Fatman - bieganie

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
fatek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam na imię Mateusz, 24lata 74kg wagi i zaczynam "przygodę" z bieganiem. Zakładam tutaj blog a może bardziej dzienniczek :hahaha: w celu większej kontroli i świadomości tego co robię, na jakim etapie jestem i w którą stronę idę. Generalnie to biegam od jakiś 3/4 miesięcy, biegam bo lubie i sprawia mi to przyjemność.

Sprzęt z jakiego korzytam to polar m400, a do bieganie służą mi buty nike pegasus 30.

Planuje trenować wg tego planu http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=6443 - z tym że w dniu 1 zamierzam skrócić etap 2 czyli marsz z wysoko unoszonymi kolanami z 20min tak do 10min a może w ogóle pomine z racji nie najlepszej pogody + trening core x1 + basen x1 w ramach aktywnego wypoczynku

W dni wczorajszym (8.11.2016) zrobiłem test coopera - w 12min przebiegłem 2,56km, śr tempo 4:42min/km, śr tętno 179bpm

Tempo biegu na treningach wyznaczę sobie na tej podstawie http://bieganie.pl/uploads/knowyourpace_broszura.pdf

Na początek to chyba wszystko.
"Spojrzeli najpierw na świnie, a potem na ludzi i nie mogli dostrzec między nimi różnicy"
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
fatek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trening 1

Etap I
Czas trwania - 20min
Dystans - 3,05km
Śr. tętno - 153bpm
Śr. tempo - 6:32min/km

Etap II
Czas trwania - 30min
Dystans - 5,88km
Śr. tętno - 180bpm
Śr. tempo - 5:06min/km

Całość
Czas trwania - 50:09
Dystans - 8:95km
Średnie tętno -169bpm
Średnie tempo - 5:35min/km

Opis
Trening w terenie lekko pofałdowany, generalnie pierwszą część biegło chyba mi się gorzej niż drugą może dlatego bo miałem ochotę pobiegać szybciej i co chwilę musiałem zwalniać.
"Spojrzeli najpierw na świnie, a potem na ludzi i nie mogli dostrzec między nimi różnicy"
Awatar użytkownika
fatek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trening nr 2

Czas trwania - 1:01:35
Dystans - 9.77km
Śr tętno - 152bpm
Śr tempo -6:17min/km

Opis
Trening spoko w lekko pofaldowanym terenie nic się ciekawego nie dzialo. Wczoraj był basen - 36 długości w niecałe 40min
Awatar użytkownika
fatek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam po przerwie :hej: .
W poniedziałek zrobiłem delikatnie trening core - 3 ćwiczenia/3serie/40sek każde
-Leżenie tyłem z biodrami uniesionymi wysoko
-Deska przodem
-Deska bokiem
Po tym wszystkim zrobiłem jeszcze kilka serii podciągania na drążku. Jbc to mój standardowy trening.

Wtorek miało być bieganie ale niestety padający deszcz i nie najwyższa temp. skutecznie zmroziła moją motywacje do wyjścia, więc wypadł mi jeden trening :trup:

A teraz dzisiejszy Trening nr 3

Całość:
Czas trwania - 35:11
Dystans - 6,22km
Śr tętno - 161bpm
Śr tempo - 5:35min/km

Etap I:
Czas trwania - 20min
Dystans - 3,17km
Śr tętno - 148bpm
Śr tempo - 6:19min/km

Etap II:
Czas trwania - 15min
Dystans - 3,10km
Śr tętno - 179bpm
Śr tempo - 4:50min/km

Opis:
Etap I rozgrzewkowo lekko, etap II już ciężko, ciężej niż w zeszłym tygodniu 30min ale dałem radę, samopoczucie przez cały trening bdb, biegałem po równym asfalcie, nie ma co więcej pisać.
Awatar użytkownika
fatek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trening nr 4

Czas trwania - 1:11:36
Dystans - 11,12km
Śr tętno - 160bpm
Śr tempo - 6:27min/km

Opis:
Dzisiaj nie biegało mi się dobrze, samopoczucie b. słabe, trening w terenie lekko pofałdowanym.
Awatar użytkownika
fatek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wczorajszy Trening nr 5

Całość:
Czas trwania - 1h
Dystans - 8,04km
Śr tętno - 149bpm
Śr tempo - 7:24min/km

Etap I:
Czas trwania - 20min
Dystans - 3,09km
Śr tętno - 151bpm
Śr tempo - 6:28min/km

Etap II:
Czas trwania - 20min
Dystans - 1,57km
Śr tętno - 137bpm
Śr tempo - 12:41min/km

Etap III:
Czas trwania - 20min
Dystans - 3,38km
Śr tętno - 160bpm
Śr tempo - 5:56min/km

Opis:
etap 2 to marsz z wysoko unoszonymi kolanami - ciężka sprawa z tym marszem, po kilku seriach jak zrobiłem i trzeba było zacząć biegać odcinki 20sek to nogi jak z wat miałem dopiero na samym końcu zacząłem się rozkręcać, pogoda dopisała wiec zrobiłem trening w terenie pagurkowatym
Awatar użytkownika
fatek1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trening nr 6

Czas trwania - 1:20:26
Dystans - 12,47km
Śr tętno - 158bpm
Śr tempo - 6:25min/km

Trening z niedzieli, jeden trening w zeszłym tygodniu mi wypadł, ten tydzień mam luźny to pobiegam więcej
ODPOWIEDZ