Wrestler - wszystkie komentarze mile widziane

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
neevle
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mnie to podnoszenie Vdot Danielsa trochę śmierdzi. Jeden punkt co sześć tygodni, to będą ze trzy razy na cykl, dwa cykle w ciągu roku, czyli sześć punktów na rok? To byłoby jakoś z 45 minut na dychę do nieco ponad 40. A to tylko przeciętny poziom, co z tymi, którzy robią dychę w 35 minut? Fajnie by tak było, ale im dłużej człowiek biega i im wyższy zyskuje poziom, tym bardziej jest to niewykonalne. ;)

Niemniej na pewno celowo nie obniżałabym temp - co najwyżej zrezygnowałabym z podwyższania.
5km - 20:23, 10km - 42:11, 21.1km - 1:35:58
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Daniels ma jakieś tam swoje założenia to trenowania całorocznego nie pamiętam dokładnie ale zaleca jakieś luzowanie pomiędzy. Ma do tego tabele jak VDOT spada więc nie będzie to podnoszenie o 6 tylko mniej bo z odpoczynkiem VDOT spada. Jeżeli chodzi o podnoszenie o 1 co 6 tygodni to sam tak piszę w tym planie.

Tempa na których obecnie biegam po wpisaniu do kalkulatora McMilana dalej realizują swoje założenia a jak wiadomo McMillan wzoruje się na Danielsie tylko jego kalkulator ma więcej podziałów.

Dla wielu trenerów szczególnie wywodzących się z polskiej szkoły to co my tu robimy na czasy 3:45-4:00 w maratonie to taka armata. Wcale nie trzeba tak mocno i tak dużo dlatego o słabość bodźców się nie boje, bo to mój trzeci sezon i właściwie pierwszy porządny plan treningowy więc i pierwsze bodźce.

Złotą zasadę która się sprawdza przy tak długim planie i moim ryzku do kontuzji jest „Lepiej być 10% nie dotrenowanym niż 1% przetrenowanym”
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

A robiąc ten w sumie ambitny plan na niższych tempach niż tabelkowe nie będziesz niedotrenowany (zwłaszcza że bardzo ostrożnie podchodzisz do celu), tylko po prostu przyrost formy z treningu nie będzie optymalny - za to wydolność, siła, wybiegania, itp. będziesz miał przerobione. Niedotrenowany byłbyś, jakbyś opuszczał treningi albo miesiąc przed maratonem wypadłyby Ci 2-3 tygodnie biegania np. przez chorobę.

Rozumiem że z ryzykiem kontuzji chcesz dmuchać na zimne (co est bardzo mądre) ,ale tez patrząc po Twojej "historii medycznej" to shin splints, ITBS, rozścięgno to klasyczne kontuzje wynikające z niedoborów niebiegowych (rozciągania, równowagi, postawy, siły, itp.), więc bieganie progów 4:54 zamiast 4:42 raczej nie zwiększa ich ryzyka (wymądrzam się, bo shin splints i 2 ITBSy mam za sobą :D teraz jeszcze tylko zostaje powtarzające się zapalenie okostnej prawego piszczela (of korz samodiagnoza :bum: ) wynikające z nierównowagi piszczel vs płaszczka/brzuchaty łydki).

I zwróćcie uwagę przede wszystkim, że co 6 tygodni mają być ZAWODY sprawdzające, a jak nie ma możliwości ich pobiec, to wtedy arbitralnie VDOT o 1 w górę. Więc może być tak, że realnie na zawodach wyjdzie Ci różnica o 1/2 punktu albo o 1/3 (zwłaszcza na wyższych poziomach wtajemniczenia - pytanie czy 45->40/10k to faktycznie takie science fiction w rok, tym bardziej trenując pod ten dystans?), zależnie od progresu z treningu, więc i tempa będą bardziej dostosowane :)

P.S. się nam klub dyskusyjny zrobił :)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No nie powiem ciekawa dyskusj. Aż zajrzałem do książki i w samym planie 2Q Daniels piszę tak
For the first 6 weeks of this program, use the lesser of the VDOT values that is equal to a recent race and 2 VDOT units lower than your anticipated marathon VDOT. During the second 6 weeks of this program, increase the VDOT value by 1 unit, and for the final 6 weeks, increase another VDOT unit for determining training intensities.
Więc o zawodach nic nie piszę, choć wcześniej w książce piszę żeby VDOT najelpiej z zawodów brać.

Czy bieganie temp szybciej wlywa na kontuzję czy nie do końca nie wiem, ale jeżeli są u mnie jakieś niedobry biegowe to według mnie im szybciej biegam tym bardziej one są widoczne + objętość. Czyli zakładając że objętość jest stała a tempa wolniejsze to ryzyko kontuzji mniejsze :). Ale to już takie moje gdybanie. Przemyślę jescze temat podkręcenai temp :)
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panie kolego, zyjesz Pan?
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Żyję, ale co to za życie :) Własnie przymierzam się do nadrobienia zaległości blogowych bo ostatnie tygodnie mineły pod kątem wakacji i odstawienia komputera
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

No to pisz pisz :)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
ODPOWIEDZ