Dwaj Biegacze - Jeden Cel ==> 3:30 w X Cracovia Marathon

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witamy Wszystkich,

razem z Kolegą runnerem2000 wpadliśmy na pomysł stworzenia tego bloga dokumentującego nasze przygotowanie do X Cracovia Marathon w celu uzyskania wyniku 3:29:xx (lub mniej ;-)). W moim przypadku (lejek) będzie to debiut, a dla runnera 26. maraton z rekordem życiowym 3:41:41 (2007) w Poznaniu. Oboje dążymy do tego samego celu, ale z zupełnie innych stron i całkowicie odmiennymi ścieżkami, zaczynając od geograficznego oddalenia, aż do stosowania różnych metod treningowych.... Co najciekawsze, nie mieliśmy jeszcze okazji się poznać, a znajomość rozpoczęliśmy od wspólnego wpisu w wątku “X Cracovia Marathon 2011”.

O nas:

Obrazek

lejek>
Mam 29 lat, mieszkam w Krakowie i X Cracovia Marathon będzie moim debiutem na tym dystansie. Próbowałem już się przygotować do maratonu w latach 2009 i 2010 ;-), ale zdrowie nie pozwoliło (ach te stopy...).
Debiutowałem w biegu Run Warsaw (Jeden Bieg - Tysiące Powodów) na 5km w 2007 roku i od tego czasu sobie biegam z przerwami na leczenie stopy. W tym roku zmieniłem buty z Nike Vomero na Asics Kayano i kontuzja odeszła w zapomnienie (odpukać w niemalowane ;-)). To spowodowało, że mogłem pomyśleć o debiucie w maratonie na wiosnę przyszłego roku.
Przygotowanie do maratonu traktuję też trochę jako podbudowę pod szybsze bieganie w przyszłym roku. Będe chciał poprawić się na wszystkich dystansach, ale to już materiał na następnego bloga... Teraz skupię się na maratonie.

runner2000>
Mam już 48 lat i mieszkam w Olsztynie. Biegam od 2004 roku.Wcześniej jeździłem maratony MTB,chociaż nawet teraz jeszcze też parę w roku zaliczam ale już tylko dla przyjemności a nie wyniku.
Do tej pory zaliczyłem 25 maratonów z rekordem życiowym 3:41:41 (2007) w Poznaniu.
Od tamtej pory jeszcze parę razy próbowałem ale bez sukcesu.
W tym roku postanowiłem cały sezon przelatać na luzaku bez walki o wynik i bez trenowania na siłę tzn jak nie miałem ochoty to nie biegałem a zdarzało się nawet że przez parę tygodni biegałem tylko 1-2 w tygodniu.
Ale teraz już koniec i pora powalczyć o wynik.wiem że będzie ciężko bo organizm przez ten rok przestawił mi się całkowicie i biega mi się bardzo ciężko.
Wybrałem metodę Danielsa bo na Maratonie warszawskim kupiłem książkę "Bieganie Metodą Danielsa" i po przestudiowaniu wydaje mi się że to coś dla mnie.Zobaczymy.
W Krakowie chciałbym złamać 3:29:... ale w ciemno wezmę też każdą życiówkę.

Obrazek

X Cracovia Marathon poniżej 3:30:00

Obrazek

lejek>
Trening metodą Skarżyńskiego na 3:20 z prędkościami dostosowanymi do możliwości ;-) ==> liczę, że wyjdzie z tego 3:30... Biegam zwykle przed pracą, (bardzo)wczesnym rankiem. Obecnie z kalkulatorów na bieganiu.pl wychodzi mi z uzyskiwanych prekości na treningach maraton w granicach 3:45...

runner2000>
Trening metodą Danielsa.

Obrazek

lejek>
  • buty Asics Kayano 15
  • buty Nike Trial Pegasus
  • buty Nike Lunar Trainer (wygrane w bieganie.pl ;-) )
  • zegarek Garmin Forerunner 405
runner2000>
  • Puma Complete Ventis
  • buty Salomon XA PRO 3D ULTRA
  • buty Nike Marathoner
  • buty Adidas AdiZero FS
  • pulsometr Garmin Forerunner 305
Obrazek

lejek>
  • 5 km 00:23:27.0 17.05.2008 InterRUN Cracovia
  • 10 km 00:50:07.0 30.08.2008 NIKE Human Race
  • 15 km 01:19:23.0 15.03.2008 Powitanie Wiosny
  • 21.097 km 01:52:58.0 20.09.2008 Półmaraton 4 Energy
runner2000>
  • 25 maratonów: 03:41:41
  • 13 półmaratonów: 01:34:13
  • 4 x 15km: 01:08:29
  • 16x 10km: 00:53:27

Pozdrawiamy,
runner2000 i lejek
New Balance but biegowy
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:27
Życiówka w maratonie: 03:41:41

Nieprzeczytany post

runner2000

Piątek 26 listopada 2010
Obrazek
Temperatura: -2
Warunki pogodowe: pogodnie
Obrazek
Buty: Puma Complete Ventis
Obrazek
BS (Bieg Spokojny)
Miejsce: Stadion-bieżnia
Dystans: 10.070
Czas: 00:59:43
Tempo: 5,55 min/km
Początek treningu: godz.19:00

Komentarz:Końcówka 4-tego tygodnia planu Danielsa.Jak na dzień dzisiejszy widzę dużą poprawę.Zaczynam biegać coraz "szybciej" :hahaha:

Sobota 27 listopada 2010
Obrazek
Temperatura: -1
Warunki pogodowe: słonecznie
Obrazek
Salomon XA PRO 3D ULTRA
Obrazek
BS (Bieg Spokojny)
Miejsce: Las Miejski
Dystans: 10,110
Czas: 01:02:35
Tempo: 6,11 min/km
Początek treningu: godz.10:00

Komentarz:Trasa typowo krosowa ale lubię ją biegać,nie bardzo nadaje się na bieg spokojny.Od paru dni pobolewa mi mięsień czterogłowy.Mam nadzieję że nie będę musiał robić przerwy w bieganiu.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, 10:32 przez runner2000, łącznie zmieniany 1 raz.
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Niedziela 28 listopada 2010
Obrazek
Temperatura: -3
Warunki pogodowe: śnieg,silny wiatr
Obrazek
Buty: Puma Complete Ventis
Obrazek
BS (Bieg Spokojny)
Miejsce: Olsztyn-Klebark Wielki
Dystans: 19,200
Czas: 02:07:11
Tempo: 6,37 min/km
Początek treningu: 6:55

Komentarz: Miało być lekko i spokojnie i tak było pomimo odcinka ok.3 km kiedy musialem przebijać się przez pole rozjeżdżoną drogą z lekko zmrożonym błotem.Hardcore.
W komentarzach Adam Klein napisał o naszym postanowieniu z lejkiem że to rywalizacja Skarżyński v Daniels,moim zdaniem to nie jest wcale rywalizacja,mam nadzieję że uda nam się obu i wygra tylko bieganie.
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lejek

Nadeszła Zima, spadł śnieg i pora skończyć orać ;-). Wg planu to był ostatni tydzień orki... Czas zacząć siać!

26 Listopada - Piątek

Obrazek

W oryginalnym planie powinno być 14km OWB1 w czwartek --> wyszło 10 km w piątek.

Miejsce: Rząska/Szczyglice
Dystans: 10 km
Czas: 58 minut
Tempo: 5:50 min/km
Początek treningu: ~18:00

Komentarz: Miałem biec w czwartek 14km, ale czas nie pozwolił... Trochę też czułem kolano i wolałem odpuścić jeden trening, niż potem z powodu kolana musieć odpuścić kilka następnych. W piątek jednakże udało mi się znaleźć godzinkę wolnego czasu, a że kolano przestało boleć, a energia rozpierała, to wyskoczyłem na taką pętelkę 10-cio kilometrową. Ponieważ było już po zmroku, na głowie obowiązkowa czołówka. Biegło się łatwo, miło i przyjemnie!

Obrazek

Temperatura około 0 stopni. Było już po zmroku i zaczęła się lekka mgiełka --> naturalny wróg mojej czołówki :hejhej:

Obrazek

Asics Kayano 15
Czołówka Petzl Tikka XP2

27 Listopada - Sobota

Obrazek

W oryginalnym planie powinno być 55min krosu aktywnego + rozgrzewka i schłodzenie. Razem około 14 km.

Miejsce: Okolice Fortu Mydlniki
Dystans: 12,5 km (w tym około 9,5km krosu ==> 56 min)
Czas krosu: 58 minut
Tempo krosu: 5:50 min/km
Początek treningu: ~10:00

Komentarz: Miałem jechać pobiegać sobie z psem (labradorem) do Skały Kmity (Zabierzów) i zrobić tam z 11km krosu. Pies już ubrany w uprząż, ja przygotowany i wychodzimy na zewnątrz (pole/dwór ;-)*). Pierwszy krok i ... Takiej ślizgawki na chodniku w życiu nie pamiętam. Po nocy, zmrożony chodnik podlała padająca mżawka. Lód w czystej postaci!!! Pies stracił przyczepność i tyle było z jego biegania. Bieganie z nim w takich warunkach to niemal murowana obietnica wizyta u chirurga.
Ja postanowiłem skoczyć sam do lasu pobiegać chociaż chwilę, po leśnych ścieżkach! Byłem w szoku! W lesie i na polach (uprawnych :spoko:) niemal taki sam lód jak na chodniku... Ślizgałem się strasznie, a jeszcze przez pomyłkę byłem w zwykłych Asicsach zamiast wziąć traili i stąd takie tempo... Zwykle wychodzi około 5:20. Udało się skończyć bez złamań/zwichnięć, ale biegło się naprawdę ciężko!

*Niepotrzebne skreślić ;-).

Obrazek

Zimno, wiało, padała mżawka powodująca wszędobylski lód. Pies z kulawą nogą mnie nie spotkał...

Obrazek

- Asics Kayano 15 (a mogłem wziąć Trailowe Nike...) ==> mądry człowiek po szkodzie...

28 Listopada - Niedziela

Obrazek

Oryginalny plan namawiał mnie na 25km wycieczki biegowej.

Miejsce: Dom-Rząska-Wzdłuż Rudawy-Wzdłuż Wisły-Galeria Kazimierz (powrót tą samą drogą)
Dystans: ~26,5 km
Czas: 2:36:52
Tempo: 5:54 min/km
Średnie tętno 75% (tak "deczko" mniej niż 75)
Początek treningu: ~13:00

Komentarz: Szkoda, że mi się nie udało dogadać z Alexią (może następnym razem??? ;-)). Miło byłoby poznać i przebiec jakikolwiek kawałek razem. Tak, musiałem biec z Eską Rock... Cóż pisać? Pogoda idealna na bieganie. Chłodno, ale słoneczko wychodziło zza chmur i przygrzewało co jakiś czas dając nadzieję na pozytywne zakończenie treningu. To był mój najdłuższy bieg w życiu {"Na potwierdzenie wagi moich słów Siłacz walnie pięścią w stół" Kajko i Kokosz}. Jeszcze nigdy tyle nie przebiegłem. Sam byłem zszokowany, że udało mi się przebiec w takim tempie i z takim średnim tętnie. Tętno mi nie skakało, a jedynie podwyższało się łagodnie przy podobnym tempie. To się chyba nazywa "dryf: (poprawcie mnie jeśli się mylę). Ostatnie 3 km to jednak lekka męka. Nie dość, że zmęczony, to jeszcze 70m w górę na 2 km. Tak, wiem, że to nie dużo, ale mnie strasznie dało w kość (i kolano się znowu odezwało). Na bieganie wziąłem z sobą bidon i jeden żelik w tubce. Pomogły.

Obrazek

Około 0 stopni. Słoneczko co jakiś czas. Ideał!

Obrazek

- Asics Kayano 15
- Pas na bidon z Decathlonu (taki, na jeden bidon)

Obrazek

Może ktoś będzie mógł poradzić. W tym tygodniu zacząłem czuć lekko kolano. To chyba sprawa przeciążeniowa. Boli po zewnętrznej stronie i tylko (głównie) przy schodzeniu ze schodów. Ktoś wie co to może być? Chłodzić czy rozgrzewać? Z góry dziękuję za każdą sugestię!

Obrazek

Tydzień w miarę udany pod względem biegowym z lekkim zgrzytem jeśli chodzi o (bolesne) czucie kolana, no i ten nieudany "lodowy kros aktywny" w sobotę"...

W sumie wyszło 76km (14+12+10+12+26 + 2km z końcówek ;-), żeby się zgadzało), co też jest moim rekordem objętościowym (tydzień temu było 75 km ;-)).

Trochę żałuję, że skończyły się już krosy. Straszliwie je lubiłem biegać. Mam do tego super tereny wokół i zawsze wychodziłem na trening z przyjemnością. Postaram się jakoś podsumować okres orki, ale to już nie dziś ;-).

Pozdrawiam serdecznie,
Lejek
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Wtorek 30 listopada 2010
Obrazek
Temperatura: -11
Warunki pogodowe: słońce
Obrazek
Salomon XA PRO 3D ULTRA
Obrazek
BS (Bieg Spokojny) - 60 min
Miejsce: Pętla Tęczowy Las
Czas: 01:04:37
Tempo: 6,23 min/km
Początek treningu: godz.9:30

Komentarz:Zimno i dużo śniegu miejscami nawet zaspy ale mimo to udało się pobiegać po lesie,dzięki temu wyszło robienie siły biegowej.Na trasie gdzie zawsze spotykam dużo biegaczy dzisiaj tylko narciarze.
Dobrze,że wczoraj miałem dzień wolny to mięsień czterogłowy boli trochę mniej.

Obrazek
Listopad 2010
Ilość: 22 aktywności
Dystans: 222,38 km
Czas: 23:58:28
Śr.czas: 01:05:23
Kalorie: 16.620

Nadal jeszcze za wolno niż bym chciał,jeszcze dwa lata temu biegi spokojne robiłem po 5,30-5,40 min/km ale po miesiacu i tak już jest poprawa o jakieś 30 sek.Będzie dobrze.(trzymam się tej wersji) :ble:
Ostatnio zmieniony 03 gru 2010, 08:16 przez runner2000, łącznie zmieniany 2 razy.
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Środa 1 grudnia 2010
Obrazek
Temperatura: -15
Warunki pogodowe: słońce
Obrazek
Salomon XA PRO 3D ULTRA
Obrazek
Miejsce: Pętla Tęczowy Las
Czas: 01:01:51
Tempo: 6,07 min/km
początek treningu: 10:15

Komentarz: Zimno,ale za to jak ładnie w lesie.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2010, 09:00 przez runner2000, łącznie zmieniany 1 raz.
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Piątek 3 grudnia 2010
Obrazek
Temperatura: -9
Warunki pogodowe: pochmurno
Obrazek
Salomon XA PRO 3D ULTRA
Obrazek
BS (Bieg Spokojny) 90 min
Miejsce: Park Kusocińskiego
Dystans: 12,160
Czas: 01:17:28
Tempo: 6,22 min/km
Początek treningu: 19:10

Komentarz:
Nie chciało mi się wychodzić.W domu "niemcy" brak kompletnej motywacji do biegania.Jednak się zmusiłem.Nie wiem czy był sens,noga boli coraz mocniej a biegało mi się bardzo ciężko.Jak tak dalej pójdzie to zaraz będzie przerwa na leczenie tego mięśnia,dzisiaj już lekko kuleje a maść nic nie pomaga.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2010, 09:00 przez runner2000, łącznie zmieniany 1 raz.
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Niedziela 5 grudnia 2010
Obrazek
Temperatura: -10
Warunki pogodowe: słonecznie,silny wiatr
Obrazek
Salomon XA PRO 3D ULTRA
Obrazek
BD (Bieg Długi) 20 km
Miejsce: Ruś
Dystans: 20,170
Czas: 02:01:06
Tempo: 6,00 min/km
Początek treningu: godz.10:30

Komentarz:
Pojechałem z żoną do Rusi,ona na górkę na narty a ja robić niedzielny bieg długi.Pogoda ładna tzn.słonecznie ale silny wiatr co przy -10 momentami dawało w kość.Teren bardzo urozmaicony,od czarnego asfaltu przez ubite drogi leśne po zawiane ścieżki.Jest dobrze.
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Wtorek 7 grudnia 2010
Obrazek
Temperatura: -1
Warunki pogodowe: zachmurzenie całkowite
Obrazek
Salomon XA PRO 3D ULTRA
Obrazek
Miejsce: Tęczowy Las - Zazdrość
Czas: 01:00:31
Tempo: 5,59 min.km
Początek treningu: godz.10:30

Komentarz:
Wczoraj przewróciłem się i zbiłem sobie kciuk,teraz razem z bolącym mięśniem to już jestem wrak człowieka :hahaha: A co do biegania,ciężko się biega po tej brei,dobrze że zapowiadają znowu mrozy.
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lejek

Pada śnieg, więc jak tu siać???

30 Listopada - Wtorek

Obrazek

W oryginalnym planie powinno być 14km OWB1 w tym siła biegowa

Komentarz: Odpuściłem bieganie ze względu na bolące kolano... Ciągle je czułem chodząc, chociaż z każdą godziną było lepiej ;-).

1 Grudnia- Środa

Obrazek

Pierwsze biegi ciągłe za płoty.. ;-)

Miejsce: Bieżnia elektryczna w Zabierzowie
Dystans: 12km w tym 8km biegu ciągłego
Czas: około godziny
Tempo: bieg ciągły w tempie 4:50, ale przy 0 nachyleniu bieżni
Początek treningu: ~20:00

Komentarz: Raz kozie śmierć i poszedłem pobiegać na bieżni. Na zewnątrz taka mega zadymka, że na siłowni nie było prawie nikogo... Stwierdziłem, że biegam do pierwszego bólu. Bólu nie było więc pobiegłem sobie bieg ciągły 8km w drobmym samopoczuciu i nastroju. Na deser sauna ;-).

Obrazek

Zimno, wiało, padał śnieg. Okropna pogoda... Dobrze, że biegałem pod dachem...

Obrazek

- Nike Lunar Trainer

3 Grudnia - Piątek

Obrazek

Plan mówił: biegnij powoli 14km w czwartek.

Miejsce: Dom-Rząska-Wola Justoswska-Bronowice-Dom
Dystans: ~10 km
Czas: ~1h
Tempo: ~5:50 min/km
Średnie tętno ~73%
Początek treningu: ~6:00

Komentarz: Życie pisze własne scenariusze planów treningowych.... W czwartek po prostu nie miałem kiedy iść pobiegać, więc chiałem przebiec lekką 14 w piątek rano przed pracą. Pierwsze 8 km biegło się super i wtedy kolano zastrajkowało. To był strajk włoski - dałem radę iść, tylko powoli... Na szczęści komunikacja miejska nie zawiodła i dałem radę wrócić do domu autobusem...

Obrazek

Około -5 stopni. Ciemno, ale przyjemnie.

Obrazek

- Asics Kayano 15
- Czołówka Tikka XP2

Obrazek

Kolano sprawiło, że aż do dzisiaj odpuściłem bieganie. Jutro planuję coś wolnego na bieżni pobiec... Razem z kolegą Tomkiem (pozdrawiam, bo czyta ;-)) ustaliliśmy, że to może być spowodowane przykurczami (słabym rozciągnięciem) pasma biodrowo-piszczelowego. Rozciągam więc te obszary i odczuwam wyraźną poprawę... Dzięki Tomku!

Od razu w piątek poszedłem do lekarza tzw “ortopedy”. Lekarz stwierdził bez badania USG (bo nie mają USG w gabinetach w LuxMedzie), że to z dużym prawdopodobieństwem chondromalacja rzepki...

Dzisiejsze USG wykazało, że kolano wygląda ok. Nie ma żadnych zmian oprócz starych kontuzji... Lekarz zasugerował specyfik zwany Flexus (chondromalacja rzepki.1-ego stopnia). Ktoś wie co to za lekarstwo i miał złe/dobre doświadczenia z nim?

Obrazek

Kolano rozwaliło cały plan... nawet szkoda podsumowywać...

Pozdrawiam serdecznie,
Lejek
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Czwartek 9 grudnia 2010
Wczoraj kupiłem sobie narty biegowe więc dzisiaj zamiast BS 60 min były pierwsze kroki na nartach.W nocy dosypało śniegu dlatego trzeba było przebijać się przez kopny śnieg .Zrobiłem 7,5 km więc jak na pierwszy raz uważam za sukces tym bardziej że nie zaliczyłem żadnej gleby.Czasu nie będę podawał bo on nie jest najważniejszy.Bardzo mile spędzony czas.

Komentarze
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Piątek 10 grudnia 2010
Obrazek
Temperatura: -5
Warunki pogodowe: śnieg,silny wiatr
Obrazek
Salomon XA PRO 3D ULTRA
Obrazek
Dystans: 10,290
Czas: 01:03:23
Tempo: 6,09 min/km
Początek treningu: godz.19:30

Pomimo fatalnej pogody jednak zdecydowałem się pójść pobiegać.Całą noc i cały dzień sypał śnieg i nawaliło go chyba z pół metra.Chodniki nie odśnieżone.Biegało się bardzo ciężko,silny wiatr z chwilami zacinający śnieg przy fatalnym podłożu nie rokowało dobrego treningu. Miał być bieg spokojny i prawie był bo wyszło troszeczkę za wysokie tętno.
Od przyszłego tygodnia zaczynam II fazę planu Danielsa tj.wprowadzam biegi specjalistyczne dlatego zaplanowałem sobie na jutro test aby wyznaczyć swój VDOT (wskaźnik aktualnej sprawności biegowej) ale ze względu na pogodę odpuszczam sobie bo nie będzie wiarygodny a zrobię sobie rano Bieg Spokojny a później pójdę na narty :hahaha:

Komentarze
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Sobota 11 grudnia 2010
Obrazek
Temperatura: -6
Warunki pogodowe: silny wiatr
Obrazek
Salomon XA PRO 3D ULTRA
Obrazek
Dystans: 10,400
Czas: 01:04:27
Tempo: 6,11 min/km
Początek treningu: godz.7:00

Tak jak pisałem poprzednio miał być test ale ze względów pogodowych zrobiłem BS.Było dość ciężko,chyba za szybko po wczorajszym wieczornym bieganiu?Teraz śniadanie i powoli trzeba się szykować na narty.

Komentarze
runner2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2000
Niedziela 12 grudnia 2010

Znowu pogoda pokrzyżowała moje plany.W Olsztynie jest już tyle śniegu że zaczyna brakować miejsca do biegania.Przez noc napadało tyle śniegu że zamiast meczenia się w zaspach i robienia Biegu Długiego wybrałem narty biegowe ale a lesie też jest mnóstwo śniegu i i było to przebijanie się przez zaspy sięgające miejscami do pasa.Po zrobieniu 10 km czułem się bardziej zmęczony niż po przebiegnięciu powiedzmy 20 km po ulicach.Więc myślę że zamiana była korzystna.
A za oknem co? Sypie śnieg :hahaha:

Komentarze
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lejek

Walki z kolanem dalszy ciąg...

9 Grudnia - Czwartek

Obrazek

W oryginalnym planie …

Miejsce: Bronowice
Dystans: 6km
Czas: 30-40 minut
Tempo: około 6 min/km
Początek treningu: ~20:00

Komentarz: 30-40 minut na sprawdzenie czy noga jest w stanie biec... Była w stanie!

Obrazek

Zimno (kilka stopni poniżej zera), padał śnieg, ale nie wiało! Bardzo fajna pogoda na bieganie...

Obrazek

- Asics Kayano 15

10 Grudnia- Piątek

Obrazek

Miejsce: Rząska
Dystans: 8km
Tempo: pierwsze km poniżej 6 min/km, ostatnie prawie marszem
Początek treningu: 5:30

Komentarz: Chciałem sprawdzić, czy to że noga wytrzymała godzinę, znaczy że wytrzyma godzinę. Nie wytrzymała... ;-(. Po 5km kolano zaczęło boleć i wracałem do domu truchto marszem (trening do maratonu metodą Gallowaya... ;-) ???).

Obrazek

Zimno (kilka stopni poniżej zera), ciemno, nie padało.

Obrazek

- Nike Air Trial Pegasus

13 Grudnia- Poniedziałek

Obrazek

Miejsce: Bronowice
Dystans: 10 km
Tempo: około 6 min/km
Początek treningu: 20:00

Komentarz: Canicross ;-). Wspomogłem się psem, żeby odciążyć trochę kolano. Ludzie się patrzyli z ciekawością. Biegło się super. Kupiłem sobie opaskę w Decathlonie i ją wypróbowałem. Kolano prawie nie bolało... Zobaczymy czy to zapowiedź poprawy czy przypadkowe szczęście.

Obrazek

Ciemno, lekko padało, słaby mrozik. Jak dla mnie idealna pogoda na bieganie!

Obrazek

- Nike Vomero
- Czołówka Tikka XP2
- Pas z linką do Cani Cross
- Pies biegł w szelkach ;-).

Obrazek

Zastanawiam się czy ten ból w kolanie nie jest spowodowany zimą, a konkretnie śliskim podłożem. Wydaje mi się, że na takim śnieg/lodzie:
- biegnę na bardziej zgiętych nogach;
- bardziej skręcam stopę do wewnątrz wypychając na zewnątrz kolano.

Może tu tkwi przyczyna. Rozciągam się na razie. Może pomoże ;-)

Pozdrawiam serdecznie,
Lejek
ODPOWIEDZ