Martyna_K - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
gonefishing
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41'25"
Życiówka w maratonie: 4h01'38"

Nieprzeczytany post

Martyna następny trening robisz w drewnianych chodakach :bum:
BLOG - KOMENTARZE
ULICZNE: 5km 20:03 10km 41:25 21,1km 1:34:52
PRZEŁAJOWE: 42,2km 4:01:38
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Gife i ciebie też wzięło na buty minimalistyczne :ojnie: . Życie jest zbyt piękne i zbyt krótkie, aby podchodzić do niego w sposób minimalistyczny :spoczko: :oczko:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zoltar, coś chyba przegapiłeś, bo Gife już drugą parę Skechersów GoRunów zdziera...

Martyna, a może problemy ze stopą wynikają właśnie ze zbyt dużej amortyzacji i mięśnie stopy rozleniwione są? Popatrz na naszą dr strasb, ona też miała problemy ze stopą i po przejściu na minimalizm jej się polepszyło. Nie mówię, że wasze przypadki są takie same, ale moim zdaniem warto poeksperymentować, bo skoro kontuzja się ciągnie już 3 lata, to może jednak trzeba pomyśleć nad zmianą approachu ;)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
Martyna_K
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kamilwroblewski78 pisze:Martyna następny trening robisz w drewnianych chodakach :bum:
:hahaha: Już niedługo,za tydzień zaczynam zajęcia w szpitalu... :hahaha:

Zoltar7 - zgadzam się,życie zbyt krótkie,a stopy za delikatne ;)

Kachita- po każdym treningu czuję te nieszczęsne,przykurczone mięśnie...Muszę je po prostu systematycznie zginać i prostować według zaleceń fizjo. To jest kontuzja,która powstała przy zmianie butów na jesienne-miałam za wąskie buty,przez co stopa nienaturlnie jakoś w nich tkwiła i mięśnie to odczuły :echech:
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Martyna ja się przesiadlam na minimale właśnie po zmęczeniowym złamaniu śródstopia, więc kontuzja to nie wyrok, jeśli kogoś minimalizm kusi (co też nie oznacza, że jest obowiązek zmieniać). A swoją drogą coraz więcej badań pokazuje, że to właśnie buty bez amortyzacji są dla kolan lepsze, "żelazka" owszem chronią, ale głównie stopy.
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

strasb pisze:Martyna ja się przesiadlam na minimale właśnie po zmęczeniowym złamaniu śródstopia, więc kontuzja to nie wyrok, jeśli kogoś minimalizm kusi (co też nie oznacza, że jest obowiązek zmieniać). A swoją drogą coraz więcej badań pokazuje, że to właśnie buty bez amortyzacji są dla kolan lepsze, "żelazka" owszem chronią, ale głównie stopy.
Chyba mamy dostęp do różnych badań... :hahaha:
Świat odwraca się od minimalizmu, bo badania pokazują, że statystycznemu Kowalskiemu minimalizm szkodzi... a liczba kontuzji zwiększyła się.

No, ale nie ma co gonić za trendami i kwestionować wyższości masła nad margaryną, tylko trzeba dobrać buty "pod siebie"... tak jak i trening...i rozciągać się, rozciągać... :spoko:
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
Martyna_K
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Strasb, właśnie ostatnio czytałam wywiad z Robertem Śmigielskim na ten temat,że właśnie bieganie naturalne jest człowiekowi bliższe. Ja staram się nie wariować i gdzieś tam stawać po środku-na treningu miękko(ale i na szczęście dynamicznie ;)) - a w domu na totalnego bosaka. Plus w najbliższym czasie będę sobie szyła woreczki z grochem do ćwiczenia stóp(albo zacznę palcami zawijać ręcznik na podłodze)

DOM-wyjęłaś mi to z ust- Trzeba umieć czuć swoje ciało :spoczko: No i rozciąganie-postawa podstaw :taktak:
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DOM pisze:
strasb pisze:Martyna ja się przesiadlam na minimale właśnie po zmęczeniowym złamaniu śródstopia, więc kontuzja to nie wyrok, jeśli kogoś minimalizm kusi (co też nie oznacza, że jest obowiązek zmieniać). A swoją drogą coraz więcej badań pokazuje, że to właśnie buty bez amortyzacji są dla kolan lepsze, "żelazka" owszem chronią, ale głównie stopy.
Chyba mamy dostęp do różnych badań... :hahaha:
Świat odwraca się od minimalizmu, bo badania pokazują, że statystycznemu Kowalskiemu minimalizm szkodzi... a liczba kontuzji zwiększyła się.

No, ale nie ma co gonić za trendami i kwestionować wyższości masła nad margaryną, tylko trzeba dobrać buty "pod siebie"... tak jak i trening...i rozciągać się, rozciągać... :spoko:
DOM może dorzucisz źródła, o których wspominasz?

Poza tym przecież nie napisałam, że uważam, że każdy powinien biegać w "mini", super, że mamy teraz dużo większe pole do wyboru.
Awatar użytkownika
Asiula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:37

Nieprzeczytany post

Pewnie tyle opinii ile biegaczy... :oczko:
Endo

10km: Życiowa Dycha - Krynica 7.09.2013 45:37
21km: Półmaraton Silesia 12.05.2013 1:47:35
Awatar użytkownika
Martyna_K
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie :hej:
O..Temat kontrowersyjny,dobrze ,że obeszło się bez broni palnej-Asiula,Strasb jesteście forumowymi mediatorami :hahaha:
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i nie zapominajmy, że są też buty tzw. przejściowe, które są fajnym wprowadzeniem do minimalizmu, jak na przykład moje kosmiczne ścigacze - mają tylko 4 mm dropu, są dość giętkie, nie ważą jakoś bardzo dużo, ale amortyzacji nadal mają sporo. Nikt tutaj nie mówi, że masz się od razu przesiąść na Minimusy czy strugane Zenki ;) Między "żelazkiem" a bosą stopą jest naprawdę mnóstwo opcji.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie, wachlarz opcji spory, więc - szczególnie jeśli jesteśmy nie do końca zadowoleni z sytuacji obecnej - warto nie bać się eksperymentować bez zaszufladkowania pronator/supinator/ten but zniszczy Ci kolana/ten tylko dla szybkich itd.

Moda na minimalizm to jedno, ale są też obiektywne fakty, np. że nie ma żadnych rzetelnych badań potwierdzających, że istnieje związek pomiędzy korekcją stopnia pronacji a zapobieganiem kontuzji. Najbardziej skuteczne w kwestii zapobiegania kontuzji okazało się - jeśli dobrze pamiętam - wybieranie butów...jak najwygodniejszych.
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Badania prowadzone w Johanesburgu i Bostonie od 3 lat - tylko tyle mogę napisać (reszta to top sicret;). Ale próba duża, metodologia też zdaje się nie budzić wątpliwości.
Lecz wiadomo - badania i trendy... (i sponsor badań) niestety zależą od siebie. Mnie minimalizm nie przekonuje, albo jestem za ciężka... Oczywiście zbyt dużo amortyzacji też nie poprawia jakości biegu. Trzeba swoje przetuptać, żeby wiedzieć, co jest dobre.
Najlepiej mieć różne buty na różne treningi - w ten spsoób jesteśmy w stanie wzmacniać różne mięśnie :spoko: Do tego pływanie, balet, joga :ble:
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie w obrocie aktualnie 5 różnych par. :bum:

A możesz z ciekawości zdradzić, czy są to badania zlecone przez producenta butów, czy całkowicie niezależne?
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teoretycznie całkowicie niezależne... ale ja nie wierzę, że jakiekolwiek badania (tego typu) mogą być zupełnie niezależne, szczególnie, gdy wiadomo, że posłużą celom marketingowym.
Mam nadzieję, że to satysfakcjonująca odpowiedź;)
DOMwBIEGU.pl
ODPOWIEDZ