fotman- 400m [zapraszam do komentowania]
Moderator: infernal
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
fotman, masz jakiś ćwiczenia na ta zmianę stylu biegu? Tu mi chodzi o ostatnie 50m na których zawsze bardzo dużo tracę. (na mistrzostwach 5m na 30m i srebro)
Oczywiście wytrzymałość siłowa. Ale już doszedłem do 2x12 przysiadów na jednej nodze i dalej te problemy.
Ten rodzaj zmęczenia jest bardzo ciężko uzyskać w treningu, wiec jak to trenować? Masz coś ze starej szkoły?
Na wiosnę chce spróbować jakieś przebieżki z occlusion uda. Zobaczymy.
Oczywiście wytrzymałość siłowa. Ale już doszedłem do 2x12 przysiadów na jednej nodze i dalej te problemy.
Ten rodzaj zmęczenia jest bardzo ciężko uzyskać w treningu, wiec jak to trenować? Masz coś ze starej szkoły?
Na wiosnę chce spróbować jakieś przebieżki z occlusion uda. Zobaczymy.
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A myślałeś o skipie A na gumie?
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
O MOIM TRENINGU
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Rolli, dobrze kombinujesz z tymi przysiadami na jednej nodze, ale spróbuj może bardziej zbliżyć się w tym wysiłku do ruchu biegowego. Mam na myśli delikatne oderwanie się od ziemi i skupienie uwagi na miękkim zejściu na nodze podporowej. Chodzi o takie obniżenie ciała, które pozwala jeszcze na sprężysty wznios do kolejnego oderwania stopy od podłoża. To wychodzą takie mniej pogłębione przysiady na jednej nodze, ale z nastawieniem na płynność i sprężystość ruchu, bez siłowego podnoszenia się. Do tego z wychyleniem ciała w przód i dociążeniem czwórki. W zabawie pomaga wydech na każde zejście w dół. Takie jakby wyciskanie z siebie powietrza. W tym ćwiczeniu można sobie uświadomić moment zadziałania blokady w stawie biodrowym i celowo opóźniać ten moment. Ćwiczenie jest o tyle trudne, że maksymalna praca czworogłowego przypada na jego rozciąganiu. To też może rotować miednicę w kierunku przodopochylenia (zdradza to pogłębienie się lordozy), dlatego dochodzi jeszcze pilnowanie sylwetki, gdy masz nieco zaniedbaną długość prostego uda.
-
- Zaprawiony W Bojach
@Yacool, jak to robisz, żeby youtube link od odpowiedniej minuty startował?
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Rolli, wujek Google się kłania:
http://webhosting.pl/YouTube.umozliwia. ... ipow.wideo
http://gadzetomania.pl/46489,odtwarzaj- ... -i-sekundy
A co sądzisz o skipie A na gumie?
O MOIM TRENINGU
O MOIM TRENINGU
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki.fotman pisze:Rolli, wujek Google się kłania:
Zaraz idę na nockę, to sobie pooglądam te ćwiczenia na YouTube.
Ale myślę, ze bardziej przypomina ten styl skipa B
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Rolli,
na yt od jakiegoś już czasu pojawiła się też wygodna opcja slow motion. Może za jakiś czas dodadzą jeszcze przesuwanie klatek przód-tył.
na yt od jakiegoś już czasu pojawiła się też wygodna opcja slow motion. Może za jakiś czas dodadzą jeszcze przesuwanie klatek przód-tył.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Rolli, niestety mojego ćwiczenia nie znalazłem na YouTube, a chciałem załączyć link.
Ja to robię tak:
1. Kupiłem kawałek elastycznej liny w Castoramie.
2. Złożyłem ją na pół i przywiązałem do drabinki (mniej więcej na wysokości bioder) w moim piwnicznym fitnessie.
3. Do ćwiczenia przystępuję na bosaka, jako podłoże może być twardy materac gimnastyczny lub mata (antypoślizgowa).
4. Gumę zakładam sobie na biodra, napinam ją i zaczynam skip A ze szczególnym zwróceniem uwagi na:
a. Właściwą technikę (pochylenie ciała, prowadzenie rąk i wysokie prowadzenie kolan)
b. Utrzymanie rytmu i nie pozwolenie na zmniejszenie napięcia liny.
5. Czas mam ustawiony na zegarku z funkcją timera.
6. Naprzeciwko drabinki mam duże lustro, w które patrzę ćwiczęc- pomaga to w samokontroli techniki.
Przy dużym naprężeniu liny nie pociągniesz dłużej niż 20-25s.
Na pewno jest to niezła symulacja ostatnich metrów w biegu.
Ja to robię tak:
1. Kupiłem kawałek elastycznej liny w Castoramie.
2. Złożyłem ją na pół i przywiązałem do drabinki (mniej więcej na wysokości bioder) w moim piwnicznym fitnessie.
3. Do ćwiczenia przystępuję na bosaka, jako podłoże może być twardy materac gimnastyczny lub mata (antypoślizgowa).
4. Gumę zakładam sobie na biodra, napinam ją i zaczynam skip A ze szczególnym zwróceniem uwagi na:
a. Właściwą technikę (pochylenie ciała, prowadzenie rąk i wysokie prowadzenie kolan)
b. Utrzymanie rytmu i nie pozwolenie na zmniejszenie napięcia liny.
5. Czas mam ustawiony na zegarku z funkcją timera.
6. Naprzeciwko drabinki mam duże lustro, w które patrzę ćwiczęc- pomaga to w samokontroli techniki.
Przy dużym naprężeniu liny nie pociągniesz dłużej niż 20-25s.
Na pewno jest to niezła symulacja ostatnich metrów w biegu.
O MOIM TRENINGU
O MOIM TRENINGU
-
- Zaprawiony W Bojach
Chodzi ci o takie coś, tylko ze w miejscu?
https://www.youtube.com/watch?v=z-ifr5APbDg
albo to:
https://www.youtube.com/watch?v=I4prDX-Z-Ho
Ja bardziej myślałem o treningu po zmianie stylu na ostatnich 100m
https://www.youtube.com/watch?v=U3_qHVP9gjA#t=2m0s
Tylko ze dodatkowo z zastosowaniem occlusion, żeby zakwaszenie dodatkowo symulować.
https://www.youtube.com/watch?v=z-ifr5APbDg
albo to:
https://www.youtube.com/watch?v=I4prDX-Z-Ho
Ja bardziej myślałem o treningu po zmianie stylu na ostatnich 100m
https://www.youtube.com/watch?v=U3_qHVP9gjA#t=2m0s
Tylko ze dodatkowo z zastosowaniem occlusion, żeby zakwaszenie dodatkowo symulować.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ciekawy ten filmik z Japońcem, gdzie tak sobie udziwnia bieg. Pytanie, czy Asahara też tak trenował, bo na razie nie widać jego szybszych następców.
-
- Zaprawiony W Bojach
Kiedyś zrobiłem sobie taki jego trening... 4 dni chodziłem do tylu.yacool pisze:Ciekawy ten filmik z Japońcem, gdzie tak sobie udziwnia bieg. Pytanie, czy Asahara też tak trenował, bo na razie nie widać jego szybszych następców.
Zobacz cały jego program (3-4 filmiki)
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z takich i podobnych ćwiczeń sprinterskich wyciągam najbardziej przydatne długasom ruchy.
Na przykład drabinkę można zmodyfikować poprzez niższe zejście w podporze kosztem obniżenia kadencji. Do tego z nogą wolną w różnych ułożeniach.
Początek też jest dobry. To chyba sam trener pokazuje nawet, a jest to przyruch właśnie dla długasa dobry.
Na przykład drabinkę można zmodyfikować poprzez niższe zejście w podporze kosztem obniżenia kadencji. Do tego z nogą wolną w różnych ułożeniach.
Początek też jest dobry. To chyba sam trener pokazuje nawet, a jest to przyruch właśnie dla długasa dobry.
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Fajne ćwiczonka. Rytm, koordynacja, ogólnorozwojówka. Ułamek z tego mam w swojej rozgrzewce.
Gdyby chcieć to robić "na poważnie", to trzeba by temu poświęcić niejedną jednostkę treningową.
Niektóre ćwiczenia do mnie nie przemawiają, jak np. przechodzenie skosem przez płotki. Oczywiście takie ćwiczenie aktywizuje pewne grupy mięśniowe, które nie grają pierwszych skrzypiec w biegu, ale brak ich wykorzystania w treningu może pośrednio wpływać na sprawność biegową.
Ale zawsze powstaje pytanie o skalę stosowania ćwiczenia nie wpływającego bezpośrednio na ruch biegowy. Raczej traktowałbym to w kategorii urozmaicenia treningu- biegowej ogólnorozwojówki. Czy to może wpływać na poprawienie mocy na końcówce? Wątpię.
Moje ćwiczonko powtórzone w kilku seriach powinno lepiej zasymulować końcówkę 400/800m.
Gdyby chcieć to robić "na poważnie", to trzeba by temu poświęcić niejedną jednostkę treningową.
Niektóre ćwiczenia do mnie nie przemawiają, jak np. przechodzenie skosem przez płotki. Oczywiście takie ćwiczenie aktywizuje pewne grupy mięśniowe, które nie grają pierwszych skrzypiec w biegu, ale brak ich wykorzystania w treningu może pośrednio wpływać na sprawność biegową.
Ale zawsze powstaje pytanie o skalę stosowania ćwiczenia nie wpływającego bezpośrednio na ruch biegowy. Raczej traktowałbym to w kategorii urozmaicenia treningu- biegowej ogólnorozwojówki. Czy to może wpływać na poprawienie mocy na końcówce? Wątpię.
Moje ćwiczonko powtórzone w kilku seriach powinno lepiej zasymulować końcówkę 400/800m.
O MOIM TRENINGU
O MOIM TRENINGU
-
- Zaprawiony W Bojach
Co mi się u niego bardzo podoba, to integracja ABC w biegach. Sam tez to od 6 miesięcy wprowadziłem w ćwiczenia: Najpierw ćwiczenie ABC (np. Skip A) na 30-40m a potem ten Skip A z rozbiegiem i w pewnym biegu.
To pokazuje ćwiczącym dlaczego się robi te ABC i jaki maja one wpływ na technikę bieg.
Bardzo dobrze są przyjmowane.
To pokazuje ćwiczącym dlaczego się robi te ABC i jaki maja one wpływ na technikę bieg.
Bardzo dobrze są przyjmowane.
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Tak, to są typowe ćwiczenia, które wykonuję "od zawsze": półskipy, skipy, stopniowe przejścia z półskipu w skip, przejścia ze skipu w bieg, skipy z akcentem na jedną nogę, skipy "co trzeci krok".
Fajna zabawa na solidną rozgrzewkę, ale można też z tego wysmażyć trening kształtujący technikę i poczucie rytmu.
Ponieważ ćwiczenia skipowe zostały systemowo wykorzystane i opisane najpierw w Polsce, dlatego na świecie są znane jako 'Mach drills', od nazwiska słynnego polskiego trenera Gerarda Macha. Wystarczy wbić w Google hasło 'Mach drills', a pojawi się sporo ciekawych linków, np. TEN
Fajna zabawa na solidną rozgrzewkę, ale można też z tego wysmażyć trening kształtujący technikę i poczucie rytmu.
Ponieważ ćwiczenia skipowe zostały systemowo wykorzystane i opisane najpierw w Polsce, dlatego na świecie są znane jako 'Mach drills', od nazwiska słynnego polskiego trenera Gerarda Macha. Wystarczy wbić w Google hasło 'Mach drills', a pojawi się sporo ciekawych linków, np. TEN
O MOIM TRENINGU
O MOIM TRENINGU