Adaptacyjny Biegacz: Czy ciało nadąży za głową ?

Moderator: infernal

RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Od czego zacząć?
Może tak:
Rysiek, biegam od kilku lat i mam nadzieję, że jeszcze kilka pobiegam, rocznik 67.
Pierwszy sprawdzian wytrzymałości zaliczyłem w 2018 roku, kończąc półmaraton z czasem 1:58:15. Cel osiągnąłem, bo miało być poniżej 2 godzin. Całkiem nieźle, jak na to, że ‘chwilę’ wcześniej ruszyłem dupę z kanapy!
Po tym „debiucie” :lalala: postanowiłem biegać z planem, celem, z sensem i dobiegłem do 2020r i „15 Silesia Półmaraton”, wynik 1:44:38 oraz zapamiętany do dzisiaj hardkor z podbiegiem na ostatnich kilometrach. Coś mi tam wtedy pykło w ambicji i postanowiłem, że muszę tą trasę pokonać poniżej 90 minut, cel osiągnąłem za trzecim razem na „18 Silesia Polmaraton” , czas 1:29:26.
Przełom 23/24 minął z cyklem City Trail gdzie kręciłem się z wynikami lekko powyżej 20 minut, później było gorzej z regularnością i się rozregulowało Obrazekdo tego stopnia, że w grudniu 24r. miałem w nogach 6 km, w styczniu 43km w lutym 100 km. W marcu 25r, wróciłem do mojego normalnego kilometrażu czyli ok 160 km miesięcznie i maksymalnie 4 dni biegowe w tygodniu. Na 4 dniach biegowych opieram mój plan, o tym może później.
W kwietniu 25r pobiegłem półmaraton z założeniem, że powalczę o 1:35:00. Poszło zgodnie z planem do 20 km, ostatni zamiast w 4:30, zmęczyłem grubo ponad 5’/km i skończyłem na 1:35:22.
Więc pomyślałem, że pora otrząsnąć się z marazmu i jak najszybciej wrócić do formy z 2023r i chociaż lekko przesunąć sufit.
Plan zakładał i nadal zakłada skupienie się na przygotowaniu do cyklu City Trail 25/26 z tym, że po trzecim, styczniowym biegu przechodzę na przygotowania pod kwietniowy półmaraton z apetytem na poprawę PB, półmaraton z łatwiejszą trasą niż Silesia więc szansa jest no i pasuje jakiś dobry wynik wykręcić na własnym podwórku w 18 Półmaraton Dąbrowski.
Plan obejmujący przygotowanie do 4 startów w City Trail z finiszem na kwietniowym półmaratonie ułożyłem przy wykorzystaniu dostępnych narzędzi AI:
Perplexity, ChatGPT, Gemini, podpierając się lekturą m.inn. „Faster Road Racing 5K to Half Marathon Pete Pfitzinger, Philip Latter” i „ Brad Hudson, Matt Fitzgerald Jak biegać szybciej Od 5 kilometrów do maratonu”.
Trening zakłada maksymalnie 4 dni biegowe, koncentrację na regeneracji i profilaktyce, tu widzę największy problem – ciało nie nadąża za głową.
Ze względu na pracę i rozregulowany cykl dobowy, plan nazywam „ adaptacyjnym”, w kalendarzu wszystko jest rozpisane, ale to ja decyduję o kolejności realizacji, nie ma nic na „sztywno”.
W lipcu, w sumie na samym starcie, musiałem przyhamować z realizacją, na szczęście były to przejściowe problemy z plecami, pomogła wizyta u fizjo, od sierpnia plan idzie prawie zgodnie z założeniami, średnio ok. 170 km miesięcznie, w efekcie pierwszy październikowy start w City Trail to 19’17” i nie ukrywam duże zaskoczenie, o takim wyniku nie myślałem.
Niedługo drugi start i chyba będę miał dawno nie odczuwaną tremę, do pierwszego startu podchodziłem na luzie, na zasadzie – no to się zobaczy. Teraz kombinuję ...
Po co ten wpis ? Trochę dla mobilizacji, zawsze powtarzam, że wolę się dwa razy spocić niż raz zmarznąć, więc może myśl, że inni wiedzą co mam w planie podziała mobilizująco w zimne miesiące no i taki eksperyment, co osiągnie starszak amator, układając plan z pomocą AI, intuicji i odrobiny doświadczenia. :oczko:
Ostatnio zmieniony 21 lis 2025, 12:45 przez RysK0, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlaczego AI?
Dla wygody, zamiast kopiować i modyfikować „książkowy plan”, spróbowałem wykorzystać potencjał AI, automatyzację, możliwość analizy danych itd. W efekcie otrzymałem szczegółową propozycję harmonogramu, z datami i kilometrażem.

Przykład danych wejściowych:
Generuj plan treningowy oparty na poniższych informacjach:
Doświadczenie: -- lat biegania
Średni tygodniowy kilometraż: ok. -- km
Czas w półmaratonie (PB): -- (data), -- (ostatni, data)
Średnie tempo w biegach 5 km: --/km
Najlepszy czas na 5 km -- , data
Styl treningów: samodzielny, zróżnicowany teren, bezdroża, las, asfaltowe ścieżki.
Czas na trening: do 2h dziennie
Z zaznaczeniem, że na treningi stricte biegowe przeznaczam 4 dni
Plan oprzyj na filozofii przedstawianej przez : --
Plan rozpocznij w -- 2025 a pierwszy start planowany na -- 2025 r.
Regeneracja: domowa (rolowanie, rower stacjonarny, , gimnastyka, wzmacnianie)
Cele: powrót do formy z 2023, mocna dyspozycja jesienią i budowanie szybkości pod wiosenny półmaraton.
Plan przygotowujący do:
Cykl City Trail 2025/26
Start: październik --
Dystans: 5 km (przełaj)
Cykl obejmuje 4 biegi: --, -- , -- i --
Możliwe biegi kontrolne to 5 km w –

1. Ile startów planujesz w tym cyklu?
--
2. Czy traktujesz City Trail jako główny cel (forma pod 5 km w terenie), czy jako element szerszego przygotowania (np. Do wiosennych 10 km / półmaratonu)?
--
3. Na jakim etapie jesteś dziś (np. Trening ogólny, baza, objętość)?
--
4. Czy mamy traktować cykl jako okazję do poprawiania czasu w każdym biegu, czy raczej jako „serię sprawdzianów” z możliwością stopniowej progresji?
--
5. Czy chcesz przygotować się przez plan specjalistyczny (pod 5 km teren), czy przez plan hybrydowy (np. Łączący cechy 5K i wytrzymałości ogólnej)?
--
6.Aktualne tempa treningowe, na podstawie dotychczasowej aktywności, z portalu Runalyze:
Tempa treningowe wg. Pfitzinger’a:
.........
--------
Efekt, fragment:

TYDZIEŃ 5 — DATA → 48 km
Cel: progresja cruise intervals
Pon: VO2max długie — rozgrzewka 2,5 km + 5×800m (tempo 3:48–3:52/km, przerwa 2 min) + schłodzenie 2 km = 11 km
Wt: Easy 6 km lub odpoczynek.
Śr: Core + mobilność 20 min (0 km)
Czw: Cruise intervals — rozgrzewka 2 km + 3×3 km (tempo 4:16–4:19/km, przerwa 2 min jogging) + schłodzenie 1,5 km = 13 km
Pt: Rolowanie + stretching (0 km)
Sob: Odpoczynek (0 km)
Nd: Long run — 18 km trail, tempo 4:55–5:05/km, ostatnie 4 km 4:45–4:55/km
Progresja: Wydłużenie cruise do pełnych 3 km. Rozważ skrócenie przerwy w CI (np. Do 90 sek. Joggingu w Tygodniu 5-13),

TYDZIEŃ 6 — DATA → 46 km
Cel: połączenie cruise z pracą progową
Pon: Gimnastyka + core 20 min (0 km)
Wt: Threshold — rozgrzewka 2 km + 2×10 min (tempo 4:09–4:11/km, przerwa 4 min) + schłodzenie 2 km = 12 km ( lub bieg ciągły LT 4:09-4:11/km, 20 min )
Śr: Easy 6 km
Czw: Rower 30 min + rolowanie (0 km)
Pt: Fartlek trail — rozgrzewka 2 km + 10×(2 min hard 4:00 –4:10/km + 1 min easy) w lesie + schłodzenie 2 km = 11 km
Sob: Stretching 15 min (0 km)
Nd: Long run — 17 km trail, tempo 4:55–5:10/km
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

23 listopada to pogoda zweryfikowała możliwości i chęci dyktując, na drugim biegu City Trail własne, zimowe warunki, łatwo nie było, przez całą trasę spojrzałem może dwa razy na zegarek, odpuściłem kontrolę tempa na rzecz kontroli trakcji. Obrazek
Czas na mecie 20:16, o minutę gorszy od październikowej próby. Wyniki pokazują, że nie tylko mnie wyhamowało o minutę, ale też sporo uczestników pobiegło tak jakby śniegu nie było.
Ogólnie OK, nogi sprawne, trenuję dalej. Mam nadzieję, że zimowa aura nie będzie przeszkodą.

City Trail
fot. Paweł Stańco
FB_IMG_1764068585732.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ