huberts - komentarze
Moderator: infernal
- huberts
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Ogólnie ten dystans jest zdrowo "porąbany" trzeba być szybkim i wytrzymałym:D Ja ogólnie na 400 jestem za wolny, w 800 już jestem szybki, ale brakuje mi wytrzymałości (tylko czy tej zwykłej, czy specjalnej). Trzeba wziąć tutaj pod uwagę jeszcze jedną rzecz, że moje mięśnie mają duży przekrój, a taki mięsień jest silny, może dużo przerobić, ale, no właśnie, stosunkowo szybko się kwasi.
Co do sztangi u 800 m światowych, wydaje mi się że muszą ją mieć w swoich planach, jednak na kilku obozach na których byłem, mój rówieśnik trenujący 800 m , biegający już kilka ładnych lat (czas w granicach 1:57) złapał się za głowę, słysząc że ja robię przysiady 3x100 bez problemów, gdzie u niego to max. 60 kg, a robią przeważnie w rozpiętości 40-60 kg. Zresztą popatrzymy na takiego Rudishę, czy nawet naszego Adama Kszczota, nie wyglądają na siłaczy, a Adam jest szybki co widać w wolniejszych biegach (np. finał w Barcelonie). Tutaj przydała by się wypowiedź zawodników, właśnie Adama, Marcina.
Co do sztangi u 800 m światowych, wydaje mi się że muszą ją mieć w swoich planach, jednak na kilku obozach na których byłem, mój rówieśnik trenujący 800 m , biegający już kilka ładnych lat (czas w granicach 1:57) złapał się za głowę, słysząc że ja robię przysiady 3x100 bez problemów, gdzie u niego to max. 60 kg, a robią przeważnie w rozpiętości 40-60 kg. Zresztą popatrzymy na takiego Rudishę, czy nawet naszego Adama Kszczota, nie wyglądają na siłaczy, a Adam jest szybki co widać w wolniejszych biegach (np. finał w Barcelonie). Tutaj przydała by się wypowiedź zawodników, właśnie Adama, Marcina.
Bieganie to coś więcej niż pasja, to styl życia, miłość oddanie.
KUPIĘ MOTOCYKL WSK, WFM, JUNAK, Z DOKUMENTAMI, NAJDALEJ 150 KM OD POLKOWIC, KONTAKT:
GG: 4373383
TEL: 697110266
KUPIĘ MOTOCYKL WSK, WFM, JUNAK, Z DOKUMENTAMI, NAJDALEJ 150 KM OD POLKOWIC, KONTAKT:
-
- Wyga
Roznie to z ta sztanga jest. Ja mam jej malo i kolega z ktorym trenuje tez malo robi sztangi w zime raz w tygodniu mamy i to tylko sam gryf. On biega 1.51 i na 100 m pobiegl 11,61 wiec to zalezy od wrodzonych predyspozycji. No ale jak ktos sie chce liczyc na 800m na poziomie chocby europejskim te 11 sek musi lamac. Ale naprawde szybkosc nie tylko ksztaltuje sie sztanga. Dla mnie ta silownia ktora robi huberts jest nie wyobrazalna moze dalbym ja rade zrobis ale naprawde bardzo ciezko bym mial a jednak 1,56 biegam to 800m. No i 12 sek mysle ze tez bym zlamal na 100m bo na recznym biegam 11,4 (zyciowka nieoficjalna). 800m to jest naprawde dziwny dystans i zalezy od trenera jak do niego podejdzie. Moze podejsc tak jak trener hubertsa od strony silowej i szybkosciowej mozna od strony wytrzymalosciowej mozna od wytrzymalosci szybkosciowej zalezy co trener sobie postawi za najwazniejsza rzecz w tym dystansie. Kazde podejscie jest dobre jesli dziala na zawodnika nie kazdy zawodnik jest taki sam .
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35.59
Szefo
... wnioskuje że na dystansie 100m można poprawić się na 2 sposoby... czyli od strony siłowej i od strony wytrzymalości szybkościowej
ja zawsze próbowałem od strony siłowej czyli jak największe ciężary i potem przerabiałem na dynamike (skoki + krótkie przyspieszenia 30-60m)
także mam pytanie czy można poprawić wynik na 100m... biegając treningi typu
7X100m... 5X200m...4X300m itp ????? i jakie przerwy robić?????
no bo ten trening podchodzi mi raczej pod 400m i zamierzam to wprowadzić od Marca...więc jeśli na setke to coś da to byłoby fajnie
chciałbym dodać że sam się trenuje... nie mam żadnego trenera bo byłem... jestem ... a raczej będę piłkarzem
... wnioskuje że na dystansie 100m można poprawić się na 2 sposoby... czyli od strony siłowej i od strony wytrzymalości szybkościowej
ja zawsze próbowałem od strony siłowej czyli jak największe ciężary i potem przerabiałem na dynamike (skoki + krótkie przyspieszenia 30-60m)
także mam pytanie czy można poprawić wynik na 100m... biegając treningi typu
7X100m... 5X200m...4X300m itp ????? i jakie przerwy robić?????
no bo ten trening podchodzi mi raczej pod 400m i zamierzam to wprowadzić od Marca...więc jeśli na setke to coś da to byłoby fajnie

chciałbym dodać że sam się trenuje... nie mam żadnego trenera bo byłem... jestem ... a raczej będę piłkarzem

- huberts
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Te 300 to już typowe 400 m, ogólnie na 100 to raczej biega się max. 200 m i to są takie tempa:
- 3x3x100m
- 3x4x100m
- 8x100m
- 4-5x200m
- 2x4x80m
- 4x150m
- 2x100,150,200
U mnie w klubie są sprinterzy i robią pod 100 z naciskiem na 200 takie treningi + dużo siłowni i raz w tygodniu szybkość odcinki 30-50 m na pełnym wypoczynku (ok. 2-5 min) powtarzane w ilości 8-20 z tym, że jest taka zasada, że jak biegasz szybkość to jak zaczyna spadać poniżej 85% maksa (najszybszej w danym dniu) to przerywasz trening. Oczywiście trzeba pamiętać, że siłka to nie tylko walenie przysiadów, ale trochę rwania/zarzutów, ława, brzuszki, grzbiety, motyle, biceps:)
- 3x3x100m
- 3x4x100m
- 8x100m
- 4-5x200m
- 2x4x80m
- 4x150m
- 2x100,150,200
U mnie w klubie są sprinterzy i robią pod 100 z naciskiem na 200 takie treningi + dużo siłowni i raz w tygodniu szybkość odcinki 30-50 m na pełnym wypoczynku (ok. 2-5 min) powtarzane w ilości 8-20 z tym, że jest taka zasada, że jak biegasz szybkość to jak zaczyna spadać poniżej 85% maksa (najszybszej w danym dniu) to przerywasz trening. Oczywiście trzeba pamiętać, że siłka to nie tylko walenie przysiadów, ale trochę rwania/zarzutów, ława, brzuszki, grzbiety, motyle, biceps:)
-
- Wyga
Dzięki za odpowiedź Huberts
to wszystko brzmi bardzo logicznie
Co do Twojego treningu... mam pytanie ... czy nie za często ciśniesz te przysiady??
Ja robie przysiady systemem... trening... 3 dni przerwy...trening
bo mam takiego gena
że tak musze
... inni robią raz w tygodniu na mase albo też 2 razy tak jak ja na siłe a Ty ciskasz nie raz co 2,3 dzień
nie za często?? 
Ogolnie to piszę w Twoim temacie dlatego że mamy podobne cele biegowe i nawet podobnie trenujemy z tym że mi to wszystko do piłki nożnej potrzebne
z tego wszystkiego wywnioskowałem że aby być szybkim
powinno się własciwie robić jedno i drugie... mam na mysli (siła + skoczność + krótkie starty 30-50m) ... oraz wytrzymałość szybkościową i powinno być cacy 
I jeszcze pytanie... jakie przerwy między seriami tej wytrzymałości szybkościowej??

Co do Twojego treningu... mam pytanie ... czy nie za często ciśniesz te przysiady??
Ja robie przysiady systemem... trening... 3 dni przerwy...trening

Ogolnie to piszę w Twoim temacie dlatego że mamy podobne cele biegowe i nawet podobnie trenujemy z tym że mi to wszystko do piłki nożnej potrzebne

z tego wszystkiego wywnioskowałem że aby być szybkim

I jeszcze pytanie... jakie przerwy między seriami tej wytrzymałości szybkościowej??
- huberts
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W tempie kieruj się tętnem, masz dobić przy 3 odcinku najpóźniej w granice 180 po spadnięciu do 110-120 zaczynasz następną serie:
zapis:
3x3x100 oznacza 3 serie, w każdej 3x100.
Przerwy ciężko określić, bo u każdego jest to indywidualna sprawa, dlatego w tym przypadku kierował bym się tętnem.
Co do przysiadów to robię co 2 dni - 3 razy w tyg., tak samo ławę. Nigdy nie czułem przeciążenia, wiadomo, czasem po mocniejszym treningu na 2-3 dni nogi są jak z waty, ale tak się nauczyłem i tak śmigam. To nie są przysiady siłowe. Bo co to jest 12 powtórzeń max:D To ma tylko dać bodziec nodze i poprawić motoryke:) i moc nogi.
zapis:
3x3x100 oznacza 3 serie, w każdej 3x100.
Przerwy ciężko określić, bo u każdego jest to indywidualna sprawa, dlatego w tym przypadku kierował bym się tętnem.
Co do przysiadów to robię co 2 dni - 3 razy w tyg., tak samo ławę. Nigdy nie czułem przeciążenia, wiadomo, czasem po mocniejszym treningu na 2-3 dni nogi są jak z waty, ale tak się nauczyłem i tak śmigam. To nie są przysiady siłowe. Bo co to jest 12 powtórzeń max:D To ma tylko dać bodziec nodze i poprawić motoryke:) i moc nogi.
-
- Wyga
Tak 100m to tez wytrzymalosc szybkosciowa. Szybkosc to jest 5-6 sek a reszta to juz jest wytrzymalosc szybkociowa, wiec tez mozna sie poprawic na 100m trenujac wytrzymalosc szybkosciowa. Jesli chcesz byc pilkarzem to jest troche inny trening, poniewaz nie jest to jednostajny wysilek tylko przerywany, wiec na twoim miejscu oparl bym sie na interwalach gdzie przerwa nie jest w spoczynku tylko w truchcie. Ale szybkosc takze nalezy ksztaltowac tak jak huberts napisal to sa dobre odcinki do ksztaltowania wytrzymalosci szybkosciowej przerwy ja bym sie nie opieral na samopoczuciu ani na tetnie tylko wyznaczyl sobie z gory przerwy. Takie przerwy moga sie zaczynac od 1 minuty do maks 5-6 min, w zaleznosci od intensywnosci. Wytrzymalosc szybkosciowa nie jest beigana na 100%, jest to bieg od 90% wzwyz oczywiscie mozna isc ostatni odcinek w tzw trupa:) Jeszcze huberts nie wymienil treningu tzw piramidki a mysle ze dla przyszlego pilkarza jest to dobry trening w koncu nie zawsze sprint do pilki jest taki sam tylko czasem przebiega sie pol boiska a czasem cale. Wiec proponowalbym taki trening 100+200+300+200+100, 100+120+150+200+150+100, 150+250+300+200+100. Mozna to w przerozny sposob robic.
Co do silowni u pilkarza rozni sie ta silownia od biegacza przez to ze pilkarz musi miec silne nogi w kazdej plaszczyznie a biegacz trenuje tylko po to zeby przesuwac sie do przodu wiec w treningu stosuje tylko taie cwiczenia. Wiec pilkarz oczywiscie ma robic te cwiczenia co biegacz tylko do tego dodac takie cwiczenia ktore beda ksztaltowac sile nie wiem jak to nazwac boczna nog, ktora jest potrzebna przy zwodach, dryblingach i walce o pilke. Dodalbym do tej silwoni rozne przeskoki w bok, skipy w bok, przeplatanki, kroki odstawno dostawne, itp ze sztanga na plecach.
Co do silowni u pilkarza rozni sie ta silownia od biegacza przez to ze pilkarz musi miec silne nogi w kazdej plaszczyznie a biegacz trenuje tylko po to zeby przesuwac sie do przodu wiec w treningu stosuje tylko taie cwiczenia. Wiec pilkarz oczywiscie ma robic te cwiczenia co biegacz tylko do tego dodac takie cwiczenia ktore beda ksztaltowac sile nie wiem jak to nazwac boczna nog, ktora jest potrzebna przy zwodach, dryblingach i walce o pilke. Dodalbym do tej silwoni rozne przeskoki w bok, skipy w bok, przeplatanki, kroki odstawno dostawne, itp ze sztanga na plecach.
-
- Wyga
szefo dzięki za odpowiedź
własnie tak myślałem... bo piłkarz musi być zarówno szybki jak i wytrzymały
przede wszystkim jesli chodzi o piłkarza to dominują sprinty 5-30m, rzadko biega się dłuże, chyba że jest się bocznym obrońcą lub pomocnikiem ... i wiadomo... piłkarz nie może być sprinterem bo taki to zrobi raz sprint na maxa i ma bombe xD ani nie może być długasem bo co z tego że wytrzyma cały mecz skoro przeciwnik będzie szybszy i jedną akcją wszystko rozstrzygnie... także w piłce musi być powtarzalność tych sprintów przez 90min... a wydaje mi się że zapewni to własnie trening pod 800m bo oprócz tego że zapewni własnie powtarzalność tych sprintów w czasie meczu to jeszcze dzięki odpowiedniej bazie tlenowej zapewni rozegranie sporej ilości spotkań jak to ma miejsce w lidze angielskiej
Jakoś nie widziałem aby w Polsce tak trenowali piłkarze, może a Angli tak trenują i dlatego są lepsi...
i jeszcze taka jedna rzecz... jak to jest że... 800metrowcy biegają tą setke nawet poniżej 11sek... przecież żeby sprinter tyle pobiegł to już troche musi na sztandze dźwigać
a z tego co czytam o wszystkich treningach na 800m to nikt nie robi tej cięzkiej siły... czyli mam rozumieć że taka poprawa następuje samymi interwałami??

i jeszcze taka jedna rzecz... jak to jest że... 800metrowcy biegają tą setke nawet poniżej 11sek... przecież żeby sprinter tyle pobiegł to już troche musi na sztandze dźwigać

-
- Wyga
No tak biegaja niektorzy te 100m ponizej 11 sek. Ale nie wszyscy tak maja. 800m jest takim dystansem, gdzie mozna wyroznic 3 typy zawodnikow. Zawodnik biegajacy 400-800m , tylko 800m i 800-1500m. W historii wielu zawodnikow znajdziemy potwierdzajacych ta regule. 400-800m - to Juantorema, Rudisha czy z naszego podworka Kszczot. Zawodnicy biegajacy tylko 800m to chocby byly rekordzista swiata Kipketer, no a typ 800-1500m to np. Sebastion Coe. Ci zawodnicy ktorzy Ty mowisz ze lamia 11 sek na 100m to wlasnie z tej pierwszej grupy. Mysle ze oni maja po prostu takie predyspozycje szybkosciowe ktore im na to pozwalaja, zeby tez ta 100 tak szybko biegac. A ich trening jest tak ulozony, zeby wlasnie dobrze biegac 400m i 800m, nastawiaja sie bardziej na wytrzymalosc szybkosciowa. Zobacz taki Rudisha biegajac 400m w 45,50 sek kazda setke pokonuje w 11,375 oczywiscie jest tam lotny start, ale musi biegac ponizej 11 sek zeby utrzymac tak szybkie tempo przez 400m. Juantorena to juz nie mowie bo ma zyciowke 44,26 wiec on praktycznie biegnie po 11 sek kazda setke
. Zobacz sobie Kszczota zyciowka na 400m 47,00 kazda setke pokonuje w 11,75. Dlatego mysle ze Ci zawodnicy sa w stanie pobiec 100m ponizej 11 sek bez silowni i treningu sprinterskiego bo maja predyspozycje szybkosciowe od urodzenia a przez trening wytrzymalosci szybkosciowej jeszcze je poprawili. Ale moge powiedziec ze jakby trenowali pod 100m nie byliby w stanie zlamac 10 sek a to co teraz biegaja na 100m mogli by tylko troszeczke poprawic.

-
- Wyga
Dzięki za odpowiedź
wiem że to wróżenie z fusów... ale czy jest szans że poprawie się na 100m z 12,5sek na wynik poniżej albo ok 12sek na 100m stosując same treningi wytrzymałości szybkościowej??

- huberts
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Według mnie nie, potrzeba trochę siłowni i trochę samej szybkości (trzeba pamiętać że 100 m to wysiłek beztlenowy bez kwasomlekowy), czyli te odcinki np. 10x40 m (na pełnej prędkości).
-
- Wyga
Tak jest to wysilek beztlenowy niekwasomlekowy ale da sie poprawic z samej wytrzymalosci szybkosciowej. Szybkosc to jest 5-6 sek dalej sie biegnie z wytrzymalosci szybkosciowej. A jesli chcesz byc pilkarzem to mysle ze nie powinienes omijac szybkosci, ktora jest potrzebna. Raz w tygodniu poswiecilbym jednak jeden trening na szybkosc, moglbys do tego dodac skocznosc.
- huberts
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tak, ale samą wytrzymałością nie zrobisz aż takiego skoku, 2x tyg. tempo i raz szybkość + po tych treningach skipy i wieloskoki.