![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Hotmas - komentarze
Moderator: infernal
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
- Życiówka w maratonie: brak
Tomek jest nie do zdarcia, tylko patrzeć, jak trzydziechy zacznie klepać co tydzień, w końcu MW za pasem ![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
- hotmas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki
Zawstydzony się czuję tymi gratulacjami, w końcu pomału trzeba się wziąć w garść i ruszyć do roboty, jeśli nie chcę umierać na MW. Prawdę mówiąc chęci i sił było na więcej, jednak psychologiczny aspekt w postaci bliskości domu zwyciężył ![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Jesteś na dobrej drodze ![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Jeszcze trochęfrelka pisze:Gratuluję wygranej z leniem!Ta DWUDZIESTKA brzmi dla mnie tak samo pięknie, jak abstrakcyjnie
![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Grześ w moim planie jest chyba jedno lub dwa takie wybiegania. Zresztą doświadczeni koledzy podpowiadają, że nie ma sensu robić dłuższych wybiegań niż 25 km, ale zobaczymy co wyjdzie w praniu.grim80 pisze:Tomek jest nie do zdarcia, tylko patrzeć, jak trzydziechy zacznie klepać co tydzień, w końcu MW za pasem
Jeszcze gdzieś tam tli się myśl o tym krosie, ale jakoś nie mogę wygospodarować na niego czasu. Do tego woda w Wiśle ostatnio wysoka więc i draga nad rzeką podobno zalana.rubin pisze:Tomasz, ja to jestem ciekawa Twojego "diabelskiego krosu"- masz to jeszcze w planach
?
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
Interwały bardzo ładnie Ci wyszły, zwłaszcza w taką pogodę, jak mamy obecnie ![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
- hotmas
- Zaprawiony W Bojach
A wiesz, że odkąd zacząłem biegać zauważyłem, to chyba moja tolerancja na upalna pogodę wzrosła
Jeszcze niedawno pisałem, że nienawidzę temperatur wyższych niż 22 st (w pracy mając na hali grubo powyżej 30 st przez cały rok) jednak ostatnio takie temperatury jakoś mi nie przeszkadzają
Ale oczywiście dalej uwielbiam powrót z pracy rowerkiem "na krótko" w temp 12 st
oraz jestem przekonany,że wakacje w Egipcie, Tunezji i innych tego typu krajach nie są dla mnie ![oczko ;-)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Ale w sumie prawdziwy test za dwa tygodnie w Unisławiu, choć mam zamiar potraktować tę połówkę jak długie wybieganie.
![szok :szok:](./images/smilies/icon_e_surprised.gif)
![szok :szok:](./images/smilies/icon_e_surprised.gif)
![oczko ;-)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Ale w sumie prawdziwy test za dwa tygodnie w Unisławiu, choć mam zamiar potraktować tę połówkę jak długie wybieganie.
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
Ja się lubię spocić na treningu i generalnie zakres akceptowalnych temperatur mam szeroki - amplituda od -20 do +30. Jedynie deszczu - jak podkreślam na każdym kroku - nie zniesę ![hahaha :hahaha:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![hahaha :hahaha:](./images/smilies/icon_lol.gif)
- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:11
Widzę, że moc u Kolegi jest!
. Pytanko: jak wyliczałeś sobie prędkości nas poszczególnych zakresach i skąd "bierzesz" prędkości odcinków BNP? Ja robię to na "żywioł": staram się robić 4 kilometrowe odcinki na których od 5:30 "schodzę" o 10 sekund co kilometr.
Nie wiem czy to dobrze. Moja prędkość OWB1 wyliczona z kalkulatora na bieganie.pl jest w zakresie od 6:58 do 6:07. Czasami .... trudno jest biec tak wolno!
![uśmiech :usmiech:](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Nie wiem czy to dobrze. Moja prędkość OWB1 wyliczona z kalkulatora na bieganie.pl jest w zakresie od 6:58 do 6:07. Czasami .... trudno jest biec tak wolno!
- hotmas
- Zaprawiony W Bojach
Drugi zakres wyliczył mi nasz trenejro na podstawie serii trzech 400 m biegów. Miałem czasy, o ile dobrze pamiętam 1:23, 1:30 i 1:35 stąd wyszło, że drugi zakres powinienem biegać ok 4:50 - 5:00, ale nie czuję się jeszcze na tak szybki bieg, więc robię go jakieś 20 s wolniej. Natomiast OWB1 biegam ok 5:40 - 6:00. Wtedy czuję się najbardziej komfortowo i tętno mam w miarę spokojne. Co do BNP nie wiem nie znam się na tyle, by Ci jakoś sensownie odpowiedzieć.
Tak to opisuje Skarżyński:
Ale dla mnie to dość ekstremalne
Gdzieś wyczytałem, że w tym biegu należy przekroczyć 2-4 progi prędkości, a każdy następny odcinek (coraz krótszy!) trzeba biec o 5-10"/km szybciej. I jest doskonały do treningu motoryki, ale i psychiki o czym sam się wczoraj przekonałem
Masz mój numer więc jakby co to dzwoń. Zawsze łatwiej tak pogadać, choć początkujący jestem podobnie jak Ty więc pytań terz mam wiele![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Edit:
Ale mam wk.... Gremlin 15 min łapał mi satelity
Siedzenie na schodach i czekanie jakoś mi się nie uśmiechało, więc wóciłem do domu. Poranny trening poszedł się bujać...
Tak to opisuje Skarżyński:
Kod: Zaznacz cały
bieg z narastającą predkością (BNP) - dla zaawansowanego maratończyka
BNP to jest TO! Najpierw dłuższa rozgrzewka: 4-5 km rozbiegania zakończone
3-4 łagodnymi przebieżkami, a potem 12-15 minut łagodnej gimnastyki rozciągającej
i kilka minut... koncentracji. Skupieni ruszmy najpierw do odcinka WB2,
w zależności od poziomu sportowego złożonego z jednej lub dwóch części (ta druga krótsza, ale o 5-10”/km szybsza od pierwszej), a po jego zakończeniu - bez zatrzymania! - do odcinka WB3 (odcinek jeszcze krótszy, ale znów o około 5-10”/
km szybszy). On także może być złożony z dwóch coraz krótszych i coraz szybszych
„pododcinków”. Koncówkę stanowi jeden, ostatni już kilometr przebiegany
prawie „na całego”. Ale to jeszcze nie koniec! Po ok. 10 minutach przerwy na
„dojście do siebie” (trucht lub b. łagodna gimnastyka rozciągająca) podrywamy
sie do 3 żywych odcinków minutowych na 3-minutowych przerwach w truchcie!
Po ich zakończeniu jeszcze 1-2 km truchtu. Nie musze dodawać, że trening ten
kończy się „na ostatnich nogach”, ale co dziwne - jeżeli udało się go zrealizować
wg założeń - jest się baaardzo zadowolonym! Masaż lub wieczorna solanka po
takim treningu to obowiązek. Bez tego zakwaszenie mięśni bedzie się długo utrzymywać.
BNP to - jak łatwo sie domyśleć - nie tylko trening rozwijający fizycznie,
ale w mocnym stopniu także psychicznie.
Masz mój numer więc jakby co to dzwoń. Zawsze łatwiej tak pogadać, choć początkujący jestem podobnie jak Ty więc pytań terz mam wiele
Edit:
Ale mam wk.... Gremlin 15 min łapał mi satelity
![:sss:](./images/smilies/sss.gif)
- hotmas
- Zaprawiony W Bojach
Wieczorem jeszcze nim wyszedłem z domu
Chyba się przestraszył ![oczko ;-)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![oczko ;-)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
Dwie godziny temu miałem podobny problem...Co prawda, fixowanie nie trwało tak długo, ale stałem..stałe...stałem...poganiali mnie...a ja czekałem...zamiast zwyczajowych 20 sek było kilka ładnych minut...A niebo nad głową jak kryształ....Chyba upał gremlinom nie służy ![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
P@weł...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
To chyba jest to... U mnie to kwestia max. 15 sekund. Ale ja biegam dość wcześnieP@weł pisze:...zamiast zwyczajowych 20 sek było kilka ładnych minut...A niebo nad głową jak kryształ....Chyba upał gremlinom nie służy
- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
To chyba jest to... Pamiętam ten filmP@weł pisze:...zamiast zwyczajowych 20 sek było kilka ładnych minut...A niebo nad głową jak kryształ....Chyba upał gremlinom nie służy
![oczko :oczko:](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2013, 12:40 przez roberturbanski, łącznie zmieniany 1 raz.
- hotmas
- Zaprawiony W Bojach
Wczoraj chyba ogólnie coś się działo. Wiele osób skarżyło się na pomiary i łapanie statelit. Ehhh t nasze uzależnienie od technologi ![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)