Komentarz do artykułu Triada sporstmenek

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skomentuj artykuł Triada sporstmenek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

FAT (Female Athlete Triad) obejmuje trzy komponenty:
- Zaburzenia odżywiania
- Zanik miesiączki
- Osteoporozę
Akurat pkt. 1 i 3 dotyczą również mężczyzn wyczynowo uprawiających sport, zwłaszcza dyscypliny w których masa ciała jest bardzo istotna. Skoczkowie narciarscy również miewają anoreksję ze wszystkimi jej konsekwencjami a sprinterzy też skupiają się na maksymalnej redukcji tkanki tłuszczowej w miejsce tkanki mięśniowej.
Wystąpieniem triady zagrożone są kobiety, których aktywność związana jest z wyglądem. Wyróżnić można tancerki, gimnastyczki, łyżwiarki figurowe. Również te uprawiające dyscypliny wytrzymałościowe jak bieganie czy kolarstwo. Trzecia zaś grupa dotyczy sportów z kategoriami wagowymi, które często wymagają ciągłych restrykcji w celu utrzymania odpowiedniej masy ciała.
We wszystkich tych grupach chodzi przede wszystkim o masę ciała - o jej redukcję.
Im korzystniejszy stosunek masy ciała do siły, tym lepszy wynik sportowy: tym łatwiej robić piruety na lodzie, przepłynąć 500m kajakiem czy przebiec maraton. Tak w dużym uproszczeniu oczywiście.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

6-79% kobiet wykazało problemy z cyklem miesiączkowym, z czego 78% biegaczek wykazało brak owulacji. U 69% baletnic i 65% biegaczek zbyt późno wystąpiły pierwsze cykle miesięczne. U biegaczek odnotowywano wzrost występowania zaburzenia z 3 do nawet 60% przy przejściu z dystansu mniejszego niż 13km do większego niż 113km na tydzień przy jednoczesnym spadku masy ciała z >60kg do <50kg.
rozumiem, że to w sporcie wyczynowym

a co z amatorkami-takimi jak ja? mnie się wydaje, że powyższy problem nie jest aż taki duży :tonieja:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

katekate pisze:rozumiem, że to w sporcie wyczynowym

a co z amatorkami-takimi jak ja? mnie się wydaje, że powyższy problem nie jest aż taki duży :tonieja:
Tak, tam dalej jest napisane, ze te badania dotyczyły sportu wyczynowego. Ale że amatorki tez sa zagrozone, glownie te, ktore traktują sport smiertelnie powaznie i chorobliwie ambitnie podchodzą do wyników.
Moim zdaniem najwazniejsza jest głowa i zdrowe / rozsadne podejście do tematu. Wszelkie zaburzenia odzywania mają swoje
źródło w psychice.
Obrazek
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wśród mężczyzn (przynajmniej na forum) obserwuję większego świra na punkcie odżywiania, niż u kobiet :oczko: tylko, że u nich nie ma problemu z miesiączkowaniem :hahaha:
komentarze
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

katekate pisze:wśród mężczyzn (przynajmniej na forum) obserwuję większego świra na punkcie odżywiania, niż u kobiet :oczko: tylko, że u nich nie ma problemu z miesiączkowaniem :hahaha:
No właśnie, jak czytam o wspinaczu, który mając ileś tam wzrostu - więcej, niż ja, waży mniej niż 50kg, to też mam poważne wątpliwości ...
A co do wyczynowych biegaczek - większość z nich jakoś wcześniej czy później rodzi dzieci, więc nawet tych przejściowych zaburzeń nie uważałbym za problem. Większym problemem jest wg mnie kompletny brak ruchu u nieuprawiającej sportu młodzieży.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beata pisze:Większym problemem jest wg mnie kompletny brak ruchu u nieuprawiającej sportu młodzieży.
dokładnie, o tym sie mówi za mało, lub w ogóle

a straszenie takimi artykułami zaskutkuje tylko tym, że taka młoda dziewczyna ze strachu przestanie biegać :oczko:
komentarze
ODPOWIEDZ