Grzesiek - vox populi

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Już wałkowali gdzieś ta forum temat biegania z 3 różnymi - wtedy każdy od siebie próbkuje, obciąża system, sieć/GPS i każdy wyjdzie nie za dokładnie.
Ja teraz wszystkie treningi "specjalne" (przebieżki, czy cuś) z RunKeeperem biegam głównie, tam sobie ustawiam parametry treningu. Endo włączam na wybieganie sobotnie, czy długi spacer, kiedy nie tyle chodzi mi o dokładność pomiaru, co o czas biegu (no i +/- określenie dystansu). No i fajnie piptaka dostać :)
Wiarygodna jest w sumie każda apka - ale porównasz sobie, jak weźmiesz gpx z jednej i wrzucisz na inne strony. Jak wszystkie, prócz jednej mają podobne dane, to wiedz, że coś się dzieje :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Angua
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Miałam na myśli, że biegnę z dwoma osobami (jak wczoraj) i każdemu co innego pokazuje, albo biegam z kumplem, ja mam endo, on ma endo i zagarek i wychodzą nam 3 różne tempa, choć całą trasę biegliśmy koło siebie, czasem to różnica 0:30-1:00 min./km, a to dużo.
Blogowanie
Komentowanie
Obrazek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pewnie gremlin jest najbardziej wiarygodny z tego towarzystwa :)
Awatar użytkownika
Angua
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:Pewnie gremlin jest najbardziej wiarygodny z tego towarzystwa :)
To Pular bez giepeesa, nie pytaj mnie jak działa :oczko:
Blogowanie
Komentowanie
Obrazek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak Pular blutuf, to pewnie spięty z Endo, i to, co endo źle wymierzy, Pular sobie poprawia w locie :)
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:40:08
Życiówka w maratonie: 03:15:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam takiego timexa i jest rewelacyjny! Na zawodach z atestowaną trasą mierzy prawie co do metra a na maratonach myli sie tylko o ok 150-250m! I pewnie tylko dlatego że puszczam go zawsze jak jest wystrzał a nie wtedy co przekraczam linie startu! A że jestem z ok 100m od linii startu no to stąd to przekłamanie :) Wiec polecam :)
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

5km - 18:28 --> ParkRun - Kraków - 08.03.2014
10km - 40:08 --> Bieg Sylwestrowy - Kraków 31.12.2013
półmaraton - 01:26:20 --> XII Marzanna - Kraków 22.03.2015
maraton - 03:10:04 --> Kraków 19.04.2015
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wygląda rewelacyjnie, opis pogłębia to wrażenie... ale chyba musiałbym gdzieś wygrać "drugą pensję", żeby się na niego obecnie szarpnąć :)
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:Wygląda rewelacyjnie, opis pogłębia to wrażenie... ale chyba musiałbym gdzieś wygrać "drugą pensję", żeby się na niego obecnie szarpnąć :)
no masz racje niestety, cena zabija :wrr: ja miałem to szczescie ze mi kuzyn załatwił w USA na czarnym czwartku chyba za ok 400zł!
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozumiem, że masz do niego jakąś aplikację na kompa i przez usb zgrywasz wszystko? Normalnie eksport do GPXa też?
Bo ostatnio nawet myślałem, czy by nie zacząć odkładać (np. rzucając w końcu fajki i to, co przepalam, składać na kupkę) i kupić za pół roku porządny sprzęt z pulsometrem, bo komórka czasami uciążliwa się robi, zwłaszcza, odkąd ze smartfonem zacząłem biegać.

Jak poszukać w Stanach, to nieco taniej można by tego Timexa znaleźć:
http://www.heartmonitors.com/timex-glob ... 5k444.html
tu już za ok. 800zł - http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/ ... ementcommu
a tu używana perełka:) http://www.ebay.com/itm/TIMEX-IRONMAN-G ... 19d7069abe
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Faktem jest, że bieganie ze smartfonem nie jest łatwe, chociaż idzie sobie poradzić.
Odnośnie endomondo czy innego programu, ja cały czas uważam, że wina leży nie po stronie oprogramowania a sprzętu, czyli dokładności GPS w danym modelu telefonu.
Dla przykładu mój SGS II podczas półmaratonu (trasa atestowana) pomylił się o... 30 metrów.

Nie ukrywam że fajnie by było mieć Garmina lub coś podobnego, ale po prostu nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek.
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz dużo racji, akurat DEFY nie ma za dobrych opinii o swoim module GPS, choć wspomagam go apką GPS Tools and Fix (czy jakoś tak), i w miarę sobie radzi - kiedy porównuję trasy z geocontext, to mniej więcej jest ok.
Ale cegła w kieszeni to zawsze cegła, czasem wkurza :)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zegarek fajny, sam nad nim myślałem ale 3 rzeczy mnie od niego odstraszyły: wielkość, interwały tylko na tętno (w strefach) i aby uzyskać pełną funkcjonalność serwisu www trzeba zabulić... chyba, że coś się w dwóch ostatnich kwestiach zmieniło to poproszę użytkownika w/w sprzętu o postawienie mnie do pionu :)

co do dokładności pomiaru przez aplikacje to jednak od aplikacji też dużo zależy i od tego jakim algorytmem wylicza dystans
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, 17:56 przez Piechu, łącznie zmieniany 2 razy.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Opaska na ramię i po kłopocie. Nawet przy -10 telefon funkcjonował.
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:zegarek fajny, sam nad nim myślałem ale 3 rzeczy mnie od niego odstraszyły: wielkość, interwały tylko na tętno (w strefach) i aby uzyskać pełną funkcjonalność serwisu www trzeba zabulić... chyba, że coś się w dwóch ostatnich kwestiach zmieniło to poproszę użytkownika w/w sprzętu o postawienie mnie do pionu :)

co do dokładności pomiaru przez aplikacje to jednak od aplikacji też dużo zależy i od tego jakim algorytmem wylicza dystans
heh do wielkości można sie szybko przyzwyczaic, tym bardziej ze jak wyswietlaja Ci sie 4okienka plus ogolnie zegarek <czas> to ułatwia to, ze tak sie wyraże szybkie zerknięcie i ogarniecie w mig calosci , a nie skupianie sie co tam jeest wyświetlane w danym momencie :)
co do interwałów to automatycznie masz na tętno ale można też zrobić to tak jak ja robie czyli na tempo ustalając sobie dystans bądź czas w którym chcesz przelecieć i tyle! Po odpoczynku w x czasie naciskasz tylko ponownie start i uruchamia Ci sie od poczatku sesja interwałowa!
a co do www to wchodzisz na strone timexa ściągasz za darmo aplikacje do odpowiedniego modelu, pozniej dzialasz tam krok po kroku i znowu sciagasz program do sczytywania na kompa <który niestety np z run-logiem nie dziala> bo ma inny format pliku.
:)
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

panucci10 pisze: a co do www to wchodzisz na strone timexa ściągasz za darmo aplikacje do odpowiedniego modelu, pozniej dzialasz tam krok po kroku i znowu sciagasz program do sczytywania na kompa <który niestety np z run-logiem nie dziala> bo ma inny format pliku.
To chyba da się obejść:
http://pwx.raytracer.dk/
https://strava.zendesk.com/entries/2111 ... ps-devices
ODPOWIEDZ