LIST OTWARTY - PROJEKT - WERSJA OST. s.6.

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:45:29
Życiówka w maratonie: 3:42:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

List otwarty do organizatorów otwartych zawodów biegowych

W imieniu stale rosnącej grupy kobiet uczestniczących w biegach ulicznych oraz innych otwartych zawodach biegowych na terenie całego kraju zwracamy się do organizatorów tych biegów o zaprzestanie dyskryminacji uczestniczących w zawodach kobiet.

W szczególności zwracamy się o wyeliminowanie najbardziej jaskrawych przejawów dyskryminacji, którymi są:
- istotne różnice w wysokości nagród dla zwycięzców w kategoriach kobiet i mężczyzn (wysokość nagród dla kobiet bywa nawet kilkukrotnie niższa niż dla mężczyzn, także w wypadku, kiedy w zawodach uczestniczą zawodnicy z krajowej czołówki)

- brak lub ograniczona liczba kategorii w klasyfikacji kobiet (np. kategorie wiekowe mężczyzn – co 10 lat, kobiet – wyłącznie klasyfikacja generalna).

O ile w pierwszej kwestii domagamy się zrównania wysokości nagród dla kobiet i mężczyzn, o tyle zdajemy sobie sprawę, że druga z podnoszonych kwestii może budzić pewne wątpliwości. Kobiety bowiem cały czas stanowią mniejszą grupę uczestników imprez biegowych. Jednak i tutaj zmiany są zauważalne - przy rosnącej liczbie uczestników biegów masowych, rośnie też odsetek biorących w nich udział kobiet (przykład: Pólmaraton Warszawski - w 2007 r. na 1606 uczestników było 148 (9,21%) kobiet, w 2009 r. wstępne szacunki mowią o ok. 16 proc. kobiet przy ponad 4 tys. zapisanych uczestników, czyli mniej więcej 700 kobiet!).

Dlatego we wszystkich przypadkach, w których liczba uczestniczek uzasadania prowadzenie klasyfikacji w kategoriach, domagamy się wprowadzania takich kategorii.

Ze swojej strony deklarujemy chęć pomocy i konsultacji regulaminów imprez, których organizatorzy nie są pewni, czy ich ustalenia nie stanowią naruszenia równości kobiet i mężczyzn.

Będziemy również prowadzić i publikować w ogólnodostępny miejscu w Internecie ranking biegów przyjaznych kobietom i promować takie biegi wśród biegaczek oraz w mediach zajmujących się bieganiem.

Z poważaniem,
(i tu podpisy)
Powyżej ugrzeczniona ;) czyli ostateczna wersja listu. Proszę o info na pw osoby, które deklarują podpisanie listu,

Anna Pawłowska-Pojawa
New Balance but biegowy
agnieszka_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak jak gdzieś już wcześniej deklarowałam-chętnie popracuję nad rankingiem biegów przyjaznych kobietom.
Awatar użytkownika
kapan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:51
Życiówka w maratonie: 2:59:29

Nieprzeczytany post

Dla mnie dyskryminacja jest nie w wielkości nagród czy liczbie kategorii, ale w takich sytuacjach jak na połówce w Sochaczewie, gdzie mężczyźni mieli prysznic z ciepłą wodą na stadionie, a kobiety wysyłano dalej do ośrodka sportu, gdzie była tylko zimna, czy na maratonie poznańskim, gdzie mój mąż i mój tata dostali jako mężczyźni fajne techniczne koszulki, a ja dlatego, że jestem kobietą dostałam tylko frotkę.
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Mnie najbardziej denerwuje dyskryminacja poprzez:
1. męskie koszulki dla kobiet, częto w gigantycznych rozmiarach
2. inne gadżety w pakietach typowo męskie lub nagrody dla kobiet typu kurtka męska, a kiedyś nawet męskie skarpetki 46 garniturowe
3. brak szatni, pryszniców lub panowie bezceremonialnie wpadający do damskiej szatni, że to się niby pomylili...
4. denerwuje mnie też (ale to już nie zupełnie w tym temacie) ciężkostrawne żarcie po biegach! Jak można w siebie po biegu wrzucić grochówkę lub tłustą kiełbasę!
5. derwuje mnie też (to też w trochę innej kwestii) brak wyboru obuwia dla kobiet!

PS. Na Biegu ENTRE koszulki dla kobiet będą damskie z wcięciem!
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

DOM pisze: 4. denerwuje mnie też (ale to już nie zupełnie w tym temacie) ciężkostrawne żarcie po biegach! Jak można w siebie po biegu wrzucić grochówkę lub tłustą kiełbasę!
To jakaś pozostałość po czasach komunizmu. Też mi sie nie podoba.
Awatar użytkownika
trinity
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:
DOM pisze: 4. denerwuje mnie też (ale to już nie zupełnie w tym temacie) ciężkostrawne żarcie po biegach! Jak można w siebie po biegu wrzucić grochówkę lub tłustą kiełbasę!
To jakaś pozostałość po czasach komunizmu. Też mi sie nie podoba.
Nie do końca pamiętam te czasy z racji na młody wiek, więc z ciekawości zapytam... czemu to pozostałość po czasach komunizmu? Czy wtedy sportowcy jedli tłustą kiełbasę czy też ktoś rozdawał grochówkę na ulicy?

A bardziej w temacie, to mnie się osobiście to podoba, bo w domu nie jem takich niezdrowych rzeczy, w knajpie też raczej nie zamówię, a bieg to akurat dobra okazja, żeby zjeść coś niezdrowego i mieć mniejsze wyrzuty sumienia z tego powodu.
elendil1985
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawy temat.
Jestem za tym, żeby panie jak najbardziej miały osobne szatnie. Jeżeli chodzi o kategorie to w granicach rozsądku. Wszystko musi być z rozsądkiem.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=elendil1985][img]http://runmania.com/f/a0c3688d1943badea960989bf40d702b.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bo wtedy, w latach '80 tych powstawało całe to nasze masowe mające podłoże w wojsku i chyba z tej wojskowości to sie wywodziło - kuchnia polowa, grochówka itd.
Grochówkę było zrobić łatwiej w czasach deficytu wszelkich towarów - potrzebny był groch i tłusta kiełbasa.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak , FREDZIO najlepiej wie jak wtedy bylo , szczegolnie ze w ogole sie wtedy bieganiem nie interesowal .

Grochowka zdarzala sie na nielicznych imprezach i wiecej w niej bylo majeranku niz kielbasy , ktora byla na kartki .
Kazdy zajadal i wielu prosilo o repete ( w tym ja ) .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
kapan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DOM pisze:Mnie najbardziej denerwuje dyskryminacja poprzez:
1. męskie koszulki dla kobiet, często w gigantycznych rozmiarach
2. inne gadżety w pakietach typowo męskie lub nagrody dla kobiet typu kurtka męska, a kiedyś nawet męskie skarpetki 46 garniturowe
3. brak szatni, pryszniców lub panowie bezceremonialnie wpadający do damskiej szatni, że to się niby pomylili...
4. denerwuje mnie też (ale to już nie zupełnie w tym temacie) ciężkostrawne żarcie po biegach! Jak można w siebie po biegu wrzucić grochówkę lub tłustą kiełbasę!
5. derwuje mnie też (to też w trochę innej kwestii) brak wyboru obuwia dla kobiet!

Całkowicie się zgadzam!
A kiedy jest Bieg ENTRE?
Mi jeszcze został tylko miesiąc tuptania. W sobotę wybieramy się do ZOO, a tydzień później Jelcz. Może wreszcie uda się nie złamać 50 min.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bieg Entre 6/06 :ble:
Tomek
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

kapan pisze:
DOM pisze:Mnie najbardziej denerwuje dyskryminacja poprzez:
1. męskie koszulki dla kobiet, często w gigantycznych rozmiarach

Całkowicie się zgadzam!
A kiedy jest Bieg ENTRE?
Mi jeszcze został tylko miesiąc tuptania. W sobotę wybieramy się do ZOO, a tydzień później Jelcz. Może wreszcie uda się nie złamać 50 min.
Może cię Wisia godnie reprezentować w biegu dzieci;)
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
kapan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam nadzieję, bo ja zawieszam już bieganie na jakiś czas, coby losu nie kusić.
Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:45:29
Życiówka w maratonie: 3:42:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A wracając do głównego wątku... Wiecie z jakiego to biegu?:

Nagrody w Maratonie (....) (UWAGA: nagrody zostanš przekazane na konto zawodnika w przecišgu 3 tygodni od dnia zawodów!):
w kategorii generalnej:
za I Miejsce - 10000 zł
za II miejsce - 8000 zł
za III miejsce - 6000 zł
za IV miejsce - 5000 zł
za V miejsce - 4000 zł
za VI miejsce - 3000 zł
za VII miejsce - 2000 zł
za VIII miejsce - 1000 zł
za IX miejsce - 700 zł
za X miejsce - 500 zł

W kategorii kobiet: