przemekEm komentarze
Moderator: infernal
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
Założyłem sobie na lewą rękę Polara a na prawą FR235 podpiętego do paska i robiłem przysiady. Polar miał opóźnienie 3-5" ale pokazywał te same wartości. Na razie jeszcze w nim nie biegałem. Potem na ćwiczeniach - pompki, deski, brzuchy też całkiem sensownie pokazywał.
Momentami też dziwne wartości są, ale już przy włączonej aktywności wygląda to naprawdę nieźle.
Momentami też dziwne wartości są, ale już przy włączonej aktywności wygląda to naprawdę nieźle.
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
Wrzuciłem tu https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 2#p1030082 wykres tętna z wczorajszego treningu. Wygląda to naprawdę dobrze, szybka reakcja, tętno reagowało na podbieg, zbieg, chwilowy odpoczynek, od razu łapie zmianę, małe opóźnienie. Przy takiej dokładności wygląda na to, że pasek jest mi średnio potrzebny.
Całkiem nieźle wyglądało też tempo chwilowe, średnie tempo okrążenia na początku pokazuje bzdury, gorzej wypada niż w FR235, dopiero po 200-300m zaczyna się zbliżać do rzeczywistych wartości, ale chwilowe zdecydowanie lepiej niż w Garminie - jakby było brane z czujnika przyspieszenia a nie GPS. Wysokość też niemal co do metra z mapami i to pokazywana w trakcie biegu. Trochę ulga, bo zegarek nie współpracuje z footpodem, a przyzwyczaiłem się już że mam dokładne tempo chwilowe.
Generalnie jestem pod wrażeniem dokładności tych wskazań. Ślad GPS bardzo dobrze odwzorowany, tylko 1 raz wrzuciło mnie na wysoki budynek obok którego przebiegałem, jakieś 4-5m różnicy w śladzie, 1 raz przerzuciło na drugą stronę wąskiej ulicy, jakieś trefne miejsce, Garmin też w tym miejscu miał zawsze zawirowania i 2 razy z chodnika wrzuciło na jezdnię, to już kompletnie pomijalne. Poza tym niemal ideał, a biegłem po osiedlu z wysokimi budynkami oraz po wiadukcie z ekranami akustycznymi i metalowymi barierkami z ulicą przebiegającą pod spodem.
Całkiem nieźle wyglądało też tempo chwilowe, średnie tempo okrążenia na początku pokazuje bzdury, gorzej wypada niż w FR235, dopiero po 200-300m zaczyna się zbliżać do rzeczywistych wartości, ale chwilowe zdecydowanie lepiej niż w Garminie - jakby było brane z czujnika przyspieszenia a nie GPS. Wysokość też niemal co do metra z mapami i to pokazywana w trakcie biegu. Trochę ulga, bo zegarek nie współpracuje z footpodem, a przyzwyczaiłem się już że mam dokładne tempo chwilowe.
Generalnie jestem pod wrażeniem dokładności tych wskazań. Ślad GPS bardzo dobrze odwzorowany, tylko 1 raz wrzuciło mnie na wysoki budynek obok którego przebiegałem, jakieś 4-5m różnicy w śladzie, 1 raz przerzuciło na drugą stronę wąskiej ulicy, jakieś trefne miejsce, Garmin też w tym miejscu miał zawsze zawirowania i 2 razy z chodnika wrzuciło na jezdnię, to już kompletnie pomijalne. Poza tym niemal ideał, a biegłem po osiedlu z wysokimi budynkami oraz po wiadukcie z ekranami akustycznymi i metalowymi barierkami z ulicą przebiegającą pod spodem.
- bezuszny
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:51
- Życiówka w maratonie: 3:13:48
Mimo wszystko pomiar z paska jest jednak dużo lepszy i wykres jest dużo bardziej gładki. Jak będę miał chwilę, mogę podesłać Ci zrzut ekranu, ale różnica jest niebo a ziemia.
Pasek na pewno pokaże Ci mimo wszystko dużo dokładniejsze wyniki przy interwałach i wszelkich biegach nieciągłych, różnica jest moim zdaniem dość spora, jest mniej szarpania, wszystkie powtórzenia, odpoczynki czy podbiegi odwzorowane idealnie pulsem.
Przy czym moim zdaniem ten pomiar z nadgarstka jest w Polarze wciąż całkiem akceptowalny. Przy BSie różnica między paskiem a nadgarstkiem w przypadku Polara jest niewielka. Pod kątem pomiaru pulsu z nadgarstka z tego co słyszałem Garmin wypada właśnie dużo gorzej, ale to też na pewno zależy od modelu. Wystarczy porównać sobie liczbę diod w konkretnych modelach, Polar zwykle ma więcej, 4-5.
Co do GPS, słyszałem opinie, że Garmin działa trochę lepiej. Trudno mi to zweryfikować, bo od zawsze jestem w stajni Polara. Ale miałoby to sens, bo firma Polar wywodzi się z branży pulsometrów, a Garmin z branży nawigacji.
Pasek na pewno pokaże Ci mimo wszystko dużo dokładniejsze wyniki przy interwałach i wszelkich biegach nieciągłych, różnica jest moim zdaniem dość spora, jest mniej szarpania, wszystkie powtórzenia, odpoczynki czy podbiegi odwzorowane idealnie pulsem.
Przy czym moim zdaniem ten pomiar z nadgarstka jest w Polarze wciąż całkiem akceptowalny. Przy BSie różnica między paskiem a nadgarstkiem w przypadku Polara jest niewielka. Pod kątem pomiaru pulsu z nadgarstka z tego co słyszałem Garmin wypada właśnie dużo gorzej, ale to też na pewno zależy od modelu. Wystarczy porównać sobie liczbę diod w konkretnych modelach, Polar zwykle ma więcej, 4-5.
Co do GPS, słyszałem opinie, że Garmin działa trochę lepiej. Trudno mi to zweryfikować, bo od zawsze jestem w stajni Polara. Ale miałoby to sens, bo firma Polar wywodzi się z branży pulsometrów, a Garmin z branży nawigacji.
5 - 19:20 (Amsterdam, 17.10.2020)
10 - 39:51 (Leiden Marathon, 10.10.2021)
HM - 1:29:27 (Berliner Halbmarathon, 03.04.2022)
M - 3:13:48 (Rotterdam Marathon, 24.10.2021)
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
Wiem że z paska zawsze lepiej, robiłem podbiegi na pasku, wykresy były trochę gładsze, ale tutaj różnica praktycznie niezauważalna. FR235 to stary model, więc pewnie nowe Garminy mają lepsze pomiary, ale w moim na podbiegach w odczytach czasami nie za bardzo dało się zauważyć, gdzie miałem interwał. W biegu na 1km na WTC po 300m tętno mi spadło według zegarka jak na lekkim rozbieganiu i tak trzymało do końca. Co do spokojnych biegów to i ten zegarek sobie radził.
- bezuszny
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:51
- Życiówka w maratonie: 3:13:48
Racja. Dobrze, że jesteś zadowolony. Ogólnie uważam, że Polar to fajny sprzęt, czy zegarki czy paski i podoba mi się też platforma Flow do analizy danych. Tu z Garminem nie mam porównania, ale moim zdaniem Polar bardzo ciekawie to rozwiązał.
5 - 19:20 (Amsterdam, 17.10.2020)
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
Są plusy, na pewno wykresy czytelniejsze. W Garminie z kolei wydaje mi się, że łatwiej planuje się trening, ale nie mam na razie wprawy w Flow, może jeszcze czegoś nie umiem zrobić optymalnie.
Kilku rzeczy mi brakuje, ale większość drobne, jedyny poważny minus jak na razie, to brak sekundnika na tarczy zegarka. No to jest jakaś kpina, że nie zmieścili sekundnika, jak ktoś mógł o czymś takim zapomnieć. Nie znalazłem też we Flow długości kroku, niby do Runalyze wyeksportowało, ale to dziwne że takiego parametru zabrakło na ich platformie.
Kilku rzeczy mi brakuje, ale większość drobne, jedyny poważny minus jak na razie, to brak sekundnika na tarczy zegarka. No to jest jakaś kpina, że nie zmieścili sekundnika, jak ktoś mógł o czymś takim zapomnieć. Nie znalazłem też we Flow długości kroku, niby do Runalyze wyeksportowało, ale to dziwne że takiego parametru zabrakło na ich platformie.
- sultangurde
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jakbyś potrzebował pomocy daj znać. Wystarczy dobrze ustawić 2 ekrany: jeden z parametrami pod automatyczne okrążenia, a drugi ekran z tymi samymi parametrami pod lapowane ręcznie okrążenia. Na zrzucie to te 2 ostatnie. Trzy pierwsze ekrany to ciekawostki. Ostatnie ustawienie jest pod automatycznie lapowane interwały bez ustawiania żadnych treningów w zegarku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
U mnie trochę inaczej to wygląda, zależy pewnie od modelu. Zresztą chodzi mi o późniejszą analizę - w tabeli podsumowującej jest kadencja, ale nie ma długości kroku, na piechotę mi się tego nie chce liczyć.
W każdym razie pomimo że nie widać, to eksportuje się do Runalyze, więc tragedii nie ma.
Ja sobie ustawiłem tarcze tak jak jestem przyzwyczajony. Na automatyczne okrążenia nie patrzę, na kadencję też dopiero po biegu.
W każdym razie pomimo że nie widać, to eksportuje się do Runalyze, więc tragedii nie ma.
Ja sobie ustawiłem tarcze tak jak jestem przyzwyczajony. Na automatyczne okrążenia nie patrzę, na kadencję też dopiero po biegu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Długość kroku masz dopiero podaną we Flow jak biegasz z footpod.
Grit X przecież współpracuje z footpodami na BT w tym ze Stryd.
Wysłane z mojego Pixel 5 .
Grit X przecież współpracuje z footpodami na BT w tym ze Stryd.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
Z moim Adidasowo-Garminowym nie za bardzo chce się łączyć. Próbowałem ręką z podem machać w pobliżu żeby go obudzić, ale nie widział go. Spróbuję jeszcze na bucie.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
A on nie jest tylko Ant+?
Z takim się nie połączy bo Polar w zegarkach nie odblokował Ant+.
Z takim się nie połączy bo Polar w zegarkach nie odblokował Ant+.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Nie czaję Robisz ledwie 48km/tydzień i odstawiasz robienie siły. Początkowa faza przygotowań. Teraz jest pora na siłę
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
Dla jednego 48 km to odpoczynek, dla mnie to rekordowa objętość. W zeszłym roku w budowaniu bazy doszedłem do 43km/tydzień. Ja biegam dopiero 2 lata, w tym 1.5 roku regularnie.
Fajne buty, niech Ci sporo rekordów przyniosą.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Tym bardziej core powinieneś robićprzemekEm pisze:Dla jednego 48 km to odpoczynek, dla mnie to rekordowa objętość. W zeszłym roku w budowaniu bazy doszedłem do 43km/tydzień. Ja biegam dopiero 2 lata, w tym 1.5 roku regularnie.
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
Core i brzuch robię, zrezygnowałem na razie z siły nóg - przysiady z obciążeniem, dwugłowe - glute bridge na jednej nodze, poślady, zginacze biodra.