[2015-06-20/21] II Bieg Wierchami, X Visegrad Maraton
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
Jubileuszowy X Visegrad Maraton (najprawdopodobniej ostatni) oraz II Bieg Wierchami, także w wersji ultra, są już w kalendarzu biegowym. Nie ma co czekać z zapisami, tym bardziej, że akurat ultra 50 km za 60 zł (do końca stycznia 2015 r.) to stawka 1,20 zł/km, podczas gdy taki Bieg Rzeźnika kosztuje aż 3,2 zł/km. Ja tam się ani chwili nie zastanawiałam i już jestem zapisana.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No nie wiem, tak piszą...
Ale może to i dobrze, że w górach raczej górskie biegi (Bieg Wierchami), a nie takie ni-to ni-śmo, jakim był Visegrad Maraton. Życiówki na tym zrobić nie można. Przewyższenia duże, a bieg niegórski (asfalt).
Dla mnie duża strata, bo zaczynałam swoje maratony od pierwszego Visegrad i dlatego duży sentyment do tego przedsięwzięcia i trasy. Mam zaliczone wszystkie edycje.
Ale może to i dobrze, że w górach raczej górskie biegi (Bieg Wierchami), a nie takie ni-to ni-śmo, jakim był Visegrad Maraton. Życiówki na tym zrobić nie można. Przewyższenia duże, a bieg niegórski (asfalt).
Dla mnie duża strata, bo zaczynałam swoje maratony od pierwszego Visegrad i dlatego duży sentyment do tego przedsięwzięcia i trasy. Mam zaliczone wszystkie edycje.
- Jaca_CH
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:57
- Życiówka w maratonie: 3:28:03
W sumie to i racja Podobnie jak niektóre biegi festiwalowe w Krynicy - profile tras podobne
Niemniej skoro 10 edycja znaczy zapotrzebowanie było
No cóż.... Początkowo chciałem tam debiutować w M. jednak ostatecznie padło na Cracovia Maraton. Może zatem w przyszłym roku jeśli będzie 11 edycja VM. A jeśli nie to będę celował w Bieg Wierchami
Niemniej skoro 10 edycja znaczy zapotrzebowanie było
No cóż.... Początkowo chciałem tam debiutować w M. jednak ostatecznie padło na Cracovia Maraton. Może zatem w przyszłym roku jeśli będzie 11 edycja VM. A jeśli nie to będę celował w Bieg Wierchami
- kliniasty
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
MEL a ja mam pytanko Biegłaś może w pierwszej edycji wierchów?? albo przynajmniej ktoś z Twoich znajomych?? Ciekaw jestem opinii imprezy, bo ta druga edycja ze względu na kameralność i oczywiście jeden dystans dłuuuuższy przypadła mi jakoś do gustu.
Mocno się zastanawiam właśnie nad startem tam, jako nad pierwszym ultra w tym roku...
Mocno się zastanawiam właśnie nad startem tam, jako nad pierwszym ultra w tym roku...
Świat jest za duży, żeby być małym...
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tak, biegłam. Biegła też moja córka, mój tato i paru znajomych. Baaardzo fajna imprezka, kameralna. W 2014 roku były 2 dystanse: 8,5km oraz 28,5km. Nie było ultra.
Ja tam bym się na Twoim miejscu nie zastanawiała, tylko zapisywała - do końca stycznia najniższa, promocyjna opłata startowa. Trasa w dużej części pokrywa się z Biegiem 7 Dolin, te okolice. Ja też chętnie pobiegłabym 50-tkę, gdyby nie fakt, że nazajutrz planuję maraton, Visegrad Maraton i myślę, że w takim wypadku 30-tka będzie odpowiednia.
Ja tam bym się na Twoim miejscu nie zastanawiała, tylko zapisywała - do końca stycznia najniższa, promocyjna opłata startowa. Trasa w dużej części pokrywa się z Biegiem 7 Dolin, te okolice. Ja też chętnie pobiegłabym 50-tkę, gdyby nie fakt, że nazajutrz planuję maraton, Visegrad Maraton i myślę, że w takim wypadku 30-tka będzie odpowiednia.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tylko do jutra promocyjna cena (60 zł) za 50 km w Biegu Wierchami. Pospieszcie się...
http://kalendarzbiegowy.pl/ii-bieg-wierchami
http://kalendarzbiegowy.pl/ii-bieg-wierchami
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
"Drugim z maratonów, z którym przyjdzie nam się wkrótce pożegnać i który zniknie z krajowego ogródka w tym roku będzie X Visegrad Maraton w Rytrze. Jak poinformował nas jeden z organizatorów – Jan Tomasiak - 21 czerwca 2015 roku maraton zostanie zorganizowany po raz ostatni. Przyczyna tym razem jest prozaiczna: finanse. Każda edycja maratonu do koszt około 50 tysięcy złotych a przy niskiej, i spadającej od kilku lat frekwencji szanse na zdobycie sponsora są coraz mniejsze. W latach 2008-2010 w maratonie stratowało średnio 250 osób, ale już kolejne lata oznaczają nieustanny spadek – w 2011 było 205 uczestników, w 2012 – 200, w 2013 – 145 a w 2013 już tylko 133. Łatwo więc policzyć, że koszt na jednego uczestnika oscylował w granicach 400-450 złotych.
Visegrad Maraton Rytro to impreza z wielu względów wyjątkowa. Start po słowackiej stronie granicy, wyczerpujący podbieg oraz jeszcze bardziej wymagający, zapadający w pamięć każdego uczestnika 11-kilometrowy zbieg do Rytra, to coś, co powoduje iż do tego maratonu wracają wciąż ci sami biegacze. Wielu z nich mówi, że bez tego startu nie wyobraża sobie sezonu… Ale jest to niestety grupa zaledwie 50-ciu zawodników, stanowczo za mało by impreza rokowała na przeszłość. Jak przyznają sami organizatorzy, w tym przypadku najwyraźniej wyczerpała się formuła maratonu. Ci, którzy w Rytrze mieli pobiec, już to zrobili."
http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... &code=2776
swoją drogą ciekawy art., tyle nowych biegów powstaje, niektóre za to są zamykane.
Visegrad Maraton Rytro to impreza z wielu względów wyjątkowa. Start po słowackiej stronie granicy, wyczerpujący podbieg oraz jeszcze bardziej wymagający, zapadający w pamięć każdego uczestnika 11-kilometrowy zbieg do Rytra, to coś, co powoduje iż do tego maratonu wracają wciąż ci sami biegacze. Wielu z nich mówi, że bez tego startu nie wyobraża sobie sezonu… Ale jest to niestety grupa zaledwie 50-ciu zawodników, stanowczo za mało by impreza rokowała na przeszłość. Jak przyznają sami organizatorzy, w tym przypadku najwyraźniej wyczerpała się formuła maratonu. Ci, którzy w Rytrze mieli pobiec, już to zrobili."
http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... &code=2776
swoją drogą ciekawy art., tyle nowych biegów powstaje, niektóre za to są zamykane.
ku chwale biegania
Blog: https://piotrstanek.pl/
Blog: https://piotrstanek.pl/
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jest dobrym.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Aaa... takie tam małe wspomnienie z pierwszej edycji Biegu Wierchami: https://www.youtube.com/watch?t=503&v=8UvBVQBSUm4
A przy okazji - do 31 maja niższa opłata startowa. Pospieszcie się.
A przy okazji - do 31 maja niższa opłata startowa. Pospieszcie się.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
UWAGA! UWAGA!!!!
Info z ostatniej chwili. Organizatorzy VM zapraszają 4-osobowe zespoły (zarówno "jednopłciowe", jak i mieszane) do startu w sztafecie maratońskiej, która będzie biegła wraz z maratończykami w niedzielę. Nie ma opłaty startowej. Zapisujcie się szybko, bo tylko 15 miejsc! Tylko do 18 czerwca!
Tu jest link do Regulaminu, ale dopytałam i uczestnikami sztafety może być młodzież od 16 roku życia (jakby co, to mam 1 szybkiego, mocnego 17-letniego chłopaka do przygarnięcia): http://www.visegradmaraton.info/images/ ... sz_new.pdf
Info z ostatniej chwili. Organizatorzy VM zapraszają 4-osobowe zespoły (zarówno "jednopłciowe", jak i mieszane) do startu w sztafecie maratońskiej, która będzie biegła wraz z maratończykami w niedzielę. Nie ma opłaty startowej. Zapisujcie się szybko, bo tylko 15 miejsc! Tylko do 18 czerwca!
Tu jest link do Regulaminu, ale dopytałam i uczestnikami sztafety może być młodzież od 16 roku życia (jakby co, to mam 1 szybkiego, mocnego 17-letniego chłopaka do przygarnięcia): http://www.visegradmaraton.info/images/ ... sz_new.pdf
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
UuU! Zrobił się z tego Festiwal...! Zabawa w Noc Świętojańską na całego:
Miejsce boisko sportowe pod Hotelem Perła Południa w Rytrze. Każdy zawodnik który odpowiednio wcześniej opłacił wybrany bieg otrzyma kompletny pakiet startowy. Osoby które zapisały się po 1 czerwca będą dostawały kompletne pakiety do wyczerpania się zapasów.
Przed każdym z biegów będzie przeprowadzona odprawa z dokładnym opisem trasy, oraz oznakowani. Na trasie będą znajdowały się punkty żywieniowe w miejscach zamieszczonych w regulaminie. Dla najlepszych przewidziane nagrody pieniężne i rzeczowe zgodnie z Regulaminem.
Sobota 20.06.2015r
08.45 – Otwarcie III Visegrad Sports Festival, powitanie gości, zawodników oraz kibiców.
09.00 – Start II Biegu Wierchami na dystansie „M” – 30 km oraz „L” – 50 km
09.30 – Wyjście uczestników Rajdu Nordic Walking (10km)
09.40 – Pokaz fitnes (Ftness Center)
10.00 – Start II Biegu Wierchami na dystansie „S” – 11 km
12.00 – Pokaz finess latunga dla dzieci (Fitness Center)
13.00 – 16.00 Konkursy z nagrodami dla najmłodszych
13.00 – Dekoracja zwycięzców na dystansie „S”
14.00 - Dekoracja zwycięzców na dystansie „M”
15.30 – Dekoracja uczestników konkursów dla najmłodszych
16.00 – występ teatrzyku dla dzieci „Koziołek Matołek” i „Herkules” dla dzieci i dorosłych w wykonaniu Duetu Aktorskiego ”Bajarz”,
17.00 – występ Orkiestry Dętej „Podhale” z Piwnicznej Zdroju i kapeli ze Słowacji
17.00 – 19.00 – Pasta Party dla zawodników X Visegrad Maraton
18.00 – Dekoracja zwycięzców na dystansie „L”
18.30 - :Losowanie nagród wśród uczestników II Biegu Wierchami
20.00 – zabawa z DJ oraz mini widowisko Nocy Świętojańskiej
Ponadto podczas całego dnia będą odbywać się imprezy towarzyszące takie jak:
Obóz wczesnosłowiański – Bractwa Jarowitów - z pokazami walk rycerskich
Przedwojenny punkt mobilizacyjny – Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Ożywionej
Pokazy paralotniarzy Stowarzyszenia Paralotniarzy„Cumulus24”
Pokazy militariów
Stoiska z potrawami regionalnymi Stowarzyszeń Młodów, Polany, Kokuszka, Łomnica,
Niedziela 21.06.2015r.
09.00 – Start maratonu Podolinec ( Słowacja )
09.30 – Otwarcie drugiego dnia III Visegrad Sports Festival (Rytro Hotel Perła Południa)
10.00 – 13.00 - Gry i zabawy dla najmłodszych,
11.45 – Przewidywane przybycie pierwszego zawodnika X Visegrad Maratonu
13.00 – Występ zespołu regionalnego Dolina Dunajca
15.00 – Dekoracja zwycięzców X Visegrad Maratonu
16.00 – Pożegnanie uczestników X Visegrad Maratonu
16.00 Koncert zespołu ze Słowacji
16.30 – Zamknięcie III Visegrad Sports Festivalu
~~
Informacje dla zawodników:
Piątek 19.06.2015
16.00 – 21.00 Otwarcie Biura Zawodów, zapisy, oraz wydawanie pakietów startowych
Sobota 20.06.2015 r.
07.00 – 08.00 – Zapisy, oraz wydawanie pakietów startowych na dystansie „M” i „L”
07.00 – 09.00 - Zapisy, oraz wydawanie pakietów startowych na dystansie „S”
07.00 – 13.00 – Zapisy na marsz Nordic Walking oraz biegi dla dzieci
07.00 – 21.00 - Zapisy oraz wydawanie pakietów startowych dla zawodników X Visegrad Maratonu
Niedziela 21.06.2015 r.
06.00 – Wyjazd zawodników z Rytra (Hotel Perła Południa) w kierunku Podolinca. Prosimy być punktualnie.
08.30 – Powitanie maratończyków na rynku w Podolincu, start honorowy, (przebiegnięcie ok. 100m przez miasto Podolinec) Przejazd w kierunku startu ostrego.
09.00 - Start ostry X Visegrad Maratonu w kierunku Rytra
15.00 – Dekoracja zwycięzców X Visegrad Maratonu.
15.30 – Losowanie nagród rzeczowych wśród uczestników X Visegrad Maraton
Info: http://visegradmaraton.info/96-program- ... s-festival
Miejsce boisko sportowe pod Hotelem Perła Południa w Rytrze. Każdy zawodnik który odpowiednio wcześniej opłacił wybrany bieg otrzyma kompletny pakiet startowy. Osoby które zapisały się po 1 czerwca będą dostawały kompletne pakiety do wyczerpania się zapasów.
Przed każdym z biegów będzie przeprowadzona odprawa z dokładnym opisem trasy, oraz oznakowani. Na trasie będą znajdowały się punkty żywieniowe w miejscach zamieszczonych w regulaminie. Dla najlepszych przewidziane nagrody pieniężne i rzeczowe zgodnie z Regulaminem.
Sobota 20.06.2015r
08.45 – Otwarcie III Visegrad Sports Festival, powitanie gości, zawodników oraz kibiców.
09.00 – Start II Biegu Wierchami na dystansie „M” – 30 km oraz „L” – 50 km
09.30 – Wyjście uczestników Rajdu Nordic Walking (10km)
09.40 – Pokaz fitnes (Ftness Center)
10.00 – Start II Biegu Wierchami na dystansie „S” – 11 km
12.00 – Pokaz finess latunga dla dzieci (Fitness Center)
13.00 – 16.00 Konkursy z nagrodami dla najmłodszych
13.00 – Dekoracja zwycięzców na dystansie „S”
14.00 - Dekoracja zwycięzców na dystansie „M”
15.30 – Dekoracja uczestników konkursów dla najmłodszych
16.00 – występ teatrzyku dla dzieci „Koziołek Matołek” i „Herkules” dla dzieci i dorosłych w wykonaniu Duetu Aktorskiego ”Bajarz”,
17.00 – występ Orkiestry Dętej „Podhale” z Piwnicznej Zdroju i kapeli ze Słowacji
18.00 – Dekoracja zwycięzców na dystansie „L”
20.00 – zabawa z DJ oraz mini widowisko Nocy Świętojańskiej
Ponadto podczas całego dnia będą odbywać się imprezy towarzyszące takie jak:
Obóz wczesnosłowiański – Bractwa Jarowitów - z pokazami walk rycerskich
Przedwojenny punkt mobilizacyjny – Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Ożywionej
Pokazy paralotniarzy Stowarzyszenia Paralotniarzy„Cumulus24”
Pokazy militariów
Stoiska z potrawami regionalnymi Stowarzyszeń Młodów, Polany, Kokuszka, Łomnica,
Niedziela 21.06.2015r.
09.00 – Start maratonu Podolinec ( Słowacja )
09.30 – Otwarcie drugiego dnia III Visegrad Sports Festival (Rytro Hotel Perła Południa)
10.00 – 13.00 - Gry i zabawy dla najmłodszych,
11.45 – Przewidywane przybycie pierwszego zawodnika X Visegrad Maratonu
13.00 – Występ zespołu regionalnego Dolina Dunajca
15.00 – Dekoracja zwycięzców X Visegrad Maratonu
16.00 – Pożegnanie uczestników X Visegrad Maratonu
16.00 Koncert zespołu ze Słowacji
16.30 – Zamknięcie III Visegrad Sports Festivalu
~~
Informacje dla zawodników:
Piątek 19.06.2015
16.00 – 21.00 Otwarcie Biura Zawodów, zapisy, oraz wydawanie pakietów startowych
Sobota 20.06.2015 r.
07.00 – 08.00 – Zapisy, oraz wydawanie pakietów startowych na dystansie „M” i „L”
07.00 – 09.00 - Zapisy, oraz wydawanie pakietów startowych na dystansie „S”
07.00 – 13.00 – Zapisy na marsz Nordic Walking oraz biegi dla dzieci
07.00 – 21.00 - Zapisy oraz wydawanie pakietów startowych dla zawodników X Visegrad Maratonu
Niedziela 21.06.2015 r.
06.00 – Wyjazd zawodników z Rytra (Hotel Perła Południa) w kierunku Podolinca. Prosimy być punktualnie.
08.30 – Powitanie maratończyków na rynku w Podolincu, start honorowy, (przebiegnięcie ok. 100m przez miasto Podolinec) Przejazd w kierunku startu ostrego.
09.00 - Start ostry X Visegrad Maratonu w kierunku Rytra
15.00 – Dekoracja zwycięzców X Visegrad Maratonu.
15.30 – Losowanie nagród rzeczowych wśród uczestników X Visegrad Maraton
Info: http://visegradmaraton.info/96-program- ... s-festival