Komentarz do artykułu Za 50 dni nowy ultra bieg w Zakopanem? Rozmawiamy z Jakubem Brzosko

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Na godzinę 8:47 jest 52 zgłoszonych.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zapis regulaminu o obowiązującym w Polsce ruchu prawostronnym może być mylący.
Kodeks Drogowy pisze:2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
misio80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:55
Życiówka w maratonie: 3:29

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Zapis regulaminu o obowiązującym w Polsce ruchu prawostronnym może być mylący.
Kodeks Drogowy pisze:2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
?
Pieszy nie jest pojazdem i powinien poruszać się lewą stroną drogi. Kodeks drogowy, Rodział 2 Art. 11 Pkt 2
Zapis jest ok, o co chodzi?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

misio80 pisze:Zapis jest ok, o co chodzi?
Przy zapisie "w Polsce obowiązuje ruch prawostronny", w kontekście biegania drogami publicznymi, trochę bym się obawiał, czy organizator nie zechce mnie zdyskwalifikować za bieganie lewą stroną.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No, już tylko 62 miejsca zostały w Ultra.
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

yyy, coś chyba górskie biegi tracą na popularności, że limit jeszcze nie wyczerpany?
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blink pisze:yyy, coś chyba górskie biegi tracą na popularności, że limit jeszcze nie wyczerpany?
A może trasa jest taka sobie? Tereny piękne a start w mieście, czemu nie gdzieś pod lasem, czy w dolinie. Biegnie się ten sam długi odcinek dwa razy, mało szczytów. Trochę słabo jak na takie możliwości, szkoda. W Karkonoszach a nawet w Stołowych są bardziej strome biegi. No i to wymuszone "ultra" na dystansie 48km...Dlaczego nie choćby okrągłe 50km? - ale marudzenia ;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Trasa mogłaby być lepsza, choć akurat start i meta w mieście jest wg mnie bardzo dobra. Na UTMB jest tak samo.
Miało być 51 km ale w końcu w pomiarach wyszło 48.
Ja zakładam, że to początek corocznego cyklu i za rok trasa będzie lepsza.
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Ja się zapisałem, ale rzeczywiście trasa jest zupełnie średnia... Może dałoby się ją jakoś jeszcze zmodyfikować i nadal mieć zgodę TPNu? Moim zdaniem mijanie się zawodników na podbiegu/zbiegu z Wołowca może być problematyczne! Nie będzie dochodziło do jakiś zderzeń? Nie będzie spadających kamieni? Jeśli dobrze pamiętam to ostatnie kilkaset merów przed szczytem to dość trudny zbieg... Może jednak moglibyśmy zbiec do innej doliny, wtedy też uniknęlibyśmy biegania asfaltem w dolinie Chochołowskiej dwa razy...

A jeśli taka mijanka jest konieczna to może zbiec do Chochołowskiej i przebić się żółtym szlakiem przez Iwanicką przełęcz do dol. Kościeliskiej? Cokolwiek! Jest tyle możliwości... Może być też czarnym szlakiem z Chochołowskiej do Kościeliskiej... wtedy w zatłoczonej Kościeliskiej będziemy biegli maksymalnie krótko...

Co na to orgowie?
Pzdr,
Janek
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ErgoJanek pisze:Ja się zapisałem, ale rzeczywiście trasa jest zupełnie średnia... Może dałoby się ją jakoś jeszcze zmodyfikować i nadal mieć zgodę TPNu? Moim zdaniem mijanie się zawodników na podbiegu/zbiegu z Wołowca może być problematyczne! Nie będzie dochodziło do jakiś zderzeń? Nie będzie spadających kamieni? Jeśli dobrze pamiętam to ostatnie kilkaset merów przed szczytem to dość trudny zbieg... Może jednak moglibyśmy zbiec do innej doliny, wtedy też uniknęlibyśmy biegania asfaltem w dolinie Chochołowskiej dwa razy...

A jeśli taka mijanka jest konieczna to może zbiec do Chochołowskiej i przebić się żółtym szlakiem przez Iwanicką przełęcz do dol. Kościeliskiej? Cokolwiek! Jest tyle możliwości... Może być też czarnym szlakiem z Chochołowskiej do Kościeliskiej... wtedy w zatłoczonej Kościeliskiej będziemy biegli maksymalnie krótko...

Co na to orgowie?
Nie chodzi pewnie o orgów tylko o TPN z betonu, po którym mogą chodzić setki tysięcy turystów, ale 300 biegaczy już nie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tak, Bieg Granią Tatr też miał przecież problemy.
Inna sprawa Janek - co Ci przeszkadza przebiec sie najbardziej wypasioną tatrzańską Trasa jaką sam sobie możesz wymyślić?
Potrzebujesz medal i numer startowy? Ja Ci to mogę załatwić. I żadnego pozwolenia mieć nie musisz.
Nazwiemy to: "One Man Tatra Trail Challenge ??? k" Pociągnij trasę Grani Tatr, jeszcze do Morskiego Oka (powrót nie wiem jak, asfaltem?) i wyjdzie Ci pewnie fajny dystans.
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Tak się spodziewałem, że to TPN robi problemy...

Adam, przebiec to się mogę zawsze. Jednak lubię też startować w zawodach... Wyścigi są fajne choćby dlatego, że takie wydarzenie motywuje do treningu czy do samego wyjazdu w góry. Motywuje też do startu bez względu na pogodę. Na zawodach lubię też rywalizację - fajnie byłoby się np. z takim Błażejem Łyjakiem pościgać. ;) No i meta z kibicami w centrum Zako też byłaby fajna...
Pzdr,
Janek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Janek, nie od razu Kraków zbudowano. Rzeźnik był np najpierw właściwie biegową wycieczką kilku kolegów.
Wyznacz wyzwanie, zrób wynik i potem sie do tego wyniku inni bedą mogli porównać.
A potem z tego powstaną wypasione zawody.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Janek ze mną możesz się pościgać co 2 tygodnie, np już za tydzień na 3x Śnieżka :)
Adam rzecz w tym, że nie jest 2003 rok i nie trzeba jechać do Szamoniksu żeby się dowiedzieć jak zrobić świetną imprezę.
Ok, jeśli TPN blokuje organizację to nie ma o czym mówić, oni stawiają warunki. Szkoda tylko że bieg w Tatrach ma porównywalną trasę do Maratonu Bieszczadzkiego.
Jedyna rzecz która mnie skłania żeby brać udział to tatrzańskie widoczki :)
ODPOWIEDZ