Dziękuję za ciepłe słowa - czytanie takich komentarzy to najlepsze wynagrodzenie za dziesiątki godzin pracy nad tą aplikacją
Tak jak napisał kuczi, a bardziej technicznie: Dysponuję bazą przeszło 1000 szczytów górskich w Polsce (nazwa góry, współrzędne geograficzne, wysokość n.p.m.), którą budowałem przez ostatnie pół roku i weryfikowałem w praktyce (w zeszłym roku zdobyliśmy z żoną Koronę Gór Polski, więc trochę tych wycieczek górskich było). Stworzyłem pewien algorytm, który pozwala mi określić, które szczyty są z danego punktu widoczne, a których nie widać - opiera się ona na analizie kątów w 3D. Działanie algorytmu miałem okazję wielokrotnie testować w praktyce w moich okolicach (Bielsko-Biała) oraz w wielu innych pasmach górskich. W końcu udało mi się go zoptymalizować. Więcej na temat działania tego algorytmu można przeczytać
w tym artykule.
Wcześniej funkcjonalność Panoruna była częścią większej aplikacji RunCalc - takiego kombajnu dla biegaczy, który robi wszystko - ma kalkulatory, pozwala na rejestrację treningów, itd. Niestety, wymaga też rejestracji na portalu, co zniechęcało wielu potencjalnych użytkowników. Postanowiłem więc wydzielić funkcjonalność Panoruna do aplikacji Polskie Góry, która nie wymaga żadnej rejestracji, kodów dostępu, jest bezpłatna i działa całkowicie offline (w górach często trudno o dostęp do sieci).
Adam, uprzedzam pytanie, że wersji na iPhone’a niestety na razie nie ma, ale jak wersja Android będzie popularna, to być może za jakiś czas apka będzie działać również na iOS i Windows Phone