Perły Małopolski 2014

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
JayJay
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:33
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Serwus!

Właśnie ruszyły zapisy do II-iej edycji zawodów pt. "Perły Małopolski" - http://www.perlymalopolski.pl/
Tak mi się spodobał pomysł biegania po pięknych małopolskich Parkach Narodowych, że postanowiłem się zapisać. Na pierwszy ogień idzie Ojcowski Park Narodowy - 13.04.2014 r. Zdjęcia i zapowiedzi z poprzedniego roku wyglądają całkiem przyjemnie.
Opłaty są przystępne, a do tego możemy wybierać spośród dystansów: 3 km, 10 km i 21 km (+ Nordic Walking).

"W ramach Pereł Małopolski 2014 odbędą się następujące zawody:

13.04 - Skała, Ojcowski Park Narodowy

01.06 - Szczawnica, Pieniński Park Narodowy

29.06 - Rabka-Zdrój, Gorczański Park Narodowy

24.08 - Zawoja, Babiogórski Park Narodowy,

12.10 - Kościelisko - Tatrzański Park Narodowy"

Mimo, że jestem z nizin będę próbował.
Hej przygodo :)
Obrazek Obrazek

Zapraszam do siebie: Leśnymi duktami podróże
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

szczególnie polecam Zawoję
piękna trasa, na filmiku - od 9-tej minuty
edit: dodam jeszcze, że w ubiegłym roku biegi liczone były do MLBG
Awatar użytkownika
JayJay
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rubin pisze:dodam jeszcze, że w ubiegłym roku biegi liczone były do MLBG[/size]
a co to za tajemniczy skrót?

Biegłaś w całym cyklu czy tylko w tym jednym?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MLBG = Montrail Ligi Biegów Górskich, prowadzi swoją własną klasyfikacje zawodników, napisałam, bo niektórym zależy na zdobyciu dodatkowych punktów; jak będziesz ciekaw, sam doczytasz więcej :)

byłam na czterech biegach: w Ojcowskim, Tatrzańskim, Babiogórskim i Gorczańskim Parku Narodowym; ominęła mnie Szczawnica;
na stronie i fb Pereł Małopolski jest mnóstwo foto-relacji, oddają klimat trasy i imprezy jako całości :)
michele1984
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:41:33
Życiówka w maratonie: 3:20:59

Nieprzeczytany post

Hej,
Pytanie do uczestników z Warszawy o wspólny dojazd na miejsce. Ja mam swoje auto i mogę zabrać max 4 osoby lub chętnie dołączę do kogoś.

Michał
Awatar użytkownika
JayJay
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w tym roku znowu medale z całego cyklu mają formę puzzli i po ukończeniu wszystkich biegów można sobie ułożyć całość :usmiech: bardzo ciekawy pomysł - wzór jest taki jak w roku poprzednim więc można skompletować brakujące ogniwa. Mam nadzieję, że za rok również tak zrobią, bo w tym roku nie dam rady obskoczyć wszystkich parków :taktak:
Obrazek Obrazek

Myszu
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

rubin pisze:MLBG = Montrail Ligi Biegów Górskich, prowadzi swoją własną klasyfikacje zawodników, napisałam, bo niektórym zależy na zdobyciu dodatkowych punktów; jak będziesz ciekaw, sam doczytasz więcej :)

byłam na czterech biegach: w Ojcowskim, Tatrzańskim, Babiogórskim i Gorczańskim Parku Narodowym; ominęła mnie Szczawnica;
na stronie i fb Pereł Małopolski jest mnóstwo foto-relacji, oddają klimat trasy i imprezy jako całości :)
Szczawnica była chyba "najlepsza" upał i te podbiegi szczególnie na początku drugiej dziesiątki :-). Polecam cały cykl - warto wystartować :-)
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odkładałem rejestrację na ostatnią chwilę i proszę:
Szanowni Państwo, Zapisy internetowe z powodu osiągnięcia limitu 1000 zawodników zostały ZAWIESZONE. Aktualnie trwa weryfikacja dokonanych opłat startowych. Zapisy zostaną wznowione 2/04/2014r. o godz. 20.00. Lista rezerwowa: kontakt@perlymalopolski.pl
:bum:

Doczytałem jednak w regulaminie, że 75% trasy ma być po asfalcie, więc mimo wszystko podziękuję za taki półmaraton po Ojcowie :ble:
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w ubiegłym roku było niestety podobnie - Ojców z całego cyklu pod tym względem wypadł najsłabiej; ja ze swojej strony polecam Zawoję - tam jest też kawałek asfaltu, na początku, o ile pamiętam jakieś 3-4 km, potem na drugiej (ale inaczej poprowadzonej) pętli też z jakieś 1,5 km; tyle, że reszta trasy znakomicie rekompensowała te asfaltowe odcinki;

szkoda, bo w Ojcowie da się tak poprowadzić bieg, by asfaltowe przelotówki stanowiły nikły procent
Dragonkra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54
Życiówka w maratonie: 2.48

Nieprzeczytany post

rubin pisze: szkoda, bo w Ojcowie da się tak poprowadzić bieg, by asfaltowe przelotówki stanowiły nikły procent
Chętnie skorzystamy z podpowiedzi jak poprowadzić trasę bez asfaltu w Ojcowie.
Założenia muszą być takie :
a/baza zawodów - szatnie, prysznice, dostęp do energii elektrycznej, teren na zawody dla dzieci, Biuro Zawodów( pakiety, depozyt itp) całość musi pomieścić ok. 1000 - 1500 osób,
b/Trasa - poprowadzenie trasy tak aby były start i meta były w tym samym miejscu, trasy 3km ,10km i 21km, , niekolidowanie z weekendowym ruchem turystycznym, trasa akceptowalna przez Ojcowski PN, Policję, Zarząd Dróg, Straż Pożarną, przepustowość trasy ok. 1000-1500 osób.

Aktualnie trasa jest taka jaka jest ale nikt nie powiedział, że tak musi być zawsze. Jak ktoś poda trasę która spełnia powyższe warunki i zrealizujemy jego projekt w 2015 roku to otrzyma zaproszenie do udziału w całym cyklu Perły Małopolski 2015

propozycje : kontakt@perlymalopolski.pl
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a tak, to akurat się zgadza; z bazą dla takiej liczby osób w Ojcowie byłby problem;
świetnie poprowadzona jest trasa maratonu i półmaratonu Koniczynka; przez trzy góry: Złotą, Chełmową i Koronną; tyle, że znacznie mniejszy limit zawodników; no i bieg nie ma aż takiego zaplecza;
jak dla mnie - najlepsza z całego cyklu była trasa w Zawoi :)
Dragonkra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54
Życiówka w maratonie: 2.48

Nieprzeczytany post

rubin pisze:a tak, to akurat się zgadza; z bazą dla takiej liczby osób w Ojcowie byłby problem;
świetnie poprowadzona jest trasa maratonu i półmaratonu Koniczynka; przez trzy góry: Złotą, Chełmową i Koronną; tyle, że znacznie mniejszy limit zawodników; no i bieg nie ma aż takiego zaplecza;
jak dla mnie - najlepsza z całego cyklu była trasa w Zawoi :)
Koniczynka jest super ale ma charakter imprezy koleżeńskiej. My mamy inne problemy niż org Koniczynki np. parkingi. Chcielibyśmy aby Perły były pretekstem do dłuższego pozostania w danym rejonie i samodzielnego pozwiedzani-pobiegania. Może warto przygotować dla zawodników małe podpowiedzi gdzie pobiegać małymi grupkami? Może to dobry pomysł?
Każda Perła jest inna i trudno mi komentować która najlepsza. Z każdego parku narodowego - mając w pamięci ograniczenia o których pisałem - staramy się wyciągnąć coś ciekawego. Raczej staramy sie unikać sytuacji, że biegniemy np. szlakiem żółtym a wracamy niebieskim.
Awatar użytkownika
JayJay
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Myślę, że nie warto się ograniczać, przecież szlaki również bywają malownicze. Skoro da się biegać szlakami w górach np. granią Tatr gdzie generalnie jest raczej wąsko to i w Ojcowskim Parku nie powinno być źle. Nigdy wcześniej nie byłem w Ojcowskim Parku Narodowym, więc nie mogę się już doczekać tego biegu :)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Czy w pakiecie Skały jest posiłek regeneracyjny? Bo nigdzie nie mogę doczytać :)
Z nowinek Marcin Świerc ma jutro lecieć :)
Awatar użytkownika
JayJay
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ooo fajnie, że będzie gwiazda :) w Regulaminie napisano: "Organizator zapewnia napoje (woda źródlana) na trasie i mecie oraz posiłek
regeneracyjny po biegu." Tylko nie wiadomo na którym kilometrze :)
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ