cafe pisze:
Dlaczego nie masz predyspozycji do długich dystansów ?
Triathlon, nawet 1/2 w Suszu , to oprócz "średniego" dystansu biegania - dwie dodatkowe, wymagające
dyscypliny sportu ... Mam nadzieję, że ta "niedyspozycja" to nie brak wytrzymałości
pozdrawiam
Może źle to ująłem. W sumie to już przez parę lat trenuję siłowo, biegi mnie zafascynowały od stosunkowo niedawnego czasu. Obecnie posiadam masę na poziomie ok 81.5 kg przy ok. 14.8% otłuszczeniu. Jeśli chciałbym się porywać na dystanse dłuższe niż półmaraton chcąc osiągnąć dobry rezultat musiałbym zrzucić sporo kilogramów, a tego po prostu nie chcę. Myślę że moja optymalna masa, w której czułbym się rewelacyjnie, wynosi ok 77-78 kg i do niej w tej chwili zmierzam.
Triatlon jest dla mnie dużym wyzwaniem, lubię wyzwania, całe moje życie jest nimi usłane, z różnych powodów. One nadają sens mojemu życiu. Za dziecka miałem bardzo dobre predyspozycje do pływania, niestety zaprzestałem uprawiania tego sportu z powodu kompleksów związanych z wyglądem. Następnie rower był przez dosyć długi okres czasu jedyną aktywnością sportową jaką praktykowałem. W ostatnich 2 latach niemalże na nim nie jeżdżę, głównie z tego powodu, że odnoszę wrażenie, że nie wpływa on najlepiej na moje kolana. Natomiast teraz zacznę pracować nad wytrzymałością i siłą nóg mając nadzieję, że pozwoli mi to na komfortową jazdę na rowerze oraz oczywiście pomoże w osiąganiu jeszcze lepszych rezultatów biegowych.
Plan jest taki, półmaraton w tym roku, półmaraton warszawski w przyszłym roku a następnie prawdopodobnie zacznę przygotowania do triatlonu.