Komentarz do artykułu Wystartowała kolejna edycja GTS
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Wystartowała kolejna edycja GTS
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dobry artykuł. Oby jak najwięcej informacji o biegach ultra.
Jedno ale:
Jedno ale:
Tutaj chodziło zapewne o niesamowite wrażenie zanurzenia w klimacie transmitowanego biegu, a nie o niesamowite wrażenie imersji.Słownik Języka Polskiego PWN pisze:immersja, imersja
1. «wypełnienie przestrzeni między przedmiotem a pierwszą soczewką obiektywu mikroskopu przezroczystą cieczą»
2. «wejście jednego ciała niebieskiego w cień drugiego»
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:55
- Życiówka w maratonie: 3:29
-
- Zaprawiony W Bojach
Oprócz zmiany stylu na encyklopedyczny powinien go ktoś napisać po polsku. Na razie wygląda on tak, że użyto jako hasła słowo "immersyjność" - w znaczeniu nie występującym w języku polskim i bez cudzysłowu, a zaraz potem użyto polskich słów „zanurzania” albo „pochłaniania” w cudzysłowie.Wikipedia pisze:Ten artykuł należy dopracować:
od 2016-03 → poprawić styl – powinien być encyklopedyczny.
Takie niezgodne z jego znaczeniem użycie słowa imersja to tak, jakbym zaczął na miesiąc maj mówić "kwiecień", albo bankructwo zaczął nazywać słowem "konkurs", bo w innym języku tak się właśnie mówi. Ale w polskim NIE.
Inny dobry przykład: "epicki" jako polskie tłumaczenie przymiotnika "epic".
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:55
- Życiówka w maratonie: 3:29
Język polski to nie łacina. Ewoluuje, czy tego chcesz czy nie. Jednym z przykładów tego jest słowo immersyjność w kontekście gier - elektronicznych i planszowych. To jest pojęcie w tym świecie dosyć powszechne.Kangoor5 pisze:Oprócz zmiany stylu na encyklopedyczny powinien go ktoś napisać po polsku. Na razie wygląda on tak, że użyto jako hasła słowo "immersyjność" - w znaczeniu nie występującym w języku polskim i bez cudzysłowu, a zaraz potem użyto polskich słów „zanurzania” albo „pochłaniania” w cudzysłowie.Wikipedia pisze:Ten artykuł należy dopracować:
od 2016-03 → poprawić styl – powinien być encyklopedyczny.
Takie niezgodne z jego znaczeniem użycie słowa imersja to tak, jakbym zaczął na miesiąc maj mówić "kwiecień", albo bankructwo zaczął nazywać słowem "konkurs", bo w innym języku tak się właśnie mówi. Ale w polskim NIE.
Inny dobry przykład: "epicki" jako polskie tłumaczenie przymiotnika "epic".
Oznacza właśnie zanurzenie się, wejście w świat, klimat (swoją drogą to słowo, też kiedyś oznaczało warunki atmosferyczne, prawda?) http://www.wbc.poznan.pl/Content/400007 ... torska.pdf
Niemniej jednak, nawet zakładając takie znaczenie, jest użyta błędna forma gramatyczna.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie otwiera się teraz ta rozprawa doktorska.
Przyjmuję że w środowisku graczy "imersyjność" się przyjęła, ale to nie jest artykuł o grach, więc przypisywane tu temu słowu znaczenie jest jeszcze inne niż poddanie się iluzji wirtualnego świata, bardziej chodzi tu o oddanie atmosfery wydarzenia.
Dla mnie to typowy błąd językowy. Nie chcę dywagować z czego wynikający, żeby niechcąco nie wywołać jakiejś burzy.
Przyjmuję że w środowisku graczy "imersyjność" się przyjęła, ale to nie jest artykuł o grach, więc przypisywane tu temu słowu znaczenie jest jeszcze inne niż poddanie się iluzji wirtualnego świata, bardziej chodzi tu o oddanie atmosfery wydarzenia.
Dla mnie to typowy błąd językowy. Nie chcę dywagować z czego wynikający, żeby niechcąco nie wywołać jakiejś burzy.
- Andrzej_Witek
- Wyga
- Życiówka na 10k: 31:35
- Życiówka w maratonie: 2:23:32
- Kontakt:
Panowie, a co sądzicie o wpływie wysokości, na jakiej byl rozgrywany bieg, na uzyskane przez Bartka, Krzyśka i Marcina wyniki? :P
Wydaje mi się, że nawet jeżeli jakiś zabłąkany czytelnik portalu trafi na ten artykuł i będzie chciał go skomentować, to może się bać.
Wydaje mi się, że nawet jeżeli jakiś zabłąkany czytelnik portalu trafi na ten artykuł i będzie chciał go skomentować, to może się bać.

M: 2:23:32
HM: 1:08:57
ASICS Trail Team
HM: 1:08:57
ASICS Trail Team
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja się zabłąkałem i jakoś się odważę. 
Nie wypowiem się o wysokości, zerknąłem tylko na transmisję i naprawdę znakomita.
Mam nadzieję, że na to będą środki i nie będą tego analizowali pod kątem liczby wyświetleń.

Nie wypowiem się o wysokości, zerknąłem tylko na transmisję i naprawdę znakomita.
Mam nadzieję, że na to będą środki i nie będą tego analizowali pod kątem liczby wyświetleń.
- rachwal
- Zaprawiony W Bojach
https://erj.ersjournals.com/content/erj ... carousel=1
Jakieś -10/15% vo2 w okolicach 2.5k m npm, co się dość ciekawie i precyzyjnie zgadza z obliczeniami na pewnej polskiej stronce.
Jakieś -10/15% vo2 w okolicach 2.5k m npm, co się dość ciekawie i precyzyjnie zgadza z obliczeniami na pewnej polskiej stronce.
-
- Zaprawiony W Bojach
Przy okazji dobrego oddania rywalizacji w TV, właśnie trwają MŚ w BnO. Tak wyglądała relacja na żywo z dystansu middle w ogólnokrajowej telewizji. Ogólnodostępną, niepłatną powtórkę znalazłem tylko w tym języku i niestety w przeciwieństwie do oryginalnej relacji całkowicie wyciszyli dźwięki z kamer, dzięki którym było wrażenie jeszcze większego zanurzenia 
https://youtu.be/_svGf5YF26Y?t=954

https://youtu.be/_svGf5YF26Y?t=954
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 39min
Hej,
może język czeski przypadnie Ci do gustu
https://www.ceskatelevize.cz/porady/142 ... 021-cesko/
może język czeski przypadnie Ci do gustu

https://www.ceskatelevize.cz/porady/142 ... 021-cesko/
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki. Czeski jest jak najbardziej w moim guście, ale akurat te transmisje na ČT mają chyba blokadę geograficzną, dlatego nie dawałem linka.
Właśnie dają na żywo relację ze sztafet kobiet
Polki są koło 10 miejsca
Właśnie dają na żywo relację ze sztafet kobiet

-
- Zaprawiony W Bojach
Polska sztafeta M czwarta po pierwszej zmianie, prawie na równo z 3. Francuzami! W tym momencie Czescy realizatorzy transmisji niestety nie opanowali immersji - najprawdopobniej deszcz zalał im sprzęt, transmisja się urwała i zaczęli pokazywać sukcesy českých sportovců.