W związku z propozycją regulaminu PP w rajdach przygodowych nasuwa mi się na myśl pewien paradoks. Wyobraźmy sobie sytuację, w której startuje zespół mieszany i w swojej kategorii zajmuje 1sze miejsce, a w klasyfikacji generalnej przychodzi, powiedzmy, na 10tym miejscu (patrz na najbliższy Lion Winter Challenge są dwie kategorie). Rozumiem, że kobieta z zespołu otrzyma maksymalną notę do PP przewidzianą dla tego typu rajdu. Ale co z facetem? Widzę dwa wyjścia. Pierwsze to przyznanie mu liczby punktów przewidzianej dla dziesiątego miejsca. Będzie w ten sposób ukarany za to, że wybrał się na rajd z dziewczyną. I wtedy każdy mężczyzna, który chce odegrać jakąś znaczącą rolę w PP będzie unikać kobiety w składzie. A przecież powinniśmy chyba propagować udział w rajdach płci (znacznie

) piękniejszej w zagranicznych imprezach udział kobiet jest najczęściej obowiązkowy. Drugie wyjście to przyznanie także mężczyźnie maksymalnej liczby punktów. Tyle, że w tym przypadku może dojść do sytuacji, w której otrzyma on taką samą ilość punktów, co zwycięscy, którzy przybyli na linię mety , na przykład , siedem godzin wcześniej. I tak źle, i tak niedobrze. Co na to pomysłodawcy regulaminu? A może jest jakiś punkt, który mi umknął, a reguluje tę sprawę. Bo można by jeszcze przyznawać mężczyznom PP w dwóch kategoriach ( zespoły MM i zespoły MIX ), ale wtedy już na początku sezonu każdy chłop musiałby się na coś zdecydować, bo starty naprzemian w teamach mono i mieszanych na poszczególnych zawodach byłoby zwykłym marnotrawieniem punktów.
Pozdrawiam
Michał Kiełbasiński
Trans Plus
P.S. Maćku. Choć zgadzam się z Tobą co do faktu, że AR to zawody zespołowe, to wydaje mi się, że nie da się u nas (w obecnej chwili) zrobić rankingu innego niż indywidualny. Przecież powszechnie wiadomym jest, że - jak na razie - jedynym teamem o stałym, ustalonym składzie jest Twój Hellmann Moritz (być może wkrótce i DEC). W tym układzie, ranking jest zbędny. Z góry macie pierwsze miejsce i to bez konieczności startowania, a to - jestem pewien - Ciebie by nie satysfakcjonowało. I tak pewnie Twoi ludzie będą okupować pierwsze miejsca w tabeli

. Ale będziemy Was gonić!