Pierwszy bieg górski /ultra

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
lukglo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:47
Życiówka w maratonie: 3:53:17

Nieprzeczytany post

Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie biegów górskich. International Goral Maraton, dystans 50km będzie dobrym pomysłem na pierwszy bieg ultra? Na razie moim najdłuższym biegiem był Silesia Maraton w tym roku. Chyba, że znacie jakiś prostszy bieg ultra odbywający się w lipcu / I tygodniu sierpnia w Beskidzie Żywieckim/Śląskim?
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
zahaim
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:50
Życiówka w maratonie: 3:59:57

Nieprzeczytany post

Hej, myślę że to dobry pomysł. Góral jest mało wymagający technicznie więc na początek w sam raz. W tym roku dał się we znaki głównie upał bo to impreza w lipcu. Atmosfera super, dużo punktów żywieniowych.
Dodatkowo polecam wcześniej pobiegać na krótszych dystansach w górach by poprawić technikę i przyzwyczaić stawy i mięśnie do gór.
Awatar użytkownika
lukglo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:47
Życiówka w maratonie: 3:53:17

Nieprzeczytany post

zahaim pisze:Hej, myślę że to dobry pomysł. Góral jest mało wymagający technicznie więc na początek w sam raz. W tym roku dał się we znaki głównie upał bo to impreza w lipcu. Atmosfera super, dużo punktów żywieniowych.
Dodatkowo polecam wcześniej pobiegać na krótszych dystansach w górach by poprawić technikę i przyzwyczaić stawy i mięśnie do gór.
Dzięki za odpowiedź, kijki trekkingowe przydadzą się czy raczej zbędny balast?
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zahaim pisze:Hej, myślę że to dobry pomysł. Góral jest mało wymagający technicznie więc na początek w sam raz. W tym roku dał się we znaki głównie upał bo to impreza w lipcu. Atmosfera super, dużo punktów żywieniowych.
Zahaim
Goral marathon - tez myślę, że jest fajnym wyborem. Przyjaciółka w tym roku biegła 26km, który w 3/4 ma wspólną trasę z 50km, a razem wcześniej zrobiliśmy sobie rekonesans spacerowy. Po fotkach widzę, że dużych trudności nie było.
Zatem trasa dość łatwa technicznie. Trzeba mieć na uwadze upał.

pełna zgoda z tymi krótszymi biegami, także polecam takie biegi.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
zahaim
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:50
Życiówka w maratonie: 3:59:57

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem kijki nie będą ci potrzebne na trasie 50km
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

lukglo pisze:
Dzięki za odpowiedź, kijki trekkingowe przydadzą się czy raczej zbędny balast?
Jeśli masz doświadczenie z kijami i pomagają ci szybciej biec ( biegowki etc) to możesz brać. Jak to twoje pierwsze doświadczenie z kijami to będą ci dyndac i wkurzać. Bardziej opłaca się nauczyć przez ten czas pochodzenia z rękami na udach 8-)
Awatar użytkownika
Beck`s
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie będę tworzył nowego tematu, podepnę się tutaj, może nikt nie będzie miał mi tego za złe ;)

Niby stron, blogów jest mnóstwo, lecz wybrać z nich coś konkretnego ciężko. Czytam kilka ciekawych stron, blogów jednak nie ma w nich nic na temat przygotowań/realizacji planów pod biegi ultra. Pomożecie i podrzucicie jakieś namiary na fajne polskie blogi, strony gdzie znajdę plany, treningi pod biegi ultra?
W 2015 myślę wystartować w biegach ultra, mam za sobą udział w maratonach, teraz czas na kolejne wyzwania.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Beck`s pisze:Nie będę tworzył nowego tematu, podepnę się tutaj, może nikt nie będzie miał mi tego za złe ;)

Niby stron, blogów jest mnóstwo, lecz wybrać z nich coś konkretnego ciężko. Czytam kilka ciekawych stron, blogów jednak nie ma w nich nic na temat przygotowań/realizacji planów pod biegi ultra. Pomożecie i podrzucicie jakieś namiary na fajne polskie blogi, strony gdzie znajdę plany, treningi pod biegi ultra?
W 2015 myślę wystartować w biegach ultra, mam za sobą udział w maratonach, teraz czas na kolejne wyzwania.
Polecam Ci tą relację http://www.vegerunners.pl/2014/07/trans ... estochowa/
może nie jest to ani stricte plan czy blog, ale dużo można z tej relacji (zatem z 1 ręki) wyciągnąć i wykorzystać.

plus http://www.ultrarunning.pl/ultra-na-zimno/
sprawdź sobie ten portal cały - np. porady wyglądają na takie, które mogą Ciebie zainteresować...

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Beck`s
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję za namiary :)

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawe strony odnośnie biegów ultra, treningów będę wdzięczny za adresy.
bartibartez
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

trochę do poczytania o treningu do ultra
http://ultramaratonpodkarpacki.pl/pl/trening
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Beck`s pisze:Dziękuję za namiary :)

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawe strony odnośnie biegów ultra, treningów będę wdzięczny za adresy.
Bieganie ultra/ górskie to nie tylko trening biegowy - musi zawierać sporą liczbę cwiczeń konkretnych partii ciała

sporo jest tego u w tej ksiazce
Eric Orton - Jak biegać świadomie - polecam

przekonałem sie osobiscie - ze regularne cwiczenia zdecydowanie podnoszą jakosć biegania
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Crazyfly pisze: Bieganie ultra/ górskie to nie tylko trening biegowy - musi zawierać sporą liczbę cwiczeń konkretnych partii ciała

sporo jest tego u w tej ksiazce
Eric Orton - Jak biegać świadomie - polecam

przekonałem sie osobiscie - ze regularne cwiczenia zdecydowanie podnoszą jakosć biegania
pzdr
Andrzej
możesz proszę więcej napisać o tym?
Najlepiej, aby trzymać się tematu wątku tutaj: viewtopic.php?f=15&t=43162&start=75 ?

Zresztą trafiłeś z tym komentarzem, edukuję się w temacie dodatkowych ćwiczeń, dzięki za namiar na książkę.
Awatar użytkownika
JanW_AB
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podczepię się z pytaniem - macie jakieś sposoby, dzięki czemu można przyspieszyć regenerację? Startuję z kumplem w czteroetapowym biegu i chcemy być jak najbardziej świeży każdego dnia. Jak można zminimalizować zmęczenie i zregenerować mięśnie oprócz masaży, zimnych kąpieli i dobrego żarła?:D Z góry dzięki za odp:P
JanBiegaBlog - mój blog
AkademiaBiegacza.pl S.L. Salos Wodna Łódź - mój klub
ULTRA "Geniusze" Biegania - 26.04.2015 - 03.05.2015 - moja wyprawa: Maraton i etapowe Ultra (130km) w 8 dni
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

odpuścić masaże, nogi wyżej głowy i iść spać.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Monika87
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 10:09

Nieprzeczytany post

Hej!
Podepnę się pod ten wątek.
Wiem, że zaraz mnie pewnie zjedziecie.. ale zastanawiam się nad wystartowaniem w biegu górskim/ultra I ultramaraton magurski na dystansie 42 km 22/08/15 Pytanie czy podołam.
Jedyne długie dystanse jakie mam za sobą to półmaratony, nie mam zamiaru gnać na wynik.. chce ukończyć to w regulaminowym czasie 12 h, Pytanie czy mi się to uda.. i czy to nie zdecydowanie za wcześnie.. ?
Kolega chce też pobiec i namawia mnie ale on ma już maratony za sobą ja jeszcze nie.. po górach chodziłam wiem jak to wygląda ale nie wiem czy uda się to z "biegiem". Może nie ma tam jakiegoś mega wielkiego przewyższenia ale .. ale..
Co myślicie? Powinnam odpuścić czy spróbować?
ODPOWIEDZ