RAPROBAL-Król szurów-Zejść z wagi 130 kg w okolice 100 kg

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
RAPROBAL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witajcie!
Mam 28 lat (sierpień 84), wzrost: 188 cm, waga... hmmm, ten, także tego.... 130 kg. Wychowałem się i mieszkam w Warszawie.
Z bieganiem do tej pory nie miałem zbyt wiele wspólnego-wydawało mi się to bezcelowe i nudne. Do 17 roku życia jeździłem na rolkach, tzw. jazda agresywna czyli wszelkiego rodzaju skoki, zjazdy po murkach, poręczach i inne wygibasy. Później zaczęły się studia, dorabianie jako grafik, w wolnych chwilach granie na komputerze i obrastanie w tłuszcz. Czułem się dobrze i nie czułem "upływających" kilogramów. Wielokrotnie przymierzałem się do diety, obiecywałem sobie więcej ruchu (był czas kiedy przez parę miesięcy 2 razy w tygodniu szedłem na basen), motywacją miał być ślub (wzięty prawie rok temu). Żaden system motywacyjny nie pomagał-zawsze znalazłem sobie jakąś wymówkę. W trakcie rozmów ze znajomymi okazało się, że wielu z nich biega. Opowiadali o małych krokach, które zwiększały ich możliwości, o dobrym samopoczuciu związanym z wysiłkiem. Podpytywałem i zawsze uzyskiwałem wyczerpującą odpowiedź. Z ciekawości szukałem też informacji w Internecie i tak trafiłem na bieganie.pl Moje podstawowe obawy dotyczyły wpływu biegania na stawy kolanowe u osób o tak dużej masie jak moja, po kilku rozmowach dowiedziałem się, że "jeśli nie będę szalał i przeginał" to nie powinno się nic stać. Zostałem pouczony o tym jak ważna jest porządna rozgrzewka, oraz poradzono mi "wdrożenie" się w bieganie poprzez jazdę na rowerze. Plan treningowy, który zdecydowałem się wykonać to plan 10-cio tygodniowy http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1
Po 2 tygodniach jazdy na rowerze postanowiłem zrobić przymiarkę, do tego planu. 16-06-2013r. wieczorem wyszedłem i pokonałem swoje pierwsze 30 min (na podstawie zaleceń dot. pierwszego tygodnia treningu). Ku mojemu zdziwieniu DAŁEM RADĘ :) Chociaż przebiegłem jedynie 3,2 km to odczuwałem ogromną satysfakcję i dumę.
W blogu planuję opisywać poszczególne treningi i ich skutki-być może ktoś inny mogąc przeczytać o grubasku, co zaczyna biegać zyska trochę motywacji. PRZYNAJĘ, ŻE SAM TEŻ LICZĘ NA MOTYWACJĘ ZE STRONY OSÓB CZYTAJĄCYCH MOJE WPISY.
Jeśli chodzi o sprzęt z którego korzystam to nie mam zupełnie nic związanego z bieganiem (na dniach planuję kupić jakieś najtańsze buty nadające się do biegania). Jedyny sprzęt którym się wspomagam to telefon Samsung jako odtwarzacz mp3 i zainstalowany na nim program Runtastic.

Pozdrawiam i zapraszam!

Dziś mój PIERWSZY DZIEŃ treningu.Po niedzielnym bieganiu mam zakwasy na wysokości piszczeli. Dzień po bieganiu nie były tak dokuczliwe jak w dniu dzisiejszym. Dobra rozgrzewka po części załatwiła sprawę-reszty dokonały pierwsze 2 min. biegu.
Dzisiejszy wynik na podstawie Runtastic :
DYSTANS: 3,68 km.
CZAS TRWANIA: 00:27:17
KALORIE: 529 kcal
:hej:
PKO
Awatar użytkownika
RAPROBAL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po wczorajszym zakupie butów Kalenji (model Ekiden 50) miałem okazję je dziś przetestować. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne-but lekki, bardzo fajnie amortyzował. Pogoda dała mi się we znaki i żaru lejącego się z nieba starałem się unikać biegając po terenie leśnym (wcześniej biegałem po asfalcie). Odczułem znaczną różnicę pomiędzy bieganiem po nawierzchni utwardzonej, bez częstych podbiegów, a górkami i dołkami leśnymi. Udało mi się też nie trafić na dziki, których w okolicy sporo :sss: Zastrzyk endorfin w dniu dzisiejszym zaliczony:)

DYSTANS: 3,24 km.
CZAS TRWANIA: 00:26:31
KALORIE: 501 kcal

KOMENTARZE:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=35158
Awatar użytkownika
RAPROBAL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam! Dziś kolejna nowość w treningu-bieg poimprezowy :oczko: Już w dniu wczorajszym udając się na spotkanie ze znajomymi planowałem dzisiejszy trening... Wiedziałem, że od godz. 13.00, kiedy to rozpocznie się mecz futbolu amerykańskiego, na którym chciałem kibicować stołecznej drużynie do godzin wieczornych nie pojawię się w domu, a co za tym idzie prawdopodobnie odpuściłbym bieganie. Nie było innego sposobu, niż rozpocząć dzień 30 min. planu 10 tygodniowego. Rozgrzewka, muzyka w uszy i czas start, oto wyniki:

DYSTANS: 4,18 km.
CZAS TRWANIA: 00:30:01
KALORIE: 591 kcal

Niestety w trakcie ostatnich 2 min. biegu źle stanąłem i rozbolało mnie kolano. Mam wątpliwości co do jutrzejszego treningu. Noga po "rozchodzeniu" i paru smarowaniach maścią boli tylko co jakiś czas(lekkie uczucie kłucia), więc myślę, że do jutra powinno być OK.
Pozdrawiam!

KOMENTARZE
RUNTASTIC
Awatar użytkownika
RAPROBAL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej!
Niestety z powodu drobnej kontuzji niedzielne bieganie nie doszło do skutku :chlip: Dałem odpocząć nodze 2 dni, a dziś ruszyłem dokończyć pierwszy tydzień planu. Ogólnie jestem mocno zaskoczony poprawą wytrzymałości organizmu-biegam większe dystanse przy mniejszym zasapaniu :hejhej: No i RADOCHA z biegania co raz większa :uuusmiech:

DYSTANS: 2,87 km.
CZAS TRWANIA: 00:17:30
KALORIE: 379 kcal

Niestety w trakcie sesji padła mi bateria w telefonie, dlatego powyższy wynik nie oddaje realnie pokonanego dystansu i czasu treningu...
Bieganie bez muzyki spowodowało, że siłą rzeczy skupiłem się na oddechu (był bardziej rytmiczny). Wolę jednak biegać ze słuchawkami w uszach, bo niestety w lesie czuję się nieswojo (całe życie w blokach) i muzyka dodaje mi otuchy (mam dziwną paranoję związaną z dzikami :jatylko:). Pozdrawiam!

KOMENTARZE
RUNTASTIC
Awatar użytkownika
RAPROBAL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam!
Bieganie co raz bardziej mnie wkręca:) Widząc postępy - nawet te najmniejsze - czuję motywację do pokonywania kolejnych kilometrów. Od 16-06-2013 pokonałem 25,28 km. Te 3h biegania sprawiły, że czuję się lepiej. Może to śmieszne i doszukuję się "cudów", ale okazuje się, że po 10 dniach w które wplatałem biegi, jestem w stanie wejść na 3 piętro z naprawdę minimalnym zasapaniem :uuusmiech: , czuję też, że organizm DOMAGA się zwiększenia czasu ciągłego biegu. W związku z drobnym poślizgiem dopiero od soboty rozpocznę 2 tydzień planu 10-cio tygodniowego (http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1).
Pozdrawiam!

DYSTANS: 4,40 km.
CZAS TRWANIA: 00:30:00
KALORIE: 609 kcal

KOMENTARZE
RUNTASTIC
Awatar użytkownika
RAPROBAL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej!
W dniu dzisiejszym grałem przez 3,14 km w badmintona :szok: Nie wiem, czy w związku z błędem aplikacji Runtastic, czy sam wybrałem zły rodzaj sportu odczyty miałem dziś baaaardzo dziwne. Wspomnieć należy także o zawieszającym się GPS (biegałem w lesie,ale zwykle nie ma problemów z wyłapaniem satelit). Dałem sobie parę dni przerwy, bo nogi ciut odmawiały współpracy :wrr:
Od dziś biegam drugi tydzień planu 10-cio tygodniowego. Minuta biegu więcej nie robiła większej różnicy jeśli chodzi o samopoczucie w trakcie i po biegu-brak jakichkolwiek negatywnych odczuć. Teraz kiedy minęło parę godzin od biegu czuję lekki ból piszczeli, i delikatne kłucie w biodrze. Macie jakieś godne polecenia środki wspomagające "smarowanie" stawów? W związku z otyłością chciałbym wesprzeć się jakimś preparatem, który może mi pomóc w regeneracji obciążonej tkanki.

Dzisiejszy (troszkę oszukany) wynik na podstawie Runtastic:
DYSTANS: 3,14 km.
CZAS TRWANIA: 00:30:07
KALORIE: 451 kcal

KOMENTARZE
RUNTASTIC
Awatar użytkownika
RAPROBAL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się