Grzesiek - vox populi

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pewnie z czasem przyjdzie (czy też wróci) to, o czym piszesz - wsłuchiwanie się w siebie. Na razie trochę jestem jeszcze podjarany nową zabawką i cieszyłem się jak dziecko na myśl o takim urozmaiceniu i pikaniu zegarka :hahaha:
130m to faktycznie dużo, jako przebieżka, ja wczoraj w te 20 sekund zrobiłem maksymalnie koło 90m, więc słabo, póki co, a momentami nogi miałem, jak z waty.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeśli mogę się wtrącić to wg. mnie Tabata a przebieżki to zupełnie coś innego. Primo przebieżki robisz na pełnym odpoczynku lub prawie pełnym a poza tym sama przbieżka nie jest robiona na wysokiej intensywności. W przypadku Tabaty jest zupełnie odwrotnie - niepełen odpoczynek i wysoka lub bardzo wysoka intensywność. Generalnie moim zdaniem zamiast Tabaty lepiej robić przebieżki. Tabata to bardziej krótki trening interwałowy. żebyś jeno nie przeholował z tym kombinowaniem jak w poprzednim sezonie ;)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tabata, jeśli będzie, to tylko w I fazie ;) Kolejne już wg wujcia Danielsa, normalne progi, interwały i objętość treningowa wg tabelek :)
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Grześ co do dokładności takich chwilowych temp to wg mnie jeżeli to było na prostym odcinku to błąd pewnie będzie tyle ile przebiegniesz w czasie 1 sekundy - bo takia jest częstotliwość zapisu - czyli +- 5 metrów. Pomijam oczywiście dokładność samego namiaru GPS.
Tak jak pisał Piechu na początku chyba lepsze będą przebieżki na pełnym wypoczynku. Można się skupić na technice biegu, tak aby każda ładnie wychodziła.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Uczeni w piśmie mówią, że przebieżki mają być na pełnym wypoczynku i nie na maksymalnej intensywności, bo to nie o zmęczenie czy ostre tempo w nich chodzi. Generalnie jak się lata te BSy, to się szura tymi nogami, jak się lata interwały, to może krok jest dłuższy, ale ostatnie powtórzenia to już w ogóle leci się w stylu "dowolnym" ;) Przebieżki mają być biegane przede wszystkim ładnie - wyprostowana otwarta sylwetka, długi krok, wahadło, kadencja, praca rąk, te sprawy. Przy Tabacie tego nie będziesz miał, bo będziesz pędził byle jak byle szybko ;)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To prawda, Kasiu, przy Tabacie to się niestety oddycha rękawami, zamiast Danielsowego 2 na 2, biegnie "byle do tego słupa, bo to 20 sekund będzie"... Ale już po treningu i rozciąganiu jest pewna doza satysfakcji, której bym po zwykłej przebieżce nie miał :)
Nawiasem mówiąc, wreszcie, dzięki zegarkowi, rozciągam się - po zapisaniu treningu mogę włączyć 'stretching playlist', co chętnie zacząłem praktykować :)
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nawiasem mówiąc, co do kadencji, zliczałem sobie przy BSach kilka razy, ale nawet, jak wydawało mi się, że krok jest całkiem ok, nie przedłużony, ładny, lądowanie na śródstopiu i ogólnie takie-takie, to nie chciało wyjść więcej, jak 81 na jedną nogę :ech:
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Grześ nie przejmuj się. Też o tym pisałem, że na BS nie mam szans się zbliżyć nawet do 180 - nie umiem tak drobić :hahaha:. Dopiero na progowych zaczyna to lepiej wyglądać.
Wiem - jestem laikiem i technika u mnie beznadziejna, ale cóż biegam jak mi najwygodniej :)

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Paweł, a jak szybko opanowałeś oddech 2-2? Ja i z tym miałem pewne problemy (w tym okresie przejściowo-niebieganiowym, odkąd zaopatrzyłem się w książkę J.D.), ale i teraz nie zawsze idzie jak należy.
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na BS 2-2 stosuję tylko przy podbiegach i szybszych tempach ( < 5'00'' ). Jeżeli biegnę wolniej to lecę 3-3.
U mnie to było tak: raz - dwa ( w tym czasie wciągałem powietrze ) potem raz dwa ( wydech ) - powtarzane w myślach :hej: . Na początku ciężko, ale jak już wskoczyło to teraz nie ma problemu. Organizm sam wskakuje na 2-2 gdy przekroczę określoną intensywność.

Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Wiadomo, że po intensywnym treningu satysfakcja jest większa :)
Daniels na każdym kroku podkreśla, żeby te jego środki treningowe stosować świadomie, wiedząc, co chce się nimi osiągnąć, więc wiesz, poczułam potrzebę sprostowania, że przebieżki i Tabata to nie to samo ;)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Na tym etapie powinieneś biegać przebieżki, dużo przebieżek, generalnie w tej formie treningu chodzi o to by poprawić działanie układu nerwowego i mięśniowego odpowiedzialnego za ruch, jego szybkośc i efektywnośc, musisz pokazać organizmowi, że będziesz biegać szybciej,musisz go nauczyć robić te wszystkie skurcze i rozkurcze nieco szybciej - to trening do tego i podstawa, bez tego będziesz miał zawsze przed sobą próg do przeskoczenia, z którym będzie problem..Aby to było skuteczne to należy tu unikać elementu zmęczenia. Dopiero po względnej poprawie takiego biegania można wprowadzać elementy zmierzające do podnoszenia wydolności tlenowej, potem elementy WT i wytrzymałości, inaczej to nie ma sensu i zaczyna być tyranie dla tyrania. By osiągnąć dobre efekty z pewnych nakładów należy najpierw stworzyć podstawę do takiej pracy. Biegasz teraz stosunkowo mało, lataj jak tylko się da te przebieżki, nawet całe treningi możesz robić w rytmie lekka przebieżka - wolny odpoczynek - luźna przebieżka - itd, nawet mierzyć tego nie trzeba - pełna wolność. To Cię rozluźni i podniesie ekonomiczność czynności biegania w każdym zakresie i wtedy jak na to nałożysz kolejne treningi już z innymi celami to ich efektywność będzie większa.
Co do kwestii ćwiczenia rytmu oddychania do kadencji jak i zawracania sobie głowy samą kadencja to moim zdaniem to jest podejście od d... strony, kiedyś próbowałem to robić ale doszedłem do wniosku, ze to zawracanie gitary i przeszkadzanie samemu sobie, to się ustawia samo względem potrzeby, wypracowuje się w treningu tak jak sylwetka, technika biegu itp. Nie znam się na treningu ale może z juniorami można coś takiego robić, amator ma za duże braki w przygotowaniu fizycznym by to miało sens, zmęczenie to zniweczy, poprawa techniki i ekonomiczności idzie w parze z wytrenowaniem, większość "starych" amatorów biegających szybko biega względnie poprawnie, ludzie biegający dużo wolniej biegają dużo gorzej nawet jak to ćwiczą (to często prowadzi do groteski) - wystarczy stanąć na zawodach i zobaczyć, nie wierzę, ze wszyscy z pierwszych 10% stawki to ćwiczą - pewnie mało kto a jednak większość z nich biegnie co najmniej poprawnie. Zresztą jak patrze na ludzi biegających na treningach to po sposobie biegu widzę na ile są - chyba się jeszcze nie pomyliłem (sprawdzone w rozmowach).
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kasiu - racja, u mnie ta Tabata wystąpiła dlatego, że wracam po przerwie, nie chcę się zamulić samym BS (a do końca roku I faza i praktycznie tylko to występuje) i z potrzeby zabawy zegarkiem ;) Ot, takie "byleby wytrwać" do pierwszego progowego, bo jak czytam Was (a wiele osób kończy Danielsa przed sezonem maratonów jesiennych), to zazdrość czasem, że ja na swoje "kobyłki" muszę jeszcze całą porę roku poczekać :)

Michał, właśnie czegoś takiego od Ciebie oczekiwałem - prosto i konkretnie, jak chłopu przy płocie, co i jak. U mnie pokutuje to, co od początku biegania - plan sobie napiszę, tak (myślę) całkiem dobry, ale potem już mi się nudzi, już bym coś pododawał. "Gorąca głowa", jak zwykle, się odzywa, może i brak pokory (jak to 2 czy 3 tygodnie temu) wymyśliłem, że pobiegnę testową piątkę, którą za szybko zacząłem. Dwa dni temu o cross fit poczytałem, więc oczywiście - muszę biegać w rytm Tabaty :hej: Gdybym był koniem, to pewnie żaden gospodarz by ze mną nie wytrzymał, bo zamiast orać liniowo, ja bym na przykład robił w polu kółka, albo doczepił sobie potrójną bronę :hahaha:

Te 3 miesiące będą dla mnie momentem nauki i walki z "prze-chceniem", ale widzę, że mogę na Was liczyć w kwestii przemawiania do rozumu. Dzięki :)
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Widzę Grzesiek, że masz ten sam problem co ja zawsze miałem (dalej mam) :hej:
Ale ja na przetarcie teraz tak z 6-8 tygodni pobiegam z akcentami, żeby tą obiecaną 5tkę pobiec jak najbliżej 21 minut, a później zacznę spokojny okres przygotowawczy.
Nie znam się na Danielsie, ale ja bym czasem wrzucił podbiegi, zabawę biegową lub lekkie wb2/mocne wb1 w tym początkowym okresie - wszystko do 85% HRmax (a znaczna większość do 80!).

Mi się te przebieżki bardzo podobają, bo to już są prędkości z jakimi biegając same BS nie miałem do czynienia.
Zegarek z GPS niestety słabo się sprawdza przy bardzo krótkich odcinkach (do 150-200m?), jednak aż tak dokładny nie jest. Potem wychodzą tempa przebieżek 2:50, 3:40, 3:10 itp. a przecież wiadomo, że biegamy je podobnym tempem.
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podbiegi będę na pewno raz w tygodniu uskuteczniał, bo kilometr od domu mam solidne górki :)
ODPOWIEDZ