Adaptacyjny Biegacz: Czy ciało nadąży za głową ?

Moderator: infernal

RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Od czego zacząć?
Może tak:
Rysiek, biegam od kilku lat i mam nadzieję, że jeszcze kilka pobiegam, rocznik 67.
Pierwszy sprawdzian wytrzymałości zaliczyłem w 2018 roku, kończąc półmaraton z czasem 1:58:15. Cel osiągnąłem, bo miało być poniżej 2 godzin. Całkiem nieźle, jak na to, że ‘chwilę’ wcześniej ruszyłem dupę z kanapy!
Po tym „debiucie” :lalala: postanowiłem biegać z planem, celem, z sensem i dobiegłem do 2020r i „15 Silesia Półmaraton”, wynik 1:44:38 oraz zapamiętany do dzisiaj hardkor z podbiegiem na ostatnich kilometrach. Coś mi tam wtedy pykło w ambicji i postanowiłem, że muszę tą trasę pokonać poniżej 90 minut, cel osiągnąłem za trzecim razem na „18 Silesia Polmaraton” , czas 1:29:26.
Przełom 23/24 minął z cyklem City Trail gdzie kręciłem się z wynikami lekko powyżej 20 minut, później było gorzej z regularnością i się rozregulowało Obrazekdo tego stopnia, że w grudniu 24r. miałem w nogach 6 km, w styczniu 43km w lutym 100 km. W marcu 25r, wróciłem do mojego normalnego kilometrażu czyli ok 160 km miesięcznie i maksymalnie 4 dni biegowe w tygodniu. Na 4 dniach biegowych opieram mój plan, o tym może później.
W kwietniu 25r pobiegłem półmaraton z założeniem, że powalczę o 1:35:00. Poszło zgodnie z planem do 20 km, ostatni zamiast w 4:30, zmęczyłem grubo ponad 5’/km i skończyłem na 1:35:22.
Więc pomyślałem, że pora otrząsnąć się z marazmu i jak najszybciej wrócić do formy z 2023r i chociaż lekko przesunąć sufit.
Plan zakładał i nadal zakłada skupienie się na przygotowaniu do cyklu City Trail 25/26 z tym, że po trzecim, styczniowym biegu przechodzę na przygotowania pod kwietniowy półmaraton z apetytem na poprawę PB, półmaraton z łatwiejszą trasą niż Silesia więc szansa jest no i pasuje jakiś dobry wynik wykręcić na własnym podwórku w 18 Półmaraton Dąbrowski.
Plan obejmujący przygotowanie do 4 startów w City Trail z finiszem na kwietniowym półmaratonie ułożyłem przy wykorzystaniu dostępnych narzędzi AI:
Perplexity, ChatGPT, Gemini, podpierając się lekturą m.inn. „Faster Road Racing 5K to Half Marathon Pete Pfitzinger, Philip Latter” i „ Brad Hudson, Matt Fitzgerald Jak biegać szybciej Od 5 kilometrów do maratonu”.
Trening zakłada maksymalnie 4 dni biegowe, koncentrację na regeneracji i profilaktyce, tu widzę największy problem – ciało nie nadąża za głową.
Ze względu na pracę i rozregulowany cykl dobowy, plan nazywam „ adaptacyjnym”, w kalendarzu wszystko jest rozpisane, ale to ja decyduję o kolejności realizacji, nie ma nic na „sztywno”.
W lipcu, w sumie na samym starcie, musiałem przyhamować z realizacją, na szczęście były to przejściowe problemy z plecami, pomogła wizyta u fizjo, od sierpnia plan idzie prawie zgodnie z założeniami, średnio ok. 170 km miesięcznie, w efekcie pierwszy październikowy start w City Trail to 19’17” i nie ukrywam duże zaskoczenie, o takim wyniku nie myślałem.
Niedługo drugi start i chyba będę miał dawno nie odczuwaną tremę, do pierwszego startu podchodziłem na luzie, na zasadzie – no to się zobaczy. Teraz kombinuję ...
Po co ten wpis ? Trochę dla mobilizacji, zawsze powtarzam, że wolę się dwa razy spocić niż raz zmarznąć, więc może myśl, że inni wiedzą co mam w planie podziała mobilizująco w zimne miesiące no i taki eksperyment, co osiągnie starszak amator, układając plan z pomocą AI, intuicji i odrobiny doświadczenia. :oczko:
Ostatnio zmieniony 21 lis 2025, 12:45 przez RysK0, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dlaczego AI?
Dla wygody, zamiast kopiować i modyfikować „książkowy plan”, spróbowałem wykorzystać potencjał AI, automatyzację, możliwość analizy danych itd. W efekcie otrzymałem szczegółową propozycję harmonogramu, z datami i kilometrażem.

Przykład danych wejściowych:
Generuj plan treningowy oparty na poniższych informacjach:
Doświadczenie: -- lat biegania
Średni tygodniowy kilometraż: ok. -- km
Czas w półmaratonie (PB): -- (data), -- (ostatni, data)
Średnie tempo w biegach 5 km: --/km
Najlepszy czas na 5 km -- , data
Styl treningów: samodzielny, zróżnicowany teren, bezdroża, las, asfaltowe ścieżki.
Czas na trening: do 2h dziennie
Z zaznaczeniem, że na treningi stricte biegowe przeznaczam 4 dni
Plan oprzyj na filozofii przedstawianej przez : --
Plan rozpocznij w -- 2025 a pierwszy start planowany na -- 2025 r.
Regeneracja: domowa (rolowanie, rower stacjonarny, , gimnastyka, wzmacnianie)
Cele: powrót do formy z 2023, mocna dyspozycja jesienią i budowanie szybkości pod wiosenny półmaraton.
Plan przygotowujący do:
Cykl City Trail 2025/26
Start: październik --
Dystans: 5 km (przełaj)
Cykl obejmuje 4 biegi: --, -- , -- i --
Możliwe biegi kontrolne to 5 km w –

1. Ile startów planujesz w tym cyklu?
--
2. Czy traktujesz City Trail jako główny cel (forma pod 5 km w terenie), czy jako element szerszego przygotowania (np. Do wiosennych 10 km / półmaratonu)?
--
3. Na jakim etapie jesteś dziś (np. Trening ogólny, baza, objętość)?
--
4. Czy mamy traktować cykl jako okazję do poprawiania czasu w każdym biegu, czy raczej jako „serię sprawdzianów” z możliwością stopniowej progresji?
--
5. Czy chcesz przygotować się przez plan specjalistyczny (pod 5 km teren), czy przez plan hybrydowy (np. Łączący cechy 5K i wytrzymałości ogólnej)?
--
6.Aktualne tempa treningowe, na podstawie dotychczasowej aktywności, z portalu Runalyze:
Tempa treningowe wg. Pfitzinger’a:
.........
--------
Efekt, fragment:

TYDZIEŃ 5 — DATA → 48 km
Cel: progresja cruise intervals
Pon: VO2max długie — rozgrzewka 2,5 km + 5×800m (tempo 3:48–3:52/km, przerwa 2 min) + schłodzenie 2 km = 11 km
Wt: Easy 6 km lub odpoczynek.
Śr: Core + mobilność 20 min (0 km)
Czw: Cruise intervals — rozgrzewka 2 km + 3×3 km (tempo 4:16–4:19/km, przerwa 2 min jogging) + schłodzenie 1,5 km = 13 km
Pt: Rolowanie + stretching (0 km)
Sob: Odpoczynek (0 km)
Nd: Long run — 18 km trail, tempo 4:55–5:05/km, ostatnie 4 km 4:45–4:55/km
Progresja: Wydłużenie cruise do pełnych 3 km. Rozważ skrócenie przerwy w CI (np. Do 90 sek. Joggingu w Tygodniu 5-13),

TYDZIEŃ 6 — DATA → 46 km
Cel: połączenie cruise z pracą progową
Pon: Gimnastyka + core 20 min (0 km)
Wt: Threshold — rozgrzewka 2 km + 2×10 min (tempo 4:09–4:11/km, przerwa 4 min) + schłodzenie 2 km = 12 km ( lub bieg ciągły LT 4:09-4:11/km, 20 min )
Śr: Easy 6 km
Czw: Rower 30 min + rolowanie (0 km)
Pt: Fartlek trail — rozgrzewka 2 km + 10×(2 min hard 4:00 –4:10/km + 1 min easy) w lesie + schłodzenie 2 km = 11 km
Sob: Stretching 15 min (0 km)
Nd: Long run — 17 km trail, tempo 4:55–5:10/km
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ