Technika pedałowania na rowerze

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Proto sprowokował temat techniki pedałowania na rowerze.

Ja np. spotkałem się z taką radą techniki pedałowania:

powinno się koncentrować na ruchu popychającym od godz. 11, pchanie w dół wychodzi samo przez się, a potem dopiero koncentracja na ruchu od godz. 5 - tak jakbyś but wycierał o trawę.

Ktoś inny mówił, że na całym obwodzie pchać w kierunku stycznej do obwodu.

Proto i inni, co wy na to?

I czy są jeszcze inne elementy techniki jazdy? Dla uproszczena zacznijmy od jazdy po szosie, bo MTBikerzy to mają pewnie całą garść cyrkowych sztuczek w zanadrzu, wystarczy spytać Bakterii, takich jak np. zjazd po stromych schodach i wjeżdżanie do Ikarusa.
ENTRE.PL Team
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi ktoś radził wyobrazić sobie większy okrąg niż zatacza pedał roweru i próbować je "rysować nogą" jedzie się szybciej ale na dłuższą metę takie "myślenie" jest męczące ;)
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A pamietacie taki wynalazek jak Biopace .
Przednia tarcza miala ksztalt jaja , sam na czyms takim
jezdzilem , naukowcy udowodniali ze jest to bardziej
wydajne , ze nie ma przy tym tak zwanych martwych
stref itd . Tymczasem sei zupelnie nie przyjelo , w tecj chwli nikt na tym nie jezdzi .
Moim zdaniem kluczem jest tez dobra kadencja pedalowania , co przychodzi wraz z doswiadczeniem .
Ja pamietam tylko , ja mi trener w klubie mowil , ze
jedna noga mam pedalowac , a druga w tym czasie ciagnac , i to cala filozofia byla ..
Z tym wycieraniem to ciekawe , musze to przemyslec
podczas nastepnej jazdy , moze i tak robie , hihi :)?
[i]swim - bike - run [/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no cóż, prawa autorskie prawami, a podzielić się z kolegami i koleżankami warto:

cycling speed drils Wybaczcie literówki, mój OCR nie jest idealny

No więc z tego wynika, że nie ma żadnego ciągnięcia, jest to co tak grzecznie nazwali "czyszczeniem buta z błota". Podoba mi się też to pedałowanie jedną nogą i wsłuchiwanie w odgłosy jakie wydaje opona w rolkach.

(Edited by PAwel at 11:35 pm on Jan. 6, 2004)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pawel, wydaje mi sie ze zle zinterpretowales artykul. Ze zdania "What probably happens is that the rider attempts to "unweight” the pedal, but the weight of the foot and leg, and centrifugal force cause a resultant downward pressure on the pedal." i rysunku wynika ze mimo ciagniecia wypadkowa sil przy ruchu do gory jest skierowana w dol czylimasz niejako faze oporu. Celem jest zminimalizowanie tej wypadkowej.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
Awatar użytkownika
Maciaszczyk
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from proto on 1:43 pm on Jan. 6, 2004
A pamietacie taki wynalazek jak Biopace .
Przednia tarcza miala ksztalt jaja , sam na czyms takim
jezdzilem , naukowcy udowodniali ze jest to bardziej
wydajne , ze nie ma przy tym tak zwanych martwych
stref itd . Tymczasem sei zupelnie nie przyjelo , w tecj chwli nikt na tym nie jezdzi .
Moim zdaniem kluczem jest tez dobra kadencja
No właśnie nie przyjęło się przez tą kadencję. Biopace zwiększa wydajność przez eliminację martwych stref, ale tylko przy niskiej kadencji. Natomiast do osiągania maksymalnej wydajności potrzebna jest kadencja wysoka. I tu ponoć biopace daje więcej szkody niż pożytku, bo wymusza kręcenie z nierównomierną prędkością. To oczywiście też teoria, bo w praktyce nie odczuwałem większych różnic pomiędzy tarczą okrągłą a jajowatą. No ale ja jestem czystym amatorem i nie mam sztabu badaczy, którzy sprawdzają ile setnych sekundy na kilometrze można zyskać/stracić stosując taki czy inny osprzęt. ;)
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a ja dopiero teraz dowiedziałem się o biopace.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Maciaszczyk
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from PAwel on 8:46 am on Jan. 7, 2004
a ja dopiero teraz dowiedziałem się o biopace.
Bo to było modne dość dawno temu. Jak kupowałem mój rower 11 lat temu, to wtedy było to bardzo powszechne i miałem korby owalne. Jak kupowałem kolejny rower 9 lat temu, to już wychodziło z mody i tarcze były okrągłe. Aktualnie takie korby zupełnie wyszły z mody. No i biopace było modne przede wszystkim w rowerach górskich (i pseudo górskich).
Awatar użytkownika
Beskidowiec
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Stosuję kilka sposobów na poprawę techniki pedało-
wania, i tak:- sposób siłowy, obroty korby 60-70/minutę, obciążenie takie jak przy pokonywaniu podjazdu 2-4% (trening wykonywany na rolkach), dopiero po kilku takich (godzinnych) sesjach treningowych nogi łapią właściwy obrót.
-sposób szybkościowy, obroty korby 105/minutę (i wyższe) obciążenie niewielkie, czas sesji 2 i więcej godzin. Nogi w tym treningu same przystosowują się do
optymalnego obrotu. Spalamy niepotrzebną tkankę tłuszczową znajdującą się w rejonie ud, przez co nóżki stają się lżejsze (smuklejsze), a to prowadzi do lepszej wydajności pedałowania.
-"sposób na myślenie" (Kiniak). Obrót korby podzielony na 4 fazy:praca do przodu, praca w dół, ciąg do tyłu, ciąg do góry. Trening polega na akcentowaniu w czasie pedałowania jednej z tych faz. Wykonujemy go przy średniej kadencji (obroty około 90/minutę).
Ćwiczymy (koncentrujemy się na jednej fazie) kilka minut, a następnie robimy przerwę w koncentracji uwagi i powracamy do wcześniejszego sposobu pedałowania. W czasie treningu wykonujemy kilka takich wstawek.
Trening techniki pedałowania (wyrobienie obrotu) zajmuje lwią część mojego okresu przygotowawczego do sezonu (nie zapominam o nim w trakcie jego trwania wykonując kilkugodzinne "obrotówki").
Od czasu, do czasu przeprowadzam testy oceniające technikę obrotu.
Adam
ODPOWIEDZ