Kanas78 pisze:Postaraj się zmniejszyć ilość glutenu w diecie, odłożyć ziemniaki i pszenicę. Zamień pszenicę na żyto. I spożywaj węglowodany złożone
Pozwolę się nie zgodzić z powyższym. Pszenica i żyto mają gluten wiec zamiana nie ma sensu.
Może chodzi o produkty na zakwasie? Porządne pieczywo na zakwasie, jest bezglutenowe- w procesie fermentacji gluten zostaje rozłożony. Ale nie ryzykowałabym tezy, ze kupne pieczywo żytnie na zakwasie jest bezglutenowe. Raczej trzeba by samemu sobie robić i ściśle przestrzegać czasu wyrastania ciasta. Minimum 10 godzin.
Lepiej wiec odstawić typowe zboża a zastąpić je typowo bezglutenowymi: kasza gryczana, jaglana, ryż, komosa, szarłat, strączkowe (fasole, groch, cieciorka).
Jak nie ma stwierdzonej celiakii to także płatki owsiane i orkisz (pszenica starego typu)
Ziemniaki nie mają glutenu, to doskonałe źródło węglowodanów oraz bardzo wielu witamin i mikroelementów. Najlepiej je zjadać pieczone w skórce lub gotowane na parze