Dawid79 pisze:napewno masz wsparcie trenera (przynajmniej nie tak dawno miałeś) więc prawdopodobnie twój plan jest dobrze ułożony dla ciebie.
nie mam żadnego wsparcia, dlatego uzewnętrzniam się publicznie
Dawid79 pisze:Osobiście nie mam żadnego wykształcenia, które uprawniałoby mnie do doradzania w kwestii treningu, zwłaszcza osoby, która ma zdecydowanie lepsze życiówki ode mnie.
już nie przesadzaj i nie bądź taki skromny - dyszki mamy podobne (póki co
![oczko :oczko:](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
)
Dawid79 pisze: (...) Jednak moje odczucia (intuicja?) sprawiają, że odradzałem ci zawody na 10k w crossie (zbyt silne obciążenie organizmu jak dla ambitnego ale jednak amatora na stosunkowo niewiele przed zawodami docelowymi).
na 95% odpuszczę ten start na dychacza i to bynajmniej nie z powodu bliskości startu docelowego (btw - docelowa jest LODZ w kwietniu), wolę jednak w spokoju potrenować - na trening tempowy taki dystans za długi
Dawid79 pisze:Natomiast 2x6k zrobiłbym (jeśli w ogóle) jako ostatnią sesję tempową.
zakres 2x6km ma być treningiem typu OWB2, a nie tempowym - dla mnie to dwa zupełnie różnie bodźce
Dawid79 pisze:Proponowałbym np. pierwsze 4 sesje w drugim zakresie zrobić 10k w tempie 3:55, a piatą zrobić np. 7 czy 8 km ale w 3:50.
Zakres w 3:50 ? Póki co za kilka dni sprawdzę czy 3.55 nie jest za szybko - 2 zakres nie powinien się kończyć >165bpm (przy średnim >160bpm)
Buddy pisze:Tak na oko, to za dużo wb2 jak na wyostrzanie. Szczególnie już 11.03.
Ogólnie wg mnie 11-17.02 jest za bardzo przeładowany akcentami.
W ostatnim tygodniu lepiej już rozbiegania z rytmami pobiegać, 10x200 pasuje, bo krótko i odrobinę szybciej od tempa startowego. Równie dobrze można było napisać 10x1'/2'
Te 10km na krosie też jest niepotrzebne, bo dochodzi dodatkowo ryzyko kontuzji.
Zamiast 2x6 wb2, zrób 2x5 po 3:50 i druga 5ka po 3:40 p.4'
Jeszcze bym pomyślał, żeby gdzieś zamiast wb2 wstawić ew. 3x3 @3:30 p.4'
Grunt to nie przedobrzyć
![:spoczko:](./images/smilies/spoczko.gif)
Z BC2 w tyg startowym nie zrezygnuję - taki trening o ile rzeczywiście jest drugim zakresem zawsze dobrze na mnie działał (oba maratony, połówka, kilka dyszek w ostatnim roku).
W ostatnim akcencie szybkościowym 200ki i minutówki to jednak 100m różnicy, ale temat do przemyślenia ...
Kros 10km omówiłem już powyżej :]
Prędkości na OWB2 również; mimo zaledwie 5 kilometrów które proponujesz, na tempie 3:40 już po 2km nie byłby to bodziec podprogowy.
Tempówka 3x3km - pewnie ją dziabnę w tygodniu zamiast krosu 10k.
Ogólnie Buddy, dzięki za zainteresowanie tematem - masz cierpliwość do mnie żeby znów reagować na moje kolejne zmiany koncepcji
![oczko :oczko:](./images/smilies/icon_e_wink.gif)