Pierwszy bieg górski /ultra
- lukglo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:47
- Życiówka w maratonie: 3:53:17
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie biegów górskich. International Goral Maraton, dystans 50km będzie dobrym pomysłem na pierwszy bieg ultra? Na razie moim najdłuższym biegiem był Silesia Maraton w tym roku. Chyba, że znacie jakiś prostszy bieg ultra odbywający się w lipcu / I tygodniu sierpnia w Beskidzie Żywieckim/Śląskim?
Pozdrawiam
mam pytanie odnośnie biegów górskich. International Goral Maraton, dystans 50km będzie dobrym pomysłem na pierwszy bieg ultra? Na razie moim najdłuższym biegiem był Silesia Maraton w tym roku. Chyba, że znacie jakiś prostszy bieg ultra odbywający się w lipcu / I tygodniu sierpnia w Beskidzie Żywieckim/Śląskim?
Pozdrawiam
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 47:50
- Życiówka w maratonie: 3:59:57
Hej, myślę że to dobry pomysł. Góral jest mało wymagający technicznie więc na początek w sam raz. W tym roku dał się we znaki głównie upał bo to impreza w lipcu. Atmosfera super, dużo punktów żywieniowych.
Dodatkowo polecam wcześniej pobiegać na krótszych dystansach w górach by poprawić technikę i przyzwyczaić stawy i mięśnie do gór.
Dodatkowo polecam wcześniej pobiegać na krótszych dystansach w górach by poprawić technikę i przyzwyczaić stawy i mięśnie do gór.
- lukglo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:47
- Życiówka w maratonie: 3:53:17
Dzięki za odpowiedź, kijki trekkingowe przydadzą się czy raczej zbędny balast?zahaim pisze:Hej, myślę że to dobry pomysł. Góral jest mało wymagający technicznie więc na początek w sam raz. W tym roku dał się we znaki głównie upał bo to impreza w lipcu. Atmosfera super, dużo punktów żywieniowych.
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
Zahaimzahaim pisze:Hej, myślę że to dobry pomysł. Góral jest mało wymagający technicznie więc na początek w sam raz. W tym roku dał się we znaki głównie upał bo to impreza w lipcu. Atmosfera super, dużo punktów żywieniowych.
Goral marathon - tez myślę, że jest fajnym wyborem. Przyjaciółka w tym roku biegła 26km, który w 3/4 ma wspólną trasę z 50km, a razem wcześniej zrobiliśmy sobie rekonesans spacerowy. Po fotkach widzę, że dużych trudności nie było.
Zatem trasa dość łatwa technicznie. Trzeba mieć na uwadze upał.
pełna zgoda z tymi krótszymi biegami, także polecam takie biegi.
ku chwale biegania
Blog: https://piotrstanek.pl/
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Jeśli masz doświadczenie z kijami i pomagają ci szybciej biec ( biegowki etc) to możesz brać. Jak to twoje pierwsze doświadczenie z kijami to będą ci dyndac i wkurzać. Bardziej opłaca się nauczyć przez ten czas pochodzenia z rękami na udach 8-)lukglo pisze:Dzięki za odpowiedź, kijki trekkingowe przydadzą się czy raczej zbędny balast?zahaim pisze:Hej, myślę że to dobry pomysł. Góral jest mało wymagający technicznie więc na początek w sam raz. W tym roku dał się we znaki głównie upał bo to impreza w lipcu. Atmosfera super, dużo punktów żywieniowych.
- Beck`s
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Nie będę tworzył nowego tematu, podepnę się tutaj, może nikt nie będzie miał mi tego za złe
Niby stron, blogów jest mnóstwo, lecz wybrać z nich coś konkretnego ciężko. Czytam kilka ciekawych stron, blogów jednak nie ma w nich nic na temat przygotowań/realizacji planów pod biegi ultra. Pomożecie i podrzucicie jakieś namiary na fajne polskie blogi, strony gdzie znajdę plany, treningi pod biegi ultra?
W 2015 myślę wystartować w biegach ultra, mam za sobą udział w maratonach, teraz czas na kolejne wyzwania.
Niby stron, blogów jest mnóstwo, lecz wybrać z nich coś konkretnego ciężko. Czytam kilka ciekawych stron, blogów jednak nie ma w nich nic na temat przygotowań/realizacji planów pod biegi ultra. Pomożecie i podrzucicie jakieś namiary na fajne polskie blogi, strony gdzie znajdę plany, treningi pod biegi ultra?
W 2015 myślę wystartować w biegach ultra, mam za sobą udział w maratonach, teraz czas na kolejne wyzwania.
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Polecam Ci tą relację http://www.vegerunners.pl/2014/07/trans ... estochowa/Beck`s pisze:Nie będę tworzył nowego tematu, podepnę się tutaj, może nikt nie będzie miał mi tego za złe
może nie jest to ani stricte plan czy blog, ale dużo można z tej relacji (zatem z 1 ręki) wyciągnąć i wykorzystać.
plus http://www.ultrarunning.pl/ultra-na-zimno/
sprawdź sobie ten portal cały - np. porady wyglądają na takie, które mogą Ciebie zainteresować...
Pozdrawiam serdecznie
ku chwale biegania
-
- Dyskutant
trochę do poczytania o treningu do ultra
http://ultramaratonpodkarpacki.pl/pl/trening
http://ultramaratonpodkarpacki.pl/pl/trening
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Bieganie ultra/ górskie to nie tylko trening biegowy - musi zawierać sporą liczbę cwiczeń konkretnych partii ciałaBeck`s pisze:Dziękuję za namiary
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawe strony odnośnie biegów ultra, treningów będę wdzięczny za adresy.
sporo jest tego u w tej ksiazce
Eric Orton - Jak biegać świadomie - polecam
przekonałem sie osobiscie - ze regularne cwiczenia zdecydowanie podnoszą jakosć biegania
pzdr
andrzej/gdy
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
AndrzejCrazyfly pisze: Bieganie ultra/ górskie to nie tylko trening biegowy - musi zawierać sporą liczbę cwiczeń konkretnych partii ciała
sporo jest tego u w tej ksiazce
Eric Orton - Jak biegać świadomie - polecam
przekonałem sie osobiscie - ze regularne cwiczenia zdecydowanie podnoszą jakosć biegania
pzdr
możesz proszę więcej napisać o tym?
Najlepiej, aby trzymać się tematu wątku tutaj: viewtopic.php?f=15&t=43162&start=75 ?
Zresztą trafiłeś z tym komentarzem, edukuję się w temacie dodatkowych ćwiczeń, dzięki za namiar na książkę.
ku chwale biegania
- JanW_AB
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:16
- Kontakt:
Podczepię się z pytaniem - macie jakieś sposoby, dzięki czemu można przyspieszyć regenerację? Startuję z kumplem w czteroetapowym biegu i chcemy być jak najbardziej świeży każdego dnia. Jak można zminimalizować zmęczenie i zregenerować mięśnie oprócz masaży, zimnych kąpieli i dobrego żarła?:D Z góry dzięki za odp:P
JanBiegaBlog - mój blog
AkademiaBiegacza.pl S.L. Salos Wodna Łódź - mój klub
ULTRA "Geniusze" Biegania - 26.04.2015 - 03.05.2015 - moja wyprawa: Maraton i etapowe Ultra (130km) w 8 dni
AkademiaBiegacza.pl S.L. Salos Wodna Łódź - mój klub
ULTRA "Geniusze" Biegania - 26.04.2015 - 03.05.2015 - moja wyprawa: Maraton i etapowe Ultra (130km) w 8 dni
-
- Zaprawiony W Bojach
odpuścić masaże, nogi wyżej głowy i iść spać.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 10:09
Hej!
Podepnę się pod ten wątek.
Wiem, że zaraz mnie pewnie zjedziecie.. ale zastanawiam się nad wystartowaniem w biegu górskim/ultra I ultramaraton magurski na dystansie 42 km 22/08/15 Pytanie czy podołam.
Jedyne długie dystanse jakie mam za sobą to półmaratony, nie mam zamiaru gnać na wynik.. chce ukończyć to w regulaminowym czasie 12 h, Pytanie czy mi się to uda.. i czy to nie zdecydowanie za wcześnie.. ?
Kolega chce też pobiec i namawia mnie ale on ma już maratony za sobą ja jeszcze nie.. po górach chodziłam wiem jak to wygląda ale nie wiem czy uda się to z "biegiem". Może nie ma tam jakiegoś mega wielkiego przewyższenia ale .. ale..
Co myślicie? Powinnam odpuścić czy spróbować?
Podepnę się pod ten wątek.
Wiem, że zaraz mnie pewnie zjedziecie.. ale zastanawiam się nad wystartowaniem w biegu górskim/ultra I ultramaraton magurski na dystansie 42 km 22/08/15 Pytanie czy podołam.
Jedyne długie dystanse jakie mam za sobą to półmaratony, nie mam zamiaru gnać na wynik.. chce ukończyć to w regulaminowym czasie 12 h, Pytanie czy mi się to uda.. i czy to nie zdecydowanie za wcześnie.. ?
Kolega chce też pobiec i namawia mnie ale on ma już maratony za sobą ja jeszcze nie.. po górach chodziłam wiem jak to wygląda ale nie wiem czy uda się to z "biegiem". Może nie ma tam jakiegoś mega wielkiego przewyższenia ale .. ale..
Co myślicie? Powinnam odpuścić czy spróbować?