Zmieniłem tytuł na bardziej aktualny bo w końcu ustaliłem sobie nowy cel.
Prawdę mówiąc jest dość ambitny patrząc po moich rekordach ale mimo to mam jednak nadzieję, że realny.
Aktualnie jestem w stanie przebiec 5km w około 28 minut. Z kalkulatora wynika, że abym był w stanie złamać 2h muszę biegać około 25 minut i dyszkę około 52 minut (z moim rekordem 59:xx)
Realnie więc muszę poprawić się o ponad 10% co zapewne łatwe nie będzie ale czuję, że cel musi być ambitny aby determinacji nie zabrakło.
Na początek więc gdzie : planuję start 25.08 w półmaratonie w Wałbrzychu -
http://biegaj-zapobiegaj.pl/
Do startu zostało 82 dni czyli około 12 tygodni.
A teraz jak zamierzam osiągnąć cel:
1) Zamierzam zrzucić przynajmniej 8 kg – ale lepiej 10-12 w 3 miesiące
2) Planuje biegać z planem 15 tygodniowym (3x w tygodniu)- zacząłem tydzień temu od 3 tygodnia – chwilowo wygląda to ok.
3) Zamierzam dodatkowo 1-2 razy w tygodniu pedałować na rowerze – ale raczej dla samego ruchu i regeneracji niż treningu
4) Dodam siłownię jak starczy czasu
Jeśli uda się zrzucić 8-10 kg to samo to powinno mi o podobny % pomóc w przyśpieszeniu tempa biegu. Ale pewien progres biegowy i tak muszę założyć bo dieta nie wystarczy pewnie.
Postępy chciałbym kontrolować co 3 tygodnie w szybkim biegu na 5km – dłuższych prób nie chciałbym robić bo regeneracja po nich zajmuje mi za dużo czasu.
A teraz do dzieła – oby tylko kontuzje i choroby się nie pojawiały. No i czekam na Wasze komentarze