordzie bez 2 zdań... Nawet nie pamiętam, że się tak cieszyłem :), choć nie było z czego. Jakimś cudem w klasyfikacji ogólnej jestem na 15 miejscu, mimo 21 i 22 miejsca w kolejnych etapach, więc nie ma co narzekać :).
zoltar7 pisze:PATATAJEC Dzieciaku, jak to możliwe, że ci się but rozwiązał ??

Wiążesz normalnie but na kokardkę, a następnie normalnie związujesz uszka od kokardki, na taki prosty węzełek... tak się to robi... i nie ma bata we wsi nic ci się nie rozwiąże.
To się nazywa wiązanie "na dwa razy", może są jeszcze inne sposoby ale ja znam taki i jest ok. :bum:
Wiem, wiem, wiem... Ale ten dzień był jakiś totalnie niezorganizowany. Zazwyczaj nie zapominam o podwójnym wiązaniu, jak i o gaciach, skarpetkach i koszulce na zmianę :).
Awatar użytkownika
Alexia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Z tym portfelem, to niezła jazda. Dobrze, że się znalazł :). Też czasem tak mam. Szukam czegoś przetrząsam dom do góry nogami i nic. A potem w najmniej oczekiwanym momencie okazuje się, że jest i leży na wierzchu.

Jest taka mała teoria. Wszyscy wiemy, że można znaleźć dżina w lampie, albo zawrzeć pakt z diabłem. Wtedy są oni na nasze rozkazy i muszą spełniać nasze życzenia. No, ale skądś muszą brać te wszystkie rzeczy. Zabierają je więc prawowitym właścicielom, a potem po cichu oddają tam skąd wzięli. To by wiele wyjaśniało, prawda? :hejhej:
"Ja biegnę beztrosko, bieg biorę za żart
Lecz ci co żartują zostają gdzieś w tyle."

Blog treningowy

Obrazek
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Heheh... Tak sobie to będę tłumaczył ;). Ale faktycznie czasem są takie akcje, że aż niewiarygodne...

Kiedyś, jeszcze jako wrażliwe dziecię o dobrym serduszku i rumianych policzkach poszedłem do lasu na grzyby. Chodziłem, szukałem, ale nie mogłem nic znaleźć, choć w zbieraniu grzybów byłem zawsze niezły. Było mi tak smutno, bo oczami wyobraźni widziałem jak mama cieszy się z pełnego koszyka pełnego szlachetnych grzybków, a tu nic... Co zrobił mały wrażliwy Krzyś? W środku lasu, na polance uklęknął na swoje małe kolanko, złożył drobne rączęta i wzniósł żarliwą modlitwę ku niebu "o chociaż jednego grzyba" :hahaha:. ...A kiedy mały Krzyś wstał i odwrócił się za siebie, zobaczył przed sobą dwa wielkie czerwone koźlarze... Prawda to.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moja religijna wrażliwość została mile połechtana :hahaha:
I gdzie ty Patataju zboczyłeś w tych ostępach leśnych z Bożej polany w szatańskie krzaczory :bum:

A teraz serio: po co sztucznie utrzymujesz oddech 2-2? To już dość szybkie oddychania, ja na nie wchodzę na końcu Tempo Runu i na Interwałach dopiero...
W Easy 4-4, ew. 3-3 spokojnie powinno wystarczyć. Sztuczne przyspieszania oddechu jest z zasady złe.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Moja religijna wrażliwość została mile połechtana :hahaha:
I gdzie ty Patataju zboczyłeś w tych ostępach leśnych z Bożej polany w szatańskie krzaczory :bum:
A to już opowieść na inną okazję ;).
Qba Krause pisze:A teraz serio: po co sztucznie utrzymujesz oddech 2-2? To już dość szybkie oddychania, ja na nie wchodzę na końcu Tempo Runu i na Interwałach dopiero...
W Easy 4-4, ew. 3-3 spokojnie powinno wystarczyć. Sztuczne przyspieszania oddechu jest z zasady złe.
Ja bezmyślna kreatura jestem... Daniels pisze, że najlepiej cały czas oddychać 2-2 i tak chcę popróbować przez dłuższy czas. Nie wiem ile w tym faktu, ale mam wrażenie, że jak przestawiam się na ten oddech, to serducho się wyrównuje i delikatnie obniża częstotliwość. A tak na serio, to właśnie eksperymentuję. Kiedy będę miał już organizm przystosowany do biegania na tyle, że tętno będzie na relatywnie równym poziomie przez całe wybieganie, to zrobię sobie testy i będę miał jasność.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rzuć fragmentem gdzie Daniels mówi o tym oddechu bo wierzyć mi się nie chce.

A odnośnie zbaczania to będę Cię atakował :bum:

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie znajdzie, bo to nie Daniels tylko ja mu napisałem że sam tak oddycham przy tempie właściwie od 6:00 po 3:30 :spoko:

jakos tak mam i mi z tym dobrze
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@Kuba - niżej podaję fragmenty.

:) @Maurice - szukałem analogii w Danielsie do Twojego rytmu oddechu... i znalazłem :). Co prawda Daniels, w tym samym rozdziale (czy ramce) pisze:
Jack Daniels pisze:Jeżeli oddycha ci się bardzo ciężko, możesz wypróbować innego rytmu, na przykład 3-3 (...). Taki rytm często stosuje się przy biegach spokojnych.
Jednocześnie pod koniec tej ramki możemy przeczytać:
Jack Daniels pisze:Można zastosować te same zasady do wszystkich typów treningu. Rytm 2-2 jest najlepszy przy większości treningów specjalistycznych. Można biegać w rytmie 3-3 przy biegach spokojnych, jednak zalecam trzymanie się rytmu 2-2, żeby zachować konsekwencję.
Co jest dla mnie wskazaniem, że powinienem co najmniej spróbować tego rytmu przy biegach spokojnych. Dodam, że ja do tej pory oddychałem bardzo powoli, a co Daniels mówi o rytmie, jaki stosowałem?
Jack Daniels pisze:Można też oddychać w rytmie 4-4, ale nie jest to zalecane. Bardzo głębokie oddechy pochłaniają energię. Jeśli oddychamy tak powoli, możemy mieć trudności z dostatecznie szybkim pozbywaniem się dwutlenku węgla z płuc.
Na badaniu stwierdzono u mnie wpływ oddechu na rytm serca. Oddycham rzadko, a jeśli już zrobię wdech, to wtedy serce przyspiesza na moment. Podczas biegania może się dziać tak, że utrzymując stały szybki, dość płytki oddech mam szansę na zniwelowanie tego skoku w bpm serca, ale to muszę sprawdzić...
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rzuć jeszcze stroną, w domu porównam z wersją angielską.

Na gorąco jednak mam takie spostrzeżenie, że rytm oddechu to coś co ustala się w dużym stopniu niezależnie od nas i z zasady dobrze, bo naturalnie :hahaha: stąd nie grzebałbym w tym.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post