Fajnie, mamy polowe kwietnia. Drugi wpis w tym orku? Widze, ze jestem na biezaco z blogiem
Ostatnie tygodnie sa do dupy mowiac wprost. Do konca marca szlo nawet niezle.
Ale przelom marca/kwietnia, to juz choroba (rozeszla sie po calej rodzinie i w koncu dosiegla i mnie). Tydzien wyjety w treningow... nice
Potem nie do konca zdrowy wyjechalem z synem na snowboard. Tam nawet udalo mi sie troche pobiegac, zeby sie rozruszac. I schudlem nawet cos!
Ale chyba w miedzczasie przeciazylem lewego achillesa, bo po niedzielnych biegu troche go juz czulem, ale po szybszym poniedzialkowym rozbolal na dobre.
Teraz nie jestem w stanie nawet na rowerze pokrecic, fak. A zawody juz pod koniec maja. Jak tak dalej pojdzie, to moge je sobie darowac, szkoda jazdy
Moze zatem zaczac czas zerkac dalej w przyszlosc. Moze przynajmniej do maratonu w pazdzierniku przygotuje sie lepiej niz zeszlym roku...
Aktualnie zaczynam myslec o nowych butach na ten start. Jakby co mam jeszcze zdatne Alphafly-e, ale biorac pod uwage temp chyba wolalbym cos bardziej "normalnego"
Wolalbym raczej nie udearzac w jakies top startowki po 250-300EUR. Szukam raczej czegos w kategorii treningowo-sztartowej.
Zalozenia: mozliwie nie najciezsze, duzo pianki (min. 30mm z przodu), niezbyt duzy drop (raczej 5-6 niz 10mm) i dosc miekkie, ale nie soper miekkie (jak Rebel itp).
Celem jest but, ktory pomoze wygodnie pokonac maraton tempem powiedzy ~5min/km, czyli nietrucht, ale i nic szybkiego.
Mam juz kilka modeli na oku. Jeden udalo mi sie nawet przymierzyc (Brooks Gliceryn Max) i odpadl, bo za ciezki i zbytnio w nich "tonalem". Na dlugie, wolne biegi moga byc super, ale na zawody nie.
Inne modele, ktore mi wpadly w oko to:
- Mizuno Neo Vista: duza zalety to cena, bo pojawiaja sie obnizki czego nie da sie powiedziec np. o Asicsach Superblast 2
- Asics Magic Speed 4: te bym bardzo chcial przy mierzyc, bo wiaze z nimi spore nadzieje
- Asics Superblast 2: wszystko w nich pasuje, opinie zbiera swietne, tylko cena juz bardziej startowa niz treningowa
- Asics Novablast 5: mam wersje 3 i bardzo ja lubie. Wersja 5 mam kilka mm wiecej pianki i do tego lepszej, wiec wygladaja bardzo zachecajaco.
Jest jeszcze opcja "top", czyli jedak typowe startowki:
- Asics Metaspeed Sky Paris: te spelniaja wszelkie zalozenia poza cena. "Na papierze" wygladaja na moj ideal aktualnie. Na papierze... a przymierzyc ich nie mam gdzie ofc.
Jakby ktos jakies interesujace propozycje mial, to walcie smialo.
Osobiste wrazenia dot. wyzej wymieniowych modeli tez chetnie przeczytam