Komentarz do artykułu Najlepszy czy najpopularniejszy? Komentarz do plebiscytu: "Ultras Roku 2015"
-
- Zaprawiony W Bojach
trochę mi się smutno robi, bo autor stawia pytanie w swoim mniemaniu retoryczne:
czy Marcin był faktycznie najlepszym ultrasem w minionym roku?
sądząc, że zna prawdziwą odpowiedź i że brzmi ona: "nie, Paweł Szynal był lepszy",
gdy tymczasem moim zdaniem Marcin wygrał absolutnie zasłużenie, był bezwzględnie najlepszy, a jego osiągnięcia przyćmiewają osiągnięcia p. Pawła, które oczywiście szanuję.
Rozumiem uwielbienie Maćka Żukowskiego do płaskiego ultra i osobistą sympatię do p. Pawła, ale są pewne granice...
czy Marcin był faktycznie najlepszym ultrasem w minionym roku?
sądząc, że zna prawdziwą odpowiedź i że brzmi ona: "nie, Paweł Szynal był lepszy",
gdy tymczasem moim zdaniem Marcin wygrał absolutnie zasłużenie, był bezwzględnie najlepszy, a jego osiągnięcia przyćmiewają osiągnięcia p. Pawła, które oczywiście szanuję.
Rozumiem uwielbienie Maćka Żukowskiego do płaskiego ultra i osobistą sympatię do p. Pawła, ale są pewne granice...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zapewne każdy góral przyćmi płaskiego ultrasa. Może dlatego Kouros wybierał biegi płaskie, bo się bał wysiłku. Są granice, zwłaszcza, gdy się imprez nie widziało, nie było się na miejscu na takim biegu nigdy oraz nie używa się rzeczowych argumentów. Pewnie Kubo uważasz, że drugi góral też przyćmił te wyniki. Z całego serca życzę Ci takich wyników
PS. nazwiska nie zmieniałem, ale to akurat częsty błąd. Pozdrawiam. Podpisałem się pod tekstem, taka jest moja opinia i można się z nią oczywiście nie zgodzić, bo to opinia, a nie prawda absolutna.
PS. nazwiska nie zmieniałem, ale to akurat częsty błąd. Pozdrawiam. Podpisałem się pod tekstem, taka jest moja opinia i można się z nią oczywiście nie zgodzić, bo to opinia, a nie prawda absolutna.
-
- Zaprawiony W Bojach
Twoich złośliwości Macku nie będę komentował. Za przekrecenie nazwiska przeprasza m.
Jeśli ktoś chciałby sprawdzić poziom sportowy zawodników, niech spróbuje spojrzeć na ich rekordy życiowe na długich dystansach.
Nie sprawia mi przyjemności tłumaczenie, dlaczego p. Paweł jest słabszy od Marcina, no ale nie ja zacząłem.
Jeśli ktoś chciałby sprawdzić poziom sportowy zawodników, niech spróbuje spojrzeć na ich rekordy życiowe na długich dystansach.
Nie sprawia mi przyjemności tłumaczenie, dlaczego p. Paweł jest słabszy od Marcina, no ale nie ja zacząłem.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale tu chyba nie chodziło o to, kto kogo przyćmił a raczej o ankiety w których odpowoedz na pozornie merytoryczne pytanie (kto jest najlepszy) udzielana jest na podstawie plebiscytu popularności.
-
- Zaprawiony W Bojach
No a na jakiej zasadzie ma być udzielana odpowiedź? Kto ma wygrać plebiscyt jak nie ci, którzy na swoją popularność pracują?
Autor tekstu sam trafnie zdiagnozował przyczynę takiego stanu rzeczy. Tekstu nie odczytałem do końca. Litości, moja tolerancja na wylewanie żali wyczerpała się gdzieś w 2/3. Było by lepiej dla wszystkich, jeśli autor zamiast tracić czas na pisanie takich rzeczy zająłby się promocją Pawła Szynala.
Autor tekstu sam trafnie zdiagnozował przyczynę takiego stanu rzeczy. Tekstu nie odczytałem do końca. Litości, moja tolerancja na wylewanie żali wyczerpała się gdzieś w 2/3. Było by lepiej dla wszystkich, jeśli autor zamiast tracić czas na pisanie takich rzeczy zająłby się promocją Pawła Szynala.
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:27
- Życiówka w maratonie: 2:36:045
Adam, u kobiet też kolejność, poza Patrycją, kompletnie nie odpowiadająca rzeczywistości. Najlepszą górską ultraską 2015 była ewidentne Ewa Majer, a to zdecydowanie nie był rok Magdy. Na asfalcie numerem dwa Ola, jednak przed Agatą (która zdecydowanie ma moje serce). Wysoki wynik Mileny to tylko kampania, tak przynajmniej sądzę, bo jednak "tylko" jeden sukces.
Inna sprawa to słabe nagłośnienie głosowania. Ja dowiedziałam się z fb Agaty, że prosi o wsparcie w jakimś głosowaniu (myślę "super, zagłosuję". No i zdziwienie... Po pierwsze to nazwa plebiscytu, po drugie uczciwie była tylko jedna najlepsza. Niestety brak opcji głosu na 2 i 3. Przy okazji dowiedziałam się, że i ja jestem na liście, co wprawiło mnie w lekkie zakłopotanie)
Inna sprawa to słabe nagłośnienie głosowania. Ja dowiedziałam się z fb Agaty, że prosi o wsparcie w jakimś głosowaniu (myślę "super, zagłosuję". No i zdziwienie... Po pierwsze to nazwa plebiscytu, po drugie uczciwie była tylko jedna najlepsza. Niestety brak opcji głosu na 2 i 3. Przy okazji dowiedziałam się, że i ja jestem na liście, co wprawiło mnie w lekkie zakłopotanie)
- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
Marek Citko
Także tak bywa z plebiscytami Co oczywiście nie jest żadnym argumentem "o wyższości Szynala nad Świercem" bądź odwrotnie; po prostu luzu trochę, luuuzu...9 października 1996 w meczu eliminacji do Mundialu 1998 strzelił na londyńskim stadionie Wembley bramkę Anglikom, co uczyniło go jednym z najpopularniejszych polskich sportowców – w plebiscycie na najlepszego sportowca Polski 1996, przeprowadzonym przez Telewizję Polską, Program III Polskiego Radia i "Super Express", zajął pierwsze miejsce, wyprzedzając wszystkich medalistów olimpijskich z Atlanty.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Dominika, przy okazji, Mistrzostwo Polski na 100km i Rekord Polski dało Ci tylko piąte miejsce. To przecież tez pokazuje że pytanie sie kibiców o to kto jest najlepszy jest raczej pomyłką.
Ciekawe, że jesli robione są podobne plebiscyty w bieganiu wyczynowym stadionowym, ulicznym (zwłaszcza stadionowym) to takich rozbieżności nie ma. Chyba dlatego, że tam głosują tylko Ci którzy naprawdę w tym siedzą.
Gwynbleid
Ten luz to mogę mieć ja, Ty. Jeżeli traktujesz to co robisz poważnie, to luz sie kończy. Jesli nawet na początku traktujesz bieganie hobbystycznie to jesli jestes coraz lepszy i poświęcasz coraz więcej, to luz sie kończy. Marcin Świerc też na pewno nie ma luzu, i gdyby jego osiągnięcia nie były doceniane byłby zdołowany.
Ciekawe, że jesli robione są podobne plebiscyty w bieganiu wyczynowym stadionowym, ulicznym (zwłaszcza stadionowym) to takich rozbieżności nie ma. Chyba dlatego, że tam głosują tylko Ci którzy naprawdę w tym siedzą.
Gwynbleid
Ten luz to mogę mieć ja, Ty. Jeżeli traktujesz to co robisz poważnie, to luz sie kończy. Jesli nawet na początku traktujesz bieganie hobbystycznie to jesli jestes coraz lepszy i poświęcasz coraz więcej, to luz sie kończy. Marcin Świerc też na pewno nie ma luzu, i gdyby jego osiągnięcia nie były doceniane byłby zdołowany.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 31:50
Słaby artykuł pełen nienawiści i zazdrości. To już nie pierwszy raz kiedy autor chce poprzez swoje animozje zwrócić uwagę na asfalt, albo wyciąga zdania z kontekstu np Marcina o starcie w Tromso, że to nie bieganie...
Cóż... wszyscy czekamy na szumnie zapowiadany przez Ciebie bieg Rzeźnika i zobaczenie co chłopaki ,,asfaltowe" pokażą w górach
Myślę,że to będzie dobra konfrontacja,bo chyba o to cały czas Ci chodzi... Pawła osiągnięcia bardzo szanuję, ale Twojego zachowania już nie...
Artykuł dobry na prywatnego ,,bloga" ,a niżeli na poważny portal bieganie.pl .
By nie było tak poważnie,to teraz żartobliwie- zaczynam rozumieć dlaczego Szost obraził się na Was kilka lat temu
P.S. Ze wszystkich ludzi przeżywających ten konkurs-jesteś na pierwszym miejscu zdecydowanie
To powinna być i jest zabawa,a Ty syczysz już od kilku dni hejtem .
Cóż... wszyscy czekamy na szumnie zapowiadany przez Ciebie bieg Rzeźnika i zobaczenie co chłopaki ,,asfaltowe" pokażą w górach
Myślę,że to będzie dobra konfrontacja,bo chyba o to cały czas Ci chodzi... Pawła osiągnięcia bardzo szanuję, ale Twojego zachowania już nie...
Artykuł dobry na prywatnego ,,bloga" ,a niżeli na poważny portal bieganie.pl .
By nie było tak poważnie,to teraz żartobliwie- zaczynam rozumieć dlaczego Szost obraził się na Was kilka lat temu
P.S. Ze wszystkich ludzi przeżywających ten konkurs-jesteś na pierwszym miejscu zdecydowanie
To powinna być i jest zabawa,a Ty syczysz już od kilku dni hejtem .
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Pozwolę sobie jednak bronić Maćka. Nie ma tam nic nienawistnego, przeczytaj uważnie, jest docenienie górali i wyrażenie żalu, że asfltowcy nie są doceniani.
A Henio Szost raczej nas lubi.
A Henio Szost raczej nas lubi.
- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
To ja sobie dla odmiany pozwolę nie bronić Maćka Otóż artykuł jest durny, bo krytykuje plebiscyt który z natury swej jest subiektywny za subiektywizm właśnie, i w kontrze próbuje obiektywnie porównać coś co obiektywnie porównać się nie da. Idąc tym tokiem łatwo wykazać że Paweł Szynal (z całym należnym mu szacunkiem) był w 2015 najlepszym polskim biegaczem w ogóle. Wicemistrz świata oraz wicemistrz Europy z rekordem Polski. A Kszczot? Tylko wicemistrz świata, i rekord Czapiego jak się miał dobrze tak się ma. Że już nie wspomnę komu było łatwiej, ojciec dzieciom na etat biegał gdy tymczasem ten drugi w ciepłych krajach na obozach trenował, za państwowe i za orlenowe...
Co było do udowodnienia
Co było do udowodnienia
-
- Rozgrzewający Się
Dla ciekawości zrobiłem takie zestawienie (tylko dla Kobiet - dziś 8 marca/nie mam na więcej czasu-może ktoś przeanalizuje mężczyzn)
Dla gór przyjąłem ranking ITRA dla płaskich DUV Ultra Maraton Statistc i PB na dystansie 100km, dystans 12h i 24h , popularność wg ilości znajomych na FB.
Panie wg "rankingu" Ultrabiegów:
Lp. / Imię / ITRA /100km / 12h / 24h / ilość znajomych na portalu społ
1. / Patrycja / 488(6) / 8:00(1) / 123km(3) / 238km(1) / 645 (4)
2. / Agata / 645(4) / - (5) / 106km(4) / 219km(3) / 962 (5)
3. / Magda / 737(2) / - (5) / - (5) / - (5) / 1195 (6)
4. / Milena / 530(5) / 9:44(4) / 125km(2) / 209km(4) / 273 (2)
5. / Dominika / 666(3) / 8:01(2) / - (5) / - (5) / 2114 (7)
6. / Ewa / 759(1) / - (5) / - (5) / - (5) / 14 (1)
7. / Ola / - (7) / 8:53(3) / 127km(1) / 225km(2) / 420 (3)
Miłej analizy.
Ciekawy jestem waszych wniosków i analizy mężczyzn
P.S. Zestawienie oczywiście również jest subiektywne i nie uwzględnia wyłącznie 2015r. Tabelka była by czytelniejsza.
Ewa i Ola zdecydowanie ukierunkowane.
Dla gór przyjąłem ranking ITRA dla płaskich DUV Ultra Maraton Statistc i PB na dystansie 100km, dystans 12h i 24h , popularność wg ilości znajomych na FB.
Panie wg "rankingu" Ultrabiegów:
Lp. / Imię / ITRA /100km / 12h / 24h / ilość znajomych na portalu społ
1. / Patrycja / 488(6) / 8:00(1) / 123km(3) / 238km(1) / 645 (4)
2. / Agata / 645(4) / - (5) / 106km(4) / 219km(3) / 962 (5)
3. / Magda / 737(2) / - (5) / - (5) / - (5) / 1195 (6)
4. / Milena / 530(5) / 9:44(4) / 125km(2) / 209km(4) / 273 (2)
5. / Dominika / 666(3) / 8:01(2) / - (5) / - (5) / 2114 (7)
6. / Ewa / 759(1) / - (5) / - (5) / - (5) / 14 (1)
7. / Ola / - (7) / 8:53(3) / 127km(1) / 225km(2) / 420 (3)
Miłej analizy.
Ciekawy jestem waszych wniosków i analizy mężczyzn
P.S. Zestawienie oczywiście również jest subiektywne i nie uwzględnia wyłącznie 2015r. Tabelka była by czytelniejsza.
Ewa i Ola zdecydowanie ukierunkowane.
-
- Zaprawiony W Bojach
To ten sam autor? Ostro wziął się za promocję płaskich ultra Już czekam na majowy artykuł o tym, dlaczego górale mieli na Rzeźniku łatwiej i jakie to jest niesprawiedliwe.ultrarunner80 pisze:To już nie pierwszy raz kiedy autor chce poprzez swoje animozje zwrócić uwagę na asfalt, albo wyciąga zdania z kontekstu np Marcina o starcie w Tromso, że to nie bieganie...