Komentarz do artykułu Chcesz pojechać na Maratona di Roma? (KONKURS)
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Rymów nie znam zbyt wielu do 'Rzym',
Jednak w bicu mam sporo i w tym,
Upatruję swą szansę,
Bo pierdolę niuanse,
Głosuj na mnie albo robię dym!
Gratulacje dla zwycięzcy!
Jednak w bicu mam sporo i w tym,
Upatruję swą szansę,
Bo pierdolę niuanse,
Głosuj na mnie albo robię dym!
Gratulacje dla zwycięzcy!
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Rozgrzewający Się
Moj pierwszy w zyciu limeryk, jeszcze z nieostrym humorem. Doszlifuje do nastepnego konkursu.
Anglo Conti z miasta Rzym
Dziwil sie tlumom w miejscu tym.
Ze pizzy nie zjedli,
do metra nie wsiedli...
W bieganiu zas wiedli prym!
700 limerykow! To jest wynik i swiadectwo dobrej zabawy! Sportowy duch rywalizacji nie opuszcza Was (nas) nawet przed kompem!
Anglo Conti z miasta Rzym
Dziwil sie tlumom w miejscu tym.
Ze pizzy nie zjedli,
do metra nie wsiedli...
W bieganiu zas wiedli prym!
700 limerykow! To jest wynik i swiadectwo dobrej zabawy! Sportowy duch rywalizacji nie opuszcza Was (nas) nawet przed kompem!

-
- Rozgrzewający Się
"Zawęziliśmy, ale zrobiliśmy to na wiele godzin przed koncem zgłaszania swoim propozycji, więc każdy miał czas przysłać swój nowy lub poprawiony."
Tak się nie robi!
Bo wiele osób nie czytało poźniej Waszych uwag na forum i nie śledziło zmian w regulaminie, tylko napisało i wysłało zgodnie z tym co przeczytało na początku. Zwłaszcza, że konurs nie był ogłoszony na forum ale na www, FB i gdzies tam pewnie jeszcze, więc sporo osób nie zaglądało wogule na forum do komentarzy, że zmieniono regulamin.
To tak jakby Lotto w kumulacji w połowie dnia zmieniło regulamin, ze nie skreśllamy 6 tylko 7 cyfr i kto nie usłyszał to sorki ... ale to było przecież dla waszego dobra ...
Na miejscu "sponsorów" miałbym też pewne wątpliwości co do formy głosowania "dla nocnych marków" od 22 do 10:00 i wątpliwy jest też wybór "14 the best off" - jak piszą inni użytkownicy forum.
Wg mnie ten konkurs to lekko na wariackich papierach i powinien być odwołany.
Tak czy siak zwycięzcy gratuluję.
Tak się nie robi!
Bo wiele osób nie czytało poźniej Waszych uwag na forum i nie śledziło zmian w regulaminie, tylko napisało i wysłało zgodnie z tym co przeczytało na początku. Zwłaszcza, że konurs nie był ogłoszony na forum ale na www, FB i gdzies tam pewnie jeszcze, więc sporo osób nie zaglądało wogule na forum do komentarzy, że zmieniono regulamin.
To tak jakby Lotto w kumulacji w połowie dnia zmieniło regulamin, ze nie skreśllamy 6 tylko 7 cyfr i kto nie usłyszał to sorki ... ale to było przecież dla waszego dobra ...
Na miejscu "sponsorów" miałbym też pewne wątpliwości co do formy głosowania "dla nocnych marków" od 22 do 10:00 i wątpliwy jest też wybór "14 the best off" - jak piszą inni użytkownicy forum.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Aaa, to stąd taki Nick name 

- elrond33
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 49:49
- Życiówka w maratonie: 4:44:00
- Kontakt:
Cóż, trudno się nie zgodzić. Realizacja tego konkursu daleka była od profesjonalizmu. Przy tak cennej nagrodzie zasady i regulamin powinny być dopracowane na tip-top, również dla dobra samych organizatorów. Nie wiem jakie układy ma bieganie.pl ze sponsorem, ale dziwię się, że firma NewBalance pozwoliła na taką partyzantkę.placzus pisze:"Zawęziliśmy, ale zrobiliśmy to na wiele godzin przed koncem zgłaszania swoim propozycji, więc każdy miał czas przysłać swój nowy lub poprawiony."
Tak się nie robi!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Akurat Twój limeryk był w pełni zgodny z zasadami.
Nie wiem o co te pretensje.
Zmiany regulaminowe były po to, żeby nie było dyskusji, na temat zasadności wyboru.
No ale nie przewidziałem, że będą w takim razie dyskusje na temat zasadności zmian regulaminu.
Po zmianach KAŻDY miał jeszcze wiele godzin na nadesłanie nowych lub poprawionych limeryków.
Konkurs był na Bieganie.pl i w dyskusji głównego artykułu wszystkie były komunikowane.
Nie wiem o co te pretensje.
Zmiany regulaminowe były po to, żeby nie było dyskusji, na temat zasadności wyboru.
No ale nie przewidziałem, że będą w takim razie dyskusje na temat zasadności zmian regulaminu.
Po zmianach KAŻDY miał jeszcze wiele godzin na nadesłanie nowych lub poprawionych limeryków.
Konkurs był na Bieganie.pl i w dyskusji głównego artykułu wszystkie były komunikowane.
- elrond33
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Adamie, nie mam pretensji. Nie żal mi też że nie wygrałem, bo w końcu to zabawa, fajnie że Krysia pojedzie, cieszę się razem z nią i z chęcią przeczytam jej relację po powrocie.
Nie dziw się jednak reakcjom ludzi, którzy krytykują zamieszanie, jakie towarzyszyło konkursowi. Nie ma nic dziwnego w oczekiwaniu, że poważna firma i poważny portal, zrobią to w profesjonalny sposób. Tymczasem tu wszystko wydaje się być zrobione na "hura!", jakbyście nie przemyśleli tego wcześniej. Zgadzam się z Twoimi argumentami odnośnie zmian jakie wprowadzono, ale to wszystko należało przygotować PRZED ogłoszeniem konkursu. Otwórz się na konstruktywną krytykę, to zaowocuje pozytywnie w przyszłości. Nie chowam urazy i proszę o to samo.
Nie dziw się jednak reakcjom ludzi, którzy krytykują zamieszanie, jakie towarzyszyło konkursowi. Nie ma nic dziwnego w oczekiwaniu, że poważna firma i poważny portal, zrobią to w profesjonalny sposób. Tymczasem tu wszystko wydaje się być zrobione na "hura!", jakbyście nie przemyśleli tego wcześniej. Zgadzam się z Twoimi argumentami odnośnie zmian jakie wprowadzono, ale to wszystko należało przygotować PRZED ogłoszeniem konkursu. Otwórz się na konstruktywną krytykę, to zaowocuje pozytywnie w przyszłości. Nie chowam urazy i proszę o to samo.
-
- Dyskutant
O gustach się nie dyskutuje. To sprawa wiadoma. To, co podoba się mnie, nie musi podobać się redakcji i na odwrót. Żale typu "a mój limeryk był ładniejszy" itp. są według mnie bezzasadne.
Co do zmian regulaminu w trakcie trwania konkursu, zwłaszcza jeśli nagroda ma naprawdę wysoką wartość, w pełni rozumiem pretensje uczestników. I coś czuję, że gdyby był wśród nich prawnik, to sprawa nie wyglądałaby aż tak wesoło.
Nie zgadzam się natomiast z tym, co napisał Adam Klein: "Po zmianach KAŻDY miał jeszcze wiele godzin na nadesłanie nowych lub poprawionych limeryków.
Konkurs był na Bieganie.pl i w dyskusji głównego artykułu wszystkie były komunikowane." Potrafię zrozumieć, że komuś do zrozumienia regulaminu wystarczy jednokrotna lektura. Potrafię zrozumieć, że ktoś może nie mieć czasu i możliwości, by śledzić forum dyskusyjne pod artykułem. Potrafię zrozumieć też to, że ktoś, kto już raz regulamin przeczytał, nie śledził potem co godzinę, czy aby przypadkiem regulamin nie został zmieniony. Po prostu nikt z nas nie spodziewał się, że do czegoś takiego może dojść. Brałam udział w wielu konkursach i na różnych portalach. Sytuacja, że w regulaminie coś zostało zmienione, zdarzyła mi się wcześniej tylko raz. A organizator poinformował o tym mnie i wszystkich uczestników (było ich podobno ponad 1000) mailowo.
Może więc nie należy naskakiwać na czytelników portalu i uczestników konkursu, może nie należy przybierać wobec nich przykrego i protekcjonalnego tonu, a zamieścić zwyczajne ludzkie przeprosiny. Pewnie nie wszystkim one wystarczą, ale może przestaną podsycać komentarze pełne negatywnych emocji.
Co do zmian regulaminu w trakcie trwania konkursu, zwłaszcza jeśli nagroda ma naprawdę wysoką wartość, w pełni rozumiem pretensje uczestników. I coś czuję, że gdyby był wśród nich prawnik, to sprawa nie wyglądałaby aż tak wesoło.
Nie zgadzam się natomiast z tym, co napisał Adam Klein: "Po zmianach KAŻDY miał jeszcze wiele godzin na nadesłanie nowych lub poprawionych limeryków.
Konkurs był na Bieganie.pl i w dyskusji głównego artykułu wszystkie były komunikowane." Potrafię zrozumieć, że komuś do zrozumienia regulaminu wystarczy jednokrotna lektura. Potrafię zrozumieć, że ktoś może nie mieć czasu i możliwości, by śledzić forum dyskusyjne pod artykułem. Potrafię zrozumieć też to, że ktoś, kto już raz regulamin przeczytał, nie śledził potem co godzinę, czy aby przypadkiem regulamin nie został zmieniony. Po prostu nikt z nas nie spodziewał się, że do czegoś takiego może dojść. Brałam udział w wielu konkursach i na różnych portalach. Sytuacja, że w regulaminie coś zostało zmienione, zdarzyła mi się wcześniej tylko raz. A organizator poinformował o tym mnie i wszystkich uczestników (było ich podobno ponad 1000) mailowo.
Może więc nie należy naskakiwać na czytelników portalu i uczestników konkursu, może nie należy przybierać wobec nich przykrego i protekcjonalnego tonu, a zamieścić zwyczajne ludzkie przeprosiny. Pewnie nie wszystkim one wystarczą, ale może przestaną podsycać komentarze pełne negatywnych emocji.
-
- Rozgrzewający Się
Krysi gratuluje! Napewno ciekawie opisze doswiadczenia z maratonu i uzytkowania New Balance. 
Natomiast organizacja konkursu to wielki zonk - zmiany w regulaminie w trakcie konkursu a takze naginanie go do wlasnych potrzeb... Tak! Tak! Finalowe limeryki zostaly upublicznione pozniej niz o 18:00, bo bylo ich cale mnostwo do sprawdzenia, natomiast czas glosowania byl juz przestrzegany ze szwajcarska precyzja! Dlaczego nie byl przesuniety o to opoznienie w publikacji?

Natomiast organizacja konkursu to wielki zonk - zmiany w regulaminie w trakcie konkursu a takze naginanie go do wlasnych potrzeb... Tak! Tak! Finalowe limeryki zostaly upublicznione pozniej niz o 18:00, bo bylo ich cale mnostwo do sprawdzenia, natomiast czas glosowania byl juz przestrzegany ze szwajcarska precyzja! Dlaczego nie byl przesuniety o to opoznienie w publikacji?
-
- Stary Wyga
Dlatego, że ponieważ. Nie wygrałaś suzie_seler i musisz z tym żyć. Fajnie, że w czynie społecznym bronisz interesów wszystkich pokrzywdzonych, ale w moim odczuciu to tylko dym w oczy.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
- elrond33
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Wobec powyższego zacytuję trafną wypowiedź bluerabbit.
bluerabbit pisze: Może więc nie należy naskakiwać na czytelników portalu i uczestników konkursu, może nie należy przybierać wobec nich przykrego i protekcjonalnego tonu, a zamieścić zwyczajne ludzkie przeprosiny. Pewnie nie wszystkim one wystarczą, ale może przestaną podsycać komentarze pełne negatywnych emocji.
-
- Rozgrzewający Się
Odpowiedz godna organizacji konkursu.7arema pisze:Dlatego, że ponieważ.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
blue rabbit.
Przepraszam, jeśli mój ton wydał się protekcjonalny, nie chciałem żeby tak wyszło.
Przepraszam też za ewentualne zamieszanie.
Ale.
Konkurs rzeczywiście organizowany był bardzo szybko.
Sytuacja była taka, że albo nie robimy go wogóle albo robimy natychmiast.
No i zmiany w regulaminie byly konsekwencją tego, że musieliśmy zrobić to natychmiast.
Jednak wasze zarzuty odpieram nie ze względu na przekonanie o własnej nieomylności ale dlatego, że od początku było mnóstwo poprawnych limeryków, zgodnych z regulaminem, nawet zanim opublikowaliśmy poprawki.
Dlaczego?
Bo zanim ktokolwiek zabiera się za pisanie jakiejś formy literackiej musi się najpierw zapoznac z tym, na czym ta forma literacka polega.
My nie jesteśmy portalem poetyckim więc wzory limeryków trzeba szukać na portalach poetyckich.
Jeśli ktoś zrobił pewien wysiłek i zapoznał się z tym co to jest limeryk to miał handicup i nie musiał sie przejmowac późniejszymi zmianami w regulaminie.
Przepraszam, jeśli mój ton wydał się protekcjonalny, nie chciałem żeby tak wyszło.
Przepraszam też za ewentualne zamieszanie.
Ale.
Konkurs rzeczywiście organizowany był bardzo szybko.
Sytuacja była taka, że albo nie robimy go wogóle albo robimy natychmiast.
No i zmiany w regulaminie byly konsekwencją tego, że musieliśmy zrobić to natychmiast.
Jednak wasze zarzuty odpieram nie ze względu na przekonanie o własnej nieomylności ale dlatego, że od początku było mnóstwo poprawnych limeryków, zgodnych z regulaminem, nawet zanim opublikowaliśmy poprawki.
Dlaczego?
Bo zanim ktokolwiek zabiera się za pisanie jakiejś formy literackiej musi się najpierw zapoznac z tym, na czym ta forma literacka polega.
My nie jesteśmy portalem poetyckim więc wzory limeryków trzeba szukać na portalach poetyckich.
Jeśli ktoś zrobił pewien wysiłek i zapoznał się z tym co to jest limeryk to miał handicup i nie musiał sie przejmowac późniejszymi zmianami w regulaminie.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45
- Życiówka w maratonie: 3,30
Adam Klein - Twoja wypowiedz byłaby adekwatna do tej sytuacji, gdyby w finale były same limeryki. Niestety tak nie było, a idąc dalej można rzec, że wygrał utwór, który koło limeryku nawet nie leżał. Jak widać jury również nie zapoznało się z podstawowymi zasadami pisania limeryków. Było po prostu ogłosić konkurs na napisanie 4 wersów w dowolnej formie ze słowem przewodnim Rzym i nie byłoby takich problemów. A tak rozstrzygnięcia ostateczne pozostawiają wiele niesmaku.