Pozwalam sobie założyć nowy wątek, by pozyskana od Was wiedza była w jednym miejscu.
A ze mną jest tak, że biegałam od maja 2012 roku, zimę 2012/2013 przebiegłam ładnie. Nigdy nie biegłam w żadnym zorganizowanym biegu, gdyż uważałam, że na to za wcześnie. Debiut miał być we wrześniu 2013, ale...
W czerwcu skręciłam nogę i nie biegałam do 7 lipca, kiedy to, jak się okazało, już byłam w ciąży. Szybko urósł mi brzuch i tak forma poszła w las. Przed ciążą jadłam ładnie i przy wzroście 160 cm ważyłam 65kg, co wciąż było za dużo, ale waga spadała a ja się zmniejszałam. W ciąży przytyłam 13 kg, maluch ważył ponad 4 kg. Po porodzie ładnie chudłam, ale wpadłam w szał zażerania smutków słodyczami. A że jestem sama z potomkiem, nie mogę wyjść na trening. Dziś ważę 79 kg , wróciłam do racjonalnego sposobu odżywiania i mam nadzieję chudnąć. No i -dziś śpiący maluch będzie miał opiekę a ja wracam do biegania.
I moje pytanie - jak? przejrzałam forum i wiem, że po prostu biegać, nie myśląc o akcentach. A, dodam, że biegałam maksymalnie 15 km, najczęściej jednak do 10 km i byłam żółwiem ze średnim tempem około 6 min/km. Mistrzem nie będę, ale lubię biegać i chcę to robić.
I teraz moja prośba i pytanie - jak się za to zabrać?
Dziękuję
jak to jest z bieganiem po porodzie?
Moderator: beata
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
ile miesięcy ma dziecko?
jesli minął okres połogu, to po prostu wybierz sobie jakis plan dla początkujących
rozciagaj się i ćwicz stabilizcję
powodzenia
jesli minął okres połogu, to po prostu wybierz sobie jakis plan dla początkujących
rozciagaj się i ćwicz stabilizcję
powodzenia
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
prawie 6 miesięcy, więc okres połogu mam już dawno za sobą;-).katekate pisze:ile miesięcy ma dziecko?
Dziękuję, chyba właśnie tak zrobię.
Rozumiem, że po takiej przerwie zaczyna się w zasadzie od zera, tak?
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 53min 56s
Moja żona biega po jednym kilometrze raz na jakiś czas...jak jej się uda wyrwać...a mała ma 4 miesiące....
Myślę, że w miarę możliwości możesz swobodnie działać z bieganiem
Myślę, że w miarę możliwości możesz swobodnie działać z bieganiem
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
a rozważałaś opcję biegania z wózkiem?
-
- Rozgrzewający Się
Przepraszam, na trochę zniknęłam.
Dziękuję Wam za wszystkie rady. Dam znać, jak mi idzie. Póki co, 1,5kg mniej.
Pewnie, że rozważałam, ale sytuacja życiowa, o której wspomniałam sprawia, że na liście wydatków ten punkt nie może być na czele listy, niestety.katekate pisze:a rozważałaś opcję biegania z wózkiem?
Dziękuję Wam za wszystkie rady. Dam znać, jak mi idzie. Póki co, 1,5kg mniej.
- Juannita
- Stary Wyga
A co z bieganiem po cesarce? Ze względu na wzrok będę miała planowane cc, ok. 10 sierpnia. Kiedy najwcześniej mogę wrócić do biegania? Na razie zakładam, że 2 tyg. dochodzenia do siebie, potem 2 tyg. długim spacerów, żeby zobaczyć, jak to będzie i w II poł. września chętnie wróciłabym do biegania. Po cichu liczę, że się wyrobię i pobiegnę w biegu niepodległości.
PS. Obecnie nie biegam, bo początki ciąży były trudne, a czytałam, że po odstępie ok. 3 m-ce lepiej w ciąży nie biegać.
PS. Obecnie nie biegam, bo początki ciąży były trudne, a czytałam, że po odstępie ok. 3 m-ce lepiej w ciąży nie biegać.