Sikor - no to do roboty...

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Minely dwa tygodnie postartowe. Rozkrecam sie powoli.
W pierwszym tygodniu zrobilem 4 lekkie treningi: 2x rower + 2x bieg, w sumie nieco ponad 3h.
Drugi tydzien byl juz troche dluzszy: 1x plywanie, 3x rower, 1x bieganie, w sumie 5:15h.
Pogoda mnie dobija, dlatego zdobylem sie tylko na jeden bieg.
W tym tygodniu mam wielka nadzieje pobiegac AZ ze dwa razy :hejhej:

Dalszy plan wyglada prosto. W listopadzie (czyli nastepne dwa tygodniu) bede sie rozpedzal i wchodzil na coraz wyzsze obciazenie.
W grudniu mam zamiar byc juz w pelnym gazie :ble:
Do tego czasu musze juz zrobic konkretny plan, az do konca maja, kiedy odbedzie pierwszy start w mojej przygodzie z tri, wersja 2.0.

Postaram sie pisac regularnie, zeby samemu miec jakis sensowy przeglad sytuacji.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podsumowanie tygodnia. Bedzie krotko, bo pogoda mnie dobija.
Planu nie wykonalem, zabraklo mi jednego biegania.
Skonczylo sie na 1x plywanie, 2x bieg, 2x rower, w sumie 5:40h.
Jakis tam progres jest, ale za maly. Oby ten tydzien byl lepszy...
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I tydzien znowu z glowy :ble:

Tym razem treningi rozlozyly sie bardzo rowno: 2x plywanie, 2x rower, 2x bieganie.
W sumie nieco ponad 7h. Jest ok.

W niedziele nadeszla chwilowo wiosna, zrobilo sie +15 (tylko wialo dosc mocno).
Takiej okazji nie moglem przepuscic, wiec wyszedlem na 2-godzinny bieg, zapewne ostatni raz w tym roku na krotko :taktak:
Nastepnego dnia na plywaniu trafily sie 300m nogi, zrobilem 250 i myslalem ze zdechne :trup: :hahaha:
Gorzej, ze przy rozgrzewce i wsparciu sie prawa reka przy nawrocie cos zabolalo w prawym ramieniu, w okolicy lokcia.
Najwyrazniej naciagnalem/przeciazylem (?) przyczep miesnia trojglowego. Trening dociagnalem uwazajac przy nawrotach.
Dzisiaj rano, mycie zebow bylo wyzwaniem (lewa reka nie umiem). Nasmarowalem mascia z diklofenakiem i uwazam na reke.
Chyba dzisiaj odpuszcze jakikolwiek trening, bo szczegolnie rower, bo chyba raczej nie dam sie wesprzec na rece.
Ale to zobacze wieczorem. chociaz 45 minut pokrecic by sie przydalo... :ojoj:
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fajnie, mamy polowe kwietnia. Drugi wpis w tym orku? Widze, ze jestem na biezaco z blogiem :O

Ostatnie tygodnie sa do dupy mowiac wprost. Do konca marca szlo nawet niezle.
Ale przelom marca/kwietnia, to juz choroba (rozeszla sie po calej rodzinie i w koncu dosiegla i mnie). Tydzien wyjety w treningow... nice :ble:
Potem nie do konca zdrowy wyjechalem z synem na snowboard. Tam nawet udalo mi sie troche pobiegac, zeby sie rozruszac. I schudlem nawet cos!
Ale chyba w miedzczasie przeciazylem lewego achillesa, bo po niedzielnych biegu troche go juz czulem, ale po szybszym poniedzialkowym rozbolal na dobre.
Teraz nie jestem w stanie nawet na rowerze pokrecic, fak. A zawody juz pod koniec maja. Jak tak dalej pojdzie, to moge je sobie darowac, szkoda jazdy :ojoj:

Moze zatem zaczac czas zerkac dalej w przyszlosc. Moze przynajmniej do maratonu w pazdzierniku przygotuje sie lepiej niz zeszlym roku...
Aktualnie zaczynam myslec o nowych butach na ten start. Jakby co mam jeszcze zdatne Alphafly-e, ale biorac pod uwage temp chyba wolalbym cos bardziej "normalnego" :oczko:
Wolalbym raczej nie udearzac w jakies top startowki po 250-300EUR. Szukam raczej czegos w kategorii treningowo-sztartowej.
Zalozenia: mozliwie nie najciezsze, duzo pianki (min. 30mm z przodu), niezbyt duzy drop (raczej 5-6 niz 10mm) i dosc miekkie, ale nie soper miekkie (jak Rebel itp).
Celem jest but, ktory pomoze wygodnie pokonac maraton tempem powiedzy ~5min/km, czyli nietrucht, ale i nic szybkiego.

Mam juz kilka modeli na oku. Jeden udalo mi sie nawet przymierzyc (Brooks Gliceryn Max) i odpadl, bo za ciezki i zbytnio w nich "tonalem". Na dlugie, wolne biegi moga byc super, ale na zawody nie.
Inne modele, ktore mi wpadly w oko to:
- Mizuno Neo Vista: duza zalety to cena, bo pojawiaja sie obnizki czego nie da sie powiedziec np. o Asicsach Superblast 2
- Asics Magic Speed 4: te bym bardzo chcial przy mierzyc, bo wiaze z nimi spore nadzieje
- Asics Superblast 2: wszystko w nich pasuje, opinie zbiera swietne, tylko cena juz bardziej startowa niz treningowa
- Asics Novablast 5: mam wersje 3 i bardzo ja lubie. Wersja 5 mam kilka mm wiecej pianki i do tego lepszej, wiec wygladaja bardzo zachecajaco.

Jest jeszcze opcja "top", czyli jedak typowe startowki:
- Asics Metaspeed Sky Paris: te spelniaja wszelkie zalozenia poza cena. "Na papierze" wygladaja na moj ideal aktualnie. Na papierze... a przymierzyc ich nie mam gdzie ofc.

Jakby ktos jakies interesujace propozycje mial, to walcie smialo.
Osobiste wrazenia dot. wyzej wymieniowych modeli tez chetnie przeczytam :taktak:
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kilka tygodni temu zona postanowila, ze bedzie przenosic gory. Ale zanim do tego dojdzie trzeba sie troche wzmocnic, najprosciej na silowni.
Ale samej sie je nie chcialo, wiec dostalem w koncu motywacje, zeby ponownie zostac czlonkiem (za przeproszeniem) spolecznosci pakerskiej.
Slowo sie rzeklo, podpisalismy cyrografy i chodzimy.
Na razie sztangi sie pod ciezarem krazkow nie wyginaja, ani linki w maszyna nie rwa, ale jest lepiej.
Poczulem to wczoraj na basenie. Mialem ponad 3 tygodnie przerwy ze wzgledu na chorobe, urlop itd.
Dodatkowo wlasnie zamkneli basen, na ktorym mamy treningi, a nowy, jego zastepstwo bedzie otwarty dopiero w polowie maja. Czyli tuz przed zawodami pod koniec maja :bum:
Nie zostalo mi nic innego jak zaczac sie samodzielnie za plywanie i wczoraj wlasnie byl ten pierwszy dzien :oczko:
No i bylo bardzo dobrze, szczegolnie miesniowo. Technicznie potrzebuje jeszcze 2-3 treningow, zeby sie "wplywac", ale silowo bylo super :spoczko:
To napawa sporym optymizmem.
Pozostaje wciaz sprawa sciegna achillesa. Nie biegam od poprzedniego poniedzialku i przymierzam sie, zeby zrobic jakies lekkie bieg w najblizszych dniach.
Te pare km powie mi wiele w jakiej sytuacji sie aktualnie znajduje, a do startu zostal rowno miesiac... :ojoj:
ODPOWIEDZ