Bieganie samemu

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

MonaRunner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51m41s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, zaczne od tego że mam 17,5 lat i troche już sobie biegam. Mieszkam na przedmieściach. Idzie zima i niestety za chwile będzie ciemno o 17-18. Wiadomo że nie zawsze będe miała możliwość zrobić trening gdy będzie jeszcze jasno a po ciemku...powiem tak, ja to bym mogła biegać i o 23 w nocy po ulicy ale spójrzmy prawdzie w oczy że na tym świecie są porąbani ludzie i to ich się troche boje a nie nocy i biegania w świetle księżyca czy ulicznych latarnii. Zmierzam do tego że nie mam zamiaru rezygnować z treningu tylko dlatego że jest ciemno a wcześniej się nie dało (szkoła, zajęcia pozalekcyjne itp. normalne, nie da się wszystkiego przewidzieć). Mieszkam na przedmieściach i w zimie o 18-19 prawie nikogo nie ma na ulicy. Mimo wszystko trochę się boje (już w tym roku testowałam) biegania o tej porze ze względu na bezpieczeństwo (mało to się słyszy o gwałtach...niestety). Dziewczyny, wy tez zapewne macie za sobą nie jeden trening po zmroku, jakieś doświadczenia, opinie, rady? :)

Wgl poszukuje chusty do zimowych treningów i nie wiem czy ta:http://ecx.images-amazon.com/images/I/51XAznvTn0L.jpg nie byłaby dość ciekawą propozycją (dość odstraszająca a o to chodzi jesli mam biegać wieczorem, po ciemku ;p)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2014, 15:47 przez MonaRunner, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

o rany... prawdziwy zbok chusty sie nie wystraszy
biegam ponad rok, b.często wieczorami/nocą, nie miałam ani jednego przypadku ataku jakiegos zboka :lalala:
ja tam wolę biegac własnie zimą/jesienią po zmroku, bo na ulicach pusto i cicho, zero ludzi, lubię to.

nie mozna popadac w paranoję :oczko:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
pabik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja też mieszkam na przedmieściach i biegam po lesie, zimą jest to dość trudne, bo po pierwsze ciemno, a po drugie drogi są kiepsko odśnieżone, więc biegam normalnie po tzw. szosie. Zboka żadnego jeszcze nie spotkałam, ale na wszelki wypadek mam ze sobą gaz pieprzowy i jakby co nie zawaham się użyć :)
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja biegam rano (wracam ok 5, żeby do pracy zdążyć), wtedy wszystkie zboki śpią :bum: :hahaha: i w sumie poza paroma letnimi miesiącami jest ciemno :hahaha:
MonaRunner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51m41s

Nieprzeczytany post

Też zastanawiałam się nad bieganiem rano przed śniadaniem. Raz spróbowałam i ledwo 2 km (a normalnie 10 przebiegam wieczorem) przebiegłam bo jakoś tak jakby siłe mi w nogach odieło to raz a dwa po prostu niedobrze mi się zrobiło :niewiem: Może kwestia przyzwyczajenia organizmu... Biegacie naczczo dystanse >10km czy to kiepski pomysł?
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja biegam zwykle na czczo dystanse do 25km. Jeśli wiecej, staram sie coś zjeść
kaila
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

MonaRunner pisze: Wgl poszukuje chusty do zimowych treningów i nie wiem czy ta:http://ecx.images-amazon.com/images/I/51XAznvTn0L.jpg nie byłaby dość ciekawą propozycją (dość odstraszająca a o to chodzi jesli mam biegać wieczorem, po ciemku ;p)
Po ciemku na pewno będzie bardzo widoczna ;).
Jeśli nie masz oświetlonych miejsc biegowych, to może zakup latarkę czołówkę? Gaz pieprzowy, jak wyżej radziła pabik, też warto mieć (nie tylko na zboki ;)). No i zawsze możesz powiedzieć komuś z rodziny, że wychodzisz np. na godzinę, będziesz biegła taką trasą, może będą mieli chęć się przespacerować, żebyś czuła się bezpieczniej, a i sami na tym skorzystają ;).
Ada82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Staram się nie biegać po 22, ale nie zawsze się da. Na szczęście mogę liczyć na dwoje znajomych, ale bywa też, że umawiam się i z innymi samotnymi biegaczami.
ida27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam ok 20-tej. Właściwie od września do kwietnia jest wtedy ciemno i tam gdzie mieszkam, o tej porze, dość bezludnie. Mój patent na bezpieczeństwo to wielki, kudłaty owczarek niemiecki, który biega ze mną. Być może patent złudny ale generalnie odstrasza.
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ida27 pisze: Mój patent na bezpieczeństwo to wielki, kudłaty owczarek niemiecki, który biega ze mną. Być może patent złudny ale generalnie odstrasza.
:hej: A mój to: mały, krótkowłosy, brązowy jamnik :hahaha: z którym oczywiście nie biegam, bo on nikogo nie wystraszy :hahaha:
ida27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sammi pisze:
ida27 pisze: Mój patent na bezpieczeństwo to wielki, kudłaty owczarek niemiecki, który biega ze mną. Być może patent złudny ale generalnie odstrasza.
:hej: A mój to: mały, krótkowłosy, brązowy jamnik :hahaha: z którym oczywiście nie biegam, bo on nikogo nie wystraszy :hahaha:
Podobno im mniejszy pies tym większy charakter. A jamniki są wyjątkowo waleczne także ten... Parę osób mogłoby się zdziwić. Z właścicielką włącznie ;-)
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Bieganie wczesnie rano ma to do siebie, że na ulicy spotykam tylko osoby które NAPRAWDĘ muszą wstać (praca - bo o 6 rano szkoły raczej zamknięte), albo uprawiają jakoś sport, i są przez tych pierwszych uważani za kosmitów. A na czczo da się biegać, ale. Wieczorem większą kolacja pod kątem węgli, skoro po dwóch kmach nogi ciężkie. Do dychy mogę biegać czczo, powyżej banan i jazda. Idzie się przyzwyczaić, chociaż ciut lepiej biega się wieczorem. Ale za to trening poranny wieczorem nie wypadnie :)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
ida27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

MonaRunner pisze:Też zastanawiałam się nad bieganiem rano przed śniadaniem. Raz spróbowałam i ledwo 2 km (a normalnie 10 przebiegam wieczorem) przebiegłam bo jakoś tak jakby siłe mi w nogach odieło to raz a dwa po prostu niedobrze mi się zrobiło :niewiem: Może kwestia przyzwyczajenia organizmu... Biegacie naczczo dystanse >10km czy to kiepski pomysł?
Mam to samo. Wieczorem dycha, rano 3 do 6 km. Masakra tym bardziej, że rano biegam w weekendy. Planowałam robić dłuższe wybiegania bo mam więcej czasu. Nic z tego. Niemoc, niemoc. I wcale nie na czczo bo po bananie i kanapeczce z konfiturkami.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie bardzo dobry. Do 2 godzin jest ok, czasem powalczę do 2,5.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
baidu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

proponuje na zimę zainwestować w stacjonarny rowerek albo bieżnię
ODPOWIEDZ