Zakopane

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
shczwany
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:52
Życiówka w maratonie: 3:40:35

Nieprzeczytany post

Hej,

pytanie do tych którzy są doświadczeni w bieganiu w Zakopanem. Z uwagi na słabe warunki narciarskie skoczyłem pobiegać pod reglami. Trasa taka sobie, mało podbiegów i zbiegów. Widoków brak.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie tu w Zakopanem pobiegać na ostro ? Chodzi mi o porządne podbiegi i zbiegi żebym poćwiczył, bo ja z nizin i bardzo chcę wykorzystać Zakopiec :hej:
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Może Gubałówka?
shczwany
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:52
Życiówka w maratonie: 3:40:35

Nieprzeczytany post

A faktycznie, nie pomyślałem o Gubałówce. Jutro wbiegam :hej:

Czy w w drugą stronę typu z Kuźnic w okolicach Kasprowego albo Morskiego Oka, albo może z regli jakiś szlak jest do pobiegania? Chodzi mi o coś wysokiego z fajnymi widokami...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tam chyba nawierzchnia trudna. Ale jeśli chodzi Ci o coś długiego to polecam intensywne podchodzenie, jeśli krótkie to wg mnie wyjście w wysokie góry odpada.
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,05
Życiówka w maratonie: 3,42,42

Nieprzeczytany post

do Morskiego Oka z Palenicy jest wręcz miejsko bo asfalt.

było jakieś ultra 'Bieg Granią Tatr' czy jakoś tak - wystarczy podejrzeć trasę...
kony
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W ubiegłym roku biegłem sobie z Łysej Polany do Morskiego Oka i z powrotem, z okrążeniem stawu wyszło mi ponad 22 km ale po asfalcie. Startowałem ok. 7 rano i pod górę było spoko ale na dół to już często na czołówkę z pielgrzymką. No i co jakiś czas smród z toitoiów. Jest w Zakopanem taki bieg z ronda JPII na Kasprowy, więc pewnie taka opcja jest ciekawsza. Drogą pod Reglami też biegałem ale tam też bywa spory ruch, natomiast jako cross to całkiem przyjemnie tam jest.
"Go Fast, Be Good, Have Fun"
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z drogi pod reglami to zawsze można wbiec w jakąś dolinę (np białego lub kościeliską) i wybiec drugą - to wtedy i podbieg między dolinami będzie...
DorkaG
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mam podobny problem więc pozwolę sobie "podpiąć się pod wątek" - może podpowiecie krótszą trasę w okolicach Zakopanego? ok 10 km - nie zależy mi na jakiś strasznych podbiegach, byle malowniczo i nie po mieście (nie może być za daleko bo jestem "w pracy" i każdej chwili mogą mnie odwołać z biegowego relaksu)
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nosal, Myślenickie Turnie, Kondratowa, Olczyska, Murowaniec

na dłuższe 5 Stawów, droga nad Reglami i doliny (zawsze można jedną wbiec, drogą nad reglami przebiec do kolejnej)

wyżej -> grań
cats do not go for a walk to get somewhere, but to explore
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chochołowska malownicza; o ile dobrze pamiętam w jedną stronę do schroniska ok. 7 km i ~240m up, czyli bardzo łagodnie pnie się w górę;
jak za dużo - zawsze można wcześniej nawrócić

edit. no tak, przeoczyłam, że miało być blisko;
inne doliny też dobre, jak pisze katarina: kościeliska, białego, ku dziurze; w zasadzie wszystkie są łagodne
wost79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:49:30
Życiówka w maratonie: 4:38:02

Nieprzeczytany post

ja proponuję trasę Biegu Sokoła: Kuźnice - drogą w stronę Kalatówek - w prawo pod górę na Czerwoną Przełęcz (tak się chyba nazywa) - zbieg do Doliny Białego - pod reglami do Doliny Strążyskiej i nią pod górę - znów w lewo w stronę Czerwonej Przełęczy i zbieg do Kalatówek. Ponad 15km, profil +1000/-800 o ile pamiętam. Widoków nie za dużo ale traska potrafi zmęczyć.
"Nie warto żyć normalnie. Warto żyć ekstremalnie" (EDK)
24h dla Patryka | Zobacz | Posłuchaj
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tu można sobie pokombinować: http://mapa-turystyczna.pl/
kirej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rubin pisze:chochołowska malownicza
Jeszcze miesiąc temu krajobraz był tam druzgocący: setki powalonych drzew... i niestety szło się w hałasie pił spalinowych drwali...

co do przechodzenia między dolinami drogą nad reglami, to sprawdź tpn.pl/zwiedzaj - niektóre odcinki szlaków są nadal zamknięte po halnym.

A jeśli nie masz własnego samochodu, to dolina chochołowska raczej odpada - daleko od Zakopanego.

Pozdrawiam, kirej
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

A ja kiedys muszę pobiec na psią trawkę :) zawsze mnie to zastanawiało co tam jest i dlaczego się tak nazywa :)
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:A ja kiedys muszę pobiec na psią trawkę :) zawsze mnie to zastanawiało co tam jest i dlaczego się tak nazywa :)
Rozdroże z małą polanką której nazwa pochodzi od porastającej jej trawki (Psia trawka) i jeśli już cię najdzie na ten bieg to startuj z Toporowej Cyrhli bo z Brzezin będzie kiepsko ze względu na droge (takie masakryczne kocie łby) i jest to też najłatwiejsza droga na Hale Gąsienicową więc i od ludzi gęsto a i auta się trafiają (droga zaopatrzeniowa schroniska)
ODPOWIEDZ