Dobajka - komentarze
Moderator: infernal
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dobajka, możesz te sprawdzić swoje HR spoczynkowe i spróbować trenować wg zakresów rezerwy tętna. U mnie wtedy mniej więcej się zgadzało.
- kachita
- Zaprawiony W Bojach
Czytałam też gdzieś, że u kobiet wzór na HRmax jest nieco inny, ponieważ mają z reguły wyższe tętno niż mężczyźni, i wygląda tak: 220-0,8*(wiek)
A strasb dobrze gada z tą rezerwą tętna, mi też tylko wtedy się te procentowe ramki zgadzają
A strasb dobrze gada z tą rezerwą tętna, mi też tylko wtedy się te procentowe ramki zgadzają
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
- Angua
- Zaprawiony W Bojach
I od razu to lepiej wygląda W tym roku wychodzi mi HR max 194,4, w przyszłym 193,6. Tym ogólnym wzorem wychodziło mi coś 185, co przy fakcie, ze po dłuższym biegu mam 181 powinno mnie niepokoić, bo gdzie tam III zakres.kachita pisze:Czytałam też gdzieś, że u kobiet wzór na HRmax jest nieco inny, ponieważ mają z reguły wyższe tętno niż mężczyźni, i wygląda tak: 220-0,8*(wiek)
Dzięki kachita za wzór
Blogowanie
Komentowanie
"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację, aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
Ambitny plan maratoński, ale myślę, że jak najbardziej do zrobienia w Twoim przypadku, Spartanko
- Dobajka
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52,58
- Życiówka w maratonie: 4'19
To taka bardziej optymistyczna wersjaI od razu to lepiej wygląda W tym roku wychodzi mi HR max 194,4, w przyszłym 193,6. Tym ogólnym wzorem wychodziło mi coś 185, co przy fakcie, ze po dłuższym biegu mam 181 powinno mnie niepokoić, bo gdzie tam III zakres.
Dzięki kachita za wzór
A znalazłam jeszcze kilka:
Wzór nr.1 - zaproponowany przez Sally Edwards, byłą profesjonalna zawodniczkę, biegaczkę, tratlonistkę, autorkę wielu książek na temat treningu w oparciu o monitorowanie intensywności na podstawie tętna.
zdecydowanie ten pierwszy wzór w moim przypadku najbardziej się sprawdza.
Kobiety: HRmax = 210 - 0.5 ● wiek - 0.022 ● waga
Mężczyźni: HRmax = 210 - 0.5 ● wiek - 0.022 ● waga + 4
Wzór 2 - najbardziej znany, powszechnie stosowany
HRmax = 220 - wiek
Wzór 3
HRmax = 205.8 - (0.685 * wiek)
Wzór 4
HRmax = 206.3 - (0.711 * wiek)
Wzór 5
HRmax = 217 - (0.85 * wiek)
Ale też przepatrzyłam moje "wyniki" z zawodów i znalazłam wykres tętna z biegu Skawińskiego gdzie osiągnełam wartość...niebagatelka 194 bpm
I to myślę może być moje HRmax ( tak by wynikało z artykułów które studiuję od wczoraj)
-
- Rozgrzewający Się
Hr max 194 jest jak najbardziej ok.
Ja mam 198 (dwa razy tyle wyszedł mi na zawodach na ok 5 km, to też jedna z przyblizonych metod weryfikacji).
Według jakiego planu robisz trening do maratonu?
Skarżyński przy biegu ciągłym na 10 km zaleca, o ile pamiętam, łączną objetość treningu na 14 km i z jego rad by wynikało, że 3 km to rozgrzewka i 1 km schłodzenie.
Jak potrzebujesz to sprawdzę dokładnie.
Do którego maratonu się szykujesz?
Ja mam 198 (dwa razy tyle wyszedł mi na zawodach na ok 5 km, to też jedna z przyblizonych metod weryfikacji).
Według jakiego planu robisz trening do maratonu?
Skarżyński przy biegu ciągłym na 10 km zaleca, o ile pamiętam, łączną objetość treningu na 14 km i z jego rad by wynikało, że 3 km to rozgrzewka i 1 km schłodzenie.
Jak potrzebujesz to sprawdzę dokładnie.
Do którego maratonu się szykujesz?
- Dobajka
- Zaprawiony W Bojach
Aaaaa witam koleżankę :uuusmiech: :uuusmiech:
Szykuję się do Barcelony na 17 III 2013 potem Dębno i Kraków w kwietniu
wg następującego planu...
trochę on dla mnie dziwny ale ponoć sprawdzony
No właśnie z tą objętością treningów nie bardzo wiem co zrobić, bo wg tego co piszesz to z biegu na 10 km zrobi mi się 14 z 15 km - 19...
a z kolei gdybym przy planowanych biegach wolnych nie zrobiła już dodatkowej rozgrzewki i schłodzenia a tylko przy szybkich to wtedy wiekszość treningów będzie maiła jednakowy kilometraż...muszę popytać tych którzy testowali te niemieckie plany treningowe
Szykuję się do Barcelony na 17 III 2013 potem Dębno i Kraków w kwietniu
wg następującego planu...
trochę on dla mnie dziwny ale ponoć sprawdzony
No właśnie z tą objętością treningów nie bardzo wiem co zrobić, bo wg tego co piszesz to z biegu na 10 km zrobi mi się 14 z 15 km - 19...
a z kolei gdybym przy planowanych biegach wolnych nie zrobiła już dodatkowej rozgrzewki i schłodzenia a tylko przy szybkich to wtedy wiekszość treningów będzie maiła jednakowy kilometraż...muszę popytać tych którzy testowali te niemieckie plany treningowe
-
- Rozgrzewający Się
o, to do Dębna też się wybieram. Nad Barceloną myślę
Dopytaj o tem kilometraż, bo jakoś nie wydaje mi się rozsądne bieganie dyszki po 5:30 bez rozgrzewki.
Zerknij na kilometraż tygodniowy wskazany w Twoim planie i jakby to wyglądało z tymi dodatkowymi rozbieganiami i schłodzeniami. Przeciętny plan do złamania 4 h ma ok 60 km tygodniowo (między 55 - 65), może to będzie podpowiedź.
Dopytaj o tem kilometraż, bo jakoś nie wydaje mi się rozsądne bieganie dyszki po 5:30 bez rozgrzewki.
Zerknij na kilometraż tygodniowy wskazany w Twoim planie i jakby to wyglądało z tymi dodatkowymi rozbieganiami i schłodzeniami. Przeciętny plan do złamania 4 h ma ok 60 km tygodniowo (między 55 - 65), może to będzie podpowiedź.
-
- Rozgrzewający Się
zerknęłam na plan - zdecydowanie przed treningami po 5:40 (i szybszymi) zrobiłabym rozgrzewkowy min. 1 - 2 km i kolejny 1 km schłodzenia.
powodzenia
powodzenia
-
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:43:20
Dobajka, ale do moich 230 jeszcze Ci brakuje! (Jak bym nie liczył, teoretyczne wynosi ok. 178-185)Dobajka pisze: Ale też przepatrzyłam moje "wyniki" z zawodów i znalazłam wykres tętna z biegu Skawińskiego gdzie osiągnełam wartość...niebagatelka 194 bpm
I to myślę może być moje HRmax ( tak by wynikało z artykułów które studiuję od wczoraj)
you got to lose to know how to win
Moje wypociny...
... i wasz odzew.
10 km 44:56 (Liverpool Spring 10k 2016) półmaraton 1:40:41 maraton 3:32:53 (Dębno 2013) Ultra 100+ 16:08:02 (B7D 2014)
Moje wypociny...
... i wasz odzew.
10 km 44:56 (Liverpool Spring 10k 2016) półmaraton 1:40:41 maraton 3:32:53 (Dębno 2013) Ultra 100+ 16:08:02 (B7D 2014)
- Martyna_K
- Zaprawiony W Bojach
Nie chcę krakać Dobajko, ale to jakby przetrenowaniem pachniało... Bo takie tętno to tylko w ...chyba III zakresie
Albo pulsometr zwariował
A jak Ci się biega w ogóle? Ciężej...?
Albo pulsometr zwariował
A jak Ci się biega w ogóle? Ciężej...?
- plusch
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:51:47
Hej, jak dla mnie również wydaje mi się, że masz za wysokie tętno.
Czy przy takim tętnie swobodnie Ci się oddycha?
Może po prostu warto pobiegać trochę dłuższych wybiegań, ale spokojnych, komfortowych.
U mnie również długo było tak, że nie czułem spadku tętna, ale z czasem zauważyłem różnicę.
Czy przy takim tętnie swobodnie Ci się oddycha?
Może po prostu warto pobiegać trochę dłuższych wybiegań, ale spokojnych, komfortowych.
U mnie również długo było tak, że nie czułem spadku tętna, ale z czasem zauważyłem różnicę.
- Dobajka
- Zaprawiony W Bojach
To witam w krainie" dziwolągów"Dobajka, ale do moich 230 jeszcze Ci brakuje! (Jak bym nie liczył, teoretyczne wynosi ok. 178-185)
Jeszcze sprawdziłam marcowy Test Copera na Bblu i tam HRmax to 196 bpm
Dzisiaj było trochę ciężej niż zazwyczaj ale oddychało mi się dobrze - z lekka zadyszką i było to z pewnością tempo konwersacyjne :uuusmiech:A jak Ci się biega w ogóle? Ciężej...?
Nie bardzo miałam sie kiedy przetrenować.
Zobaczę jutro na pagórkach
- Martyna_K
- Zaprawiony W Bojach
Dobajka,śmigasz te maratony jak szalona, to może i organizm się troszkę buntuje...?
Mam nadzieję,że na pagórkach sprawa się wyjaśni
Mam nadzieję,że na pagórkach sprawa się wyjaśni
- Angua
- Zaprawiony W Bojach
Ja też stawiałabym na rozgrzewkę przed treningiem, przynajmniej 1km.
A pulsometr...odłożyłam do szuflady
Wczoraj tez się za ciepło ubraliśmy, pogoda była cudna.
A pulsometr...odłożyłam do szuflady
Wczoraj tez się za ciepło ubraliśmy, pogoda była cudna.
Blogowanie
Komentowanie
"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację, aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."