O mnie:
Dawid, Górnoślązak z okolic Tarnowskich Gór, rocznik '92, student Politechniki, 182 cm wzrostu i ok 80 kg.
A więc tak: od zawsze byłem aktywny - siłka, biegi (krótkie), piłka i siatka. Przed Politechniką startowałem do szkoły oficerskiej we Wrocławiu, więc trenowałem 1000 m. Jednak tak jakoś wyszło, że pomimo tego, że nigdy nie biegałem więcej jak 5-8 km to lepiej szło mi na dłuższych dystansach. Do szkoły nie udało się dostać, aktywność spadła i się lekko zapuściłem. Jednak postanowiłem wziąć się za bieganie dłuższych dystansów, a docelowo za ten koronny - maraton.
Cele:
moim celem na ten rok jest start w Silesia Marathon na jesień i ukończenie go poniżej 4h. Po drodze chcę jeszcze pobiec tak dla sprawdzenia się i poczucia rywalizacji w Półmaratonie Porajskim i Bytomskim, oraz w Biegu Tarnogórskim.
Moja dotychczasowa aktywność biegowa w tym roku to:
51 km zrobionych w marcu po czym dostałem Różyczki

06.04. - 14,99 km - 01:29:42 - 6:00 min/km
13.04. - 13,35 km - 01:17:41 - 5:49 min/km
20.04. - 14,99 km - 01:20:35 - 5:23 min/km
22.04. - 04,32 km - 00:21:20 - 4:56 min/km
23.04. - 07,62 km - 00:40:33 - 5:19 min/km
Niestety po biegu z 6 kwietnia "stłukłem" sobie trochę mięsień lub kość stopy z powodu zużycia poprzednich butów. Potem 13 mi się to odnowiło więc biegłem tylko raz w tygodniu i dziś znowu mnie to zaczęło boleć więc skróciłem trening i do niedzieli dam stopie odpocząć.
Założenia:
mój trening będzie wyglądał tak, że przynajmniej raz w tygodniu długie wybieganie, którego dystans będzie się zwiększał (15>20>21>25>30>35>40>42) po osiągnięciu odpowiedniego czasu na poprzednim dystansie. Czas ten określam na podstawie kalkulatora na bieganie.pl i przeliczników maratończyków. Tak, wiem że nie są one idealne i nie zamierzam się nimi idealnie kierować, ale chcę mieć jakiś punkt odniesienia. Np ostatni czas na 15 km (14,99) jest wg wspomnianego kalkulatora jeszcze powyżej odpowiedniego tempa więc kolejne wybieganie będzie także na tym dystansie. Jeśli chodzi o tę odległość to jest to mój taki wyznacznik, który często będę biegał, bo ta trasa mi mocno odpowiada - droga do dziadków - więc łączę bieganie z odwiedzinami

Wyposażenie:
- Kalenji Ekiden 50 <- kupione na "dobieganie" do jakiejś dobrej promocji i zakupu czegoś porządnego
- My Phone Fun z Endomondo