Robert - komentarze
Moderator: infernal
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja chyba teżwypass pisze:Pół roku bez piwa...oj chyba nie dałbym rady
Robert jeśli więc stać Cię na takie wyrzeczenia to posłuchaj(bądź nie) mojego dalszego biadolenia
Od początku, fakty o Tobie są następujące;
-przyzwyczaiłeś chyba wszystkich, że biegasz naprawdę bardzo dobrze!
-masz bardzo dobrą bazę pod maraton!
-ale coś ostatnio biegasz co dwa dni!!! Do poprawienia się
-nie napisałeś w jakim czasie chcesz przebiec maraton...?
-Nie oszukujmy się to co teraz biegasz nie obciąża Cię zbytnio!
Czas więc wejść na wyższy poziom-ale na spokojnie. Z tego co proponuje Daniels to Jego plany zaczynają się od 18 tygodni przed startem, więc masz dwa miesiące zapasu. Moje sugestie na marzec to;
-biegaj co drugi dzień
-raz w marcu przebiegnij 30km, tylko to ma być spokojny, przyjemny bieg(celowo nie napisałem trening)Zaplanuj ten bieg na dzień, w którym masz najmniej obowiązków w domu i pracy, sobota? niedziela?
-poświęć jeden dzień w tygodniu na konkretne akcenty.Ale każdy akcent ma się różnić od poprzedniego w ubiegłym tygodniu.
- dwa dni w tygodniu po bieganiu zrób 3x10 przysiadów.
Mój przykład;
Moje sugerowane tempo na maraton-5,30 wiem, że dość asekuracyjnie
Tydzień pierwszy;
Poniedziałek-15km Spokojny BS jeśli masz ochotę zrób na koniec 10x100m przebieżek.Jeśli nie zrobisz przebieżek to po tym biegu zrób przysiady-proszę
Wtorek wolne
Środa - Więcej niż 15km ale tempem 5,30 nie wolniej
Czwartek wolne
Piątek- leć na tą górkę i zrób od 4-8 x 200m tego dnia nie rób przysiadów!
Sobota koniecznie wolne
Niedziela-spokojniutki Beesik Coś około 18-20km
Tydzień drugi;
Poniedziałek wolne
Wtorek-jakieś 6-8km rozgrzewki+6x800m tylko niech to będą klasyczne interwały(a jakie to poczytaj u Magdy)
Środa koniecznie wolne
Czwartek-więcej niż 15km ale tempem 5,30 nie wolniej
Piątek wolne
Sobota-30km wolnym spokojnym tempem.
Niedziela koniecznie wolne
I powtórz tak następne dwa tygodnie
Ogólne sugestia to taka, że po akcencie następny dzień ma być wolny od biegania.
I bardzo proszę- ustaw się w Warszawie na 1,45 to element treningu, więc zrób to!
Robert, powyższa litania, to nie moje wymysły tylko źródła informacji od;
Troszkę z książki Danielsa, Alberto Salazara 14 minut, podzwoniłem też u doświadczonych maratończyków z klubu.
Oczywiście nie musisz się w tym zgadzać Sam mi mówiłeś, że każdy organizm jest inny i na każdego co innego działa
Zdrówka i systematyczności!
pozdrawiam serdecznie
- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:11
Plan Danielsa który ja zamierzam realizować jest rozpisany na 26 tygodni (strona 271 w książce ), ale to nie zmienia faktu, że zaczynam go w dzień po starcie w PW. Na szczęście pierwszy tydzień to same BS-y, więc ten start - jaki by nie był - nie wpłynie jakoś znacząco na realizację planu. A i o bardziej aktualny VDOT byłoby trudno. :uuusmiech: Co do Twoich propozycji: będę się starał biegać 4 razy w tygodniu, ale niedzielę chce zostawić wolną (pn, śr, cz, so). Długi bieg w granicach 30 km i tak miałem w planie, więc chętnie . Na podbiegi i interwały też reflektuję, a co tam...., nie mam jakiegoś szczególnego parcia na ten półmaraton... :uuusmiech: . Dzięki serdeczne za sugestie i podpowiedzi.... Pozdrawiam i niedługo ja się odezwę... :uuusmiech:
edit: w jakim czasie chce przebiec maraton? w dowolnym - chce go w całości przebiec - tylko/aż tyle... :uuusmiech:
edit: w jakim czasie chce przebiec maraton? w dowolnym - chce go w całości przebiec - tylko/aż tyle... :uuusmiech:
-
- Zaprawiony W Bojach
Sorrki, gapa ze mnieroberturbanski pisze:Plan Danielsa który ja zamierzam realizować jest rozpisany na 26 tygodni (strona 271 w książce )
No, czyli bardzo dobrze się zrozumieliśmyroberturbanski pisze: Co do Twoich propozycji: będę się starał biegać 4 razy w tygodniu, ale niedzielę chce zostawić wolną (pn, śr, cz, so). Długi bieg w granicach 30 km i tak miałem w planie, więc chętnie . Na podbiegi i interwały też reflektuję, a co tam....,
W Twoim przypadku to ''tylko''roberturbanski pisze: w jakim czasie chce przebiec maraton? w dowolnym - chce go w całości przebiec - tylko/aż tyle... :uuusmiech:
- hotmas
- Zaprawiony W Bojach
Mam nadzieję, że ostatnie treningi skutecznie uświadomiły Ci, że łamanie 1:50 w Twoim przypadku to jakaś totalna kpina. Jeśli nie podejmiesz walki o 1:45 to obiecuję nakopać Ci do dupy w Toruniu. I jak widzisz to publiczna deklaracja a nie na priw
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 53min 56s
Deklaruję to samo w Radomiu, albo gdziekolwiek gdzie dane nam będzie razem pobiec....
Tylko jak ja Cię dogonię z moim tempem
- neevle
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:11
No no, świetnie to poszło. Na pewno jesteś już na wyższym poziomie, niż jesienią.
5km - 20:23, 10km - 42:11, 21.1km - 1:35:58
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Na moje oko to spokojnie po 4:20 powinieneś latać te interwały
- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:11
hotmas pisze:Mam nadzieję, że ostatnie treningi skutecznie uświadomiły Ci, że łamanie 1:50 w Twoim przypadku to jakaś totalna kpina. Jeśli nie podejmiesz walki o 1:45 to obiecuję nakopać Ci do dupy w Toruniu. I jak widzisz to publiczna deklaracja a nie na priw
Jestem z natury lękliwy, Was jest dwóch - więc spróbuje...wypass pisze:Deklaruję to samo w Radomiu, albo gdziekolwiek gdzie dane nam będzie razem pobiec....
neevle pisze:No no, świetnie to poszło. Na pewno jesteś już na wyższym poziomie, niż jesienią.
Sam jestem ciekaw jakie byłoby "przełożenie" na 10 km, a następne interwały tak właśnie spróbuje zrobić...Skoor pisze:Na moje oko to spokojnie po 4:20 powinieneś latać te interwały
-
- Zaprawiony W Bojach
No ja wiedziałem żeś się z biegania troszkę podciągnął, ale że aż tak no no chyba muszę Ci plan zmienić
To co, w następnym tygodniu, zamiast interwałów podbiegi?
To co, w następnym tygodniu, zamiast interwałów podbiegi?
- hotmas
- Zaprawiony W Bojach
Nas w Toruniu będzie czwórkaroberturbanski pisze:Jestem z natury lękliwy, Was jest dwóch - więc spróbuje...
Jak już kiedy pisałem, jakieś 10 min przewagi nade mnąroberturbanski pisze:Sam jestem ciekaw jakie byłoby "przełożenie" na 10 km, a następne interwały tak właśnie spróbuje zrobić...
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak ja chciałem Ci pożyczyć swojego to nie chciałeśroberturbanski pisze:Garmin w serwisie, Ewelina pożycza mi swojego - dzięki
A od Eweliny pożyczyłeś...
<foch>
A mój leży nieużywany...