b_j_j - komentarze
Moderator: infernal
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32'41''
- Życiówka w maratonie: brak
Nieźle zasuwasz te ciągłe
Dzisiaj biegałem 12 km i ledwo po 3:45 mi wyszło...

Dzisiaj biegałem 12 km i ledwo po 3:45 mi wyszło...

Do poprawienia:
5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015
I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
Ciągły ciągłemu nie równy, zależy pod co się biega. Pod 5/10km napewno będzie szybszy aniżeli pod maraton. Zależy na jakiej intensywności (%) się to pobiegło. Ja np biegam większość na 80% tętno pod koniec lekko się zwiększa, nawet do 166-168. A na jakiej intensywności biegacie ten zakres?
R.S.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
U mnie założenie jest takie: tempo maratońskie - czyli te długie ciągłe - są biegane na 80-90% Hr max czyli w moim przypadku około 160-180 uderzeń na minutę. Staram się robić je tak, aby prędkość była rosnąca, nie wiem jak jest ze średnim tętnem bo nie mam jak tego zmierzyć bez pulsometru, ale po zakończeniu nie odnotowałem jeszcze tętna wyższego niż 29-30 uderzeń na 10" (nie jest to dokładny pomiar, ale jakiś tam punkt odniesienia daje). Tempo progowe natomiast wygląda podobnie, tylko tętno powinno wynosić (z teorii) 88-92% Hr max.
Twoje 80% wydaje się bardzo dobrą, bezpieczną intensywnością dla tempa maratońskiego.
Tutaj - jeśli chodzi o Danielsowską teorię - prędkości akcentów nie różnią się, a jedynie ich długość jest inna. Jeśli chodzi o tempo progowe i maratońskie - stosuję się do tego (mniej więcej). W moim treningu sprawy wyglądają inaczej jeśli chodzi o prędkości interwałów i rytmów, ale to inna bajka.harpaganzwola pisze:Ciągły ciągłemu nie równy, zależy pod co się biega. Pod 5/10km napewno będzie szybszy aniżeli pod maraton.
Twoje 80% wydaje się bardzo dobrą, bezpieczną intensywnością dla tempa maratońskiego.
-
- Zaprawiony W Bojach
Te tysiaki to fajnie latałeś
Musi w Tobie drzemać moc -ja jeszcze nigdy tak nie biegałem
Trzeba się wziąć do pracy bo na przełajach będę oglądał Twoje plecy
choć to już tylko niecałe 2 tyg to jeszcze coś spróbuję zdziałać by poprawić dyspozycję 
BTW
Walczycie o stypendium za medale na AMP-ach ? macie z tego jakieś korzyści ?

Musi w Tobie drzemać moc -ja jeszcze nigdy tak nie biegałem

Trzeba się wziąć do pracy bo na przełajach będę oglądał Twoje plecy

BTW
Walczycie o stypendium za medale na AMP-ach ? macie z tego jakieś korzyści ?
Do poprawienia:
-
- Stary Wyga
Dzięki
hehe przez te 2 tygodnie to już nie zostało nic innego jak luzować
Co do stypendium to wydaje mi się, że prawdopodobnie medal z AMP by na nie wystarczył, ew. trzeba by zaliczyć jeszcze jakiś start na zawodach rangi MP (czyli np. AMP w LA w maju) (w tym roku dali mi stypendium za starty w AMP, M. Polski LZS bez sukcesów i wygrane akademickie M.województwa w przełajach)... ale medal to marzenia hehe tak naprawdę pierwsza 15 to już byłby niezły wynik.
A was uczelnia mobilizuje stypendiami za ampy ? :D

Co do stypendium to wydaje mi się, że prawdopodobnie medal z AMP by na nie wystarczył, ew. trzeba by zaliczyć jeszcze jakiś start na zawodach rangi MP (czyli np. AMP w LA w maju) (w tym roku dali mi stypendium za starty w AMP, M. Polski LZS bez sukcesów i wygrane akademickie M.województwa w przełajach)... ale medal to marzenia hehe tak naprawdę pierwsza 15 to już byłby niezły wynik.
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
Łaaaał, ale gaz.1.1000m - 2'55,2"/180 (181max) /6'p.
2.1000m - 2'54,8"/180 (182max) /6'p.
3.1000m - 2'55,5"/181 (182max) /6'p.
4.1000m - 2'54,9"/180 (181max) /6'p.
no nieźle, trzymam kciuki za pudło.
powodzenia.
zdrówko
mastering the art of losing. even more.
-
- Zaprawiony W Bojach
znając życie i mojego trenera nie ma czegoś takiego jak luzowanie na 2 tyg przed może 3 dni przed :D na pewno 2 przed zawodami ale nie kilka dnib_j_j pisze:Dziękihehe przez te 2 tygodnie to już nie zostało nic innego jak luzować
![]()

Kiedyś na naszej uczelni wystarczył medal z przełajów[ nawet drużynowy] żeby mieć stypę. teraz wszystko przelicza się na pkt. i albo masz średnią pow 4 i medal -to raczej masz stypę albo dwa medale z różnych imprez

Ja już nie mam takiej motywacji bo jestem na V roku i nic mi te przełaje nie dadzą :P zastanawiam się czy dzień po nich 1 kwietnia nie pobiec mocno połówki a same przełaje odpuścić albo przetruchtać...
Pozdro!
Do poprawienia:
-
- Stary Wyga
Dziękikulawy pies pisze: Łaaaał, ale gaz.
powodzenia.
zdrówko

hehe jednym słowem dostajesz w kość , są różne drogi do optymalnej formyMaster Piernik pisze: znając życie i mojego trenera nie ma czegoś takiego jak luzowanie na 2 tyg przed może 3 dni przed :D na pewno 2 przed zawodami ale nie kilka dni![]()
Właśnie kuszą te biegi uliczne ... a godzisz jakoś starty na bieżni z ulicą czy odpuszczasz stadion ? Zawsze się bałem wystartować na wiosnę w połówce czy maratonie właśnie ze względu na bieżnię.Master Piernik pisze: Ja już nie mam takiej motywacji bo jestem na V roku i nic mi te przełaje nie dadzą :P zastanawiam się czy dzień po nich 1 kwietnia nie pobiec mocno połówki a same przełaje odpuścić albo przetruchtać...
Pozdro!
Co do stypendium to też u nas wprowadzili te punkty , a ta opcja ze średnią 4,0 ... sportowiec ? z dobrą średnią ? jak to pogodzić ?!;)
-
- Zaprawiony W Bojach
Rok temu wystartowałem w 5 połówkach, a ogólnie miałem samych startów ok 51 w tym tylko 4 na bieżni i jeszcze w jednym dostałem "kosę"b_j_j pisze:Dziękikulawy pies pisze: Łaaaał, ale gaz.
powodzenia.
zdrówkobędę cisnął ile wlezie, ale jak znam życie zjedzie się elita i tak na prawdę - jak wyżej wspomniałem - pierwsza 15 będzie sukcesem
hehe jednym słowem dostajesz w kość , są różne drogi do optymalnej formyMaster Piernik pisze: znając życie i mojego trenera nie ma czegoś takiego jak luzowanie na 2 tyg przed może 3 dni przed :D na pewno 2 przed zawodami ale nie kilka dni![]()
Właśnie kuszą te biegi uliczne ... a godzisz jakoś starty na bieżni z ulicą czy odpuszczasz stadion ? Zawsze się bałem wystartować na wiosnę w połówce czy maratonie właśnie ze względu na bieżnię.Master Piernik pisze: Ja już nie mam takiej motywacji bo jestem na V roku i nic mi te przełaje nie dadzą :P zastanawiam się czy dzień po nich 1 kwietnia nie pobiec mocno połówki a same przełaje odpuścić albo przetruchtać...
Pozdro!
Co do stypendium to też u nas wprowadzili te punkty , a ta opcja ze średnią 4,0 ... sportowiec ? z dobrą średnią ? jak to pogodzić ?!;)

Pamiętam jak właśnie w ubiegłym roku tydzień przed 5000m na stadionie, pobiegłem HM w okropnym upalę a w następny weekend wynik 15' 49'' na dość dużym luzie

Co do stypy to rok temu trener zgłosił nas dzień po terminie i już nie przyjęli naszego zgłoszenia na AMP-y ... musieliśmy ratować się połówką w Pilę gdzie odbywały się AMP w HM, udało się zdobyć I miejsce w drużynie-choć dla mnie był to najgorszy bieg w życiu bo akurat dzień wcześniej zjechałem z zachodu[z pracy] i męczyłem się okrutnie na trasie, potem doszła średnia lekko pow 4 i udało się zdobyć w sumie 8 pkt i stypa jest

Do poprawienia:
- DŻEJOS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:00
No tysiaki nieźle poleciałeś. Ale tylko 4 i na długiej przerwie więc na kolana mnie nie powaliłeś.
Tylko na co Ci taka prędkość? Bo z tego co pamiętam to startujesz na długi dystansie?
Odnośnie stypędiów to fajnie masz.. My na polibudzie nie dostaliśmy ani grosza za srebro w drużynie...

Tylko na co Ci taka prędkość? Bo z tego co pamiętam to startujesz na długi dystansie?
Odnośnie stypędiów to fajnie masz.. My na polibudzie nie dostaliśmy ani grosza za srebro w drużynie...
-
- Stary Wyga
Słusznie zauważyłeś, to był typowy trening rytmowy według Danielsa, więc trening wcale nie miał być specjalnie ciężki i nie był.DŻEJOS pisze:No tysiaki nieźle poleciałeś. Ale tylko 4 i na długiej przerwie więc na kolana mnie nie powaliłeś.![]()
A po co mi takie prędkości ? Chciałbym żebyś zwrócił uwagę na to co się dzieje na pierwszym kilometrze niezależnie od dystansu na AMP. Na starcie stoi 150 osób i każdy chce być w czubie od początku. Poza tym z tego co pamiętam w Łodzi jest mocne zwężenie po około 300m od startu, ja się tam nie będę cisnął. Rok temu czołówka z którą się zabrałem poleciała pierwszy kilometr poniżej 3' (koleś miał zegarek z GPSem). Na przełajach zawsze dobrze mieć zapas szybkość bo przyda się jak nie na początku to na końcu dystansu. Ale to tylko moja subiektywna opinia.
Co do stypendiów, to bardzo niesprawiedliwe, że dobrze reprezentując uczelnie nie masz z tego żadnych korzyści. Nie mówiąc o tym ile czasu musisz poświęcić na trening.
PS Ładny kilometraż robisz widzę, że przygotowania do maratonu idą pełną parą