Komentarz do artykułu IV Maraton Beskidy - Zarejestruj się!

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skomentuj artykuł IV Maraton Beskidy - Zarejestruj się!
PKO
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy "100 Maraton Edwarda Dudka" to bieg na 100 km?

Strasznie mylące jest mieszanie nazw maraton i ultramaraton. Maraton to 42195 m, jak więcej to ultramaraton. No i jakim cudem o tym biegu nic wcześniej nie było słychać, przynajmniej w mediach ogólnobiegowych?
Aby tylko nogi nieśli...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A skąd masz informacje, że to 100km? Wg mnie to 42195m.
I jakie to są ogólnobiegowe media? :) Bieganie.pl nie jest ogólnobiegowe? :)
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już chyba wiem. To jest setny maraton Edwarda Dudka. A nie bieg na 100 km. Czyli normalny maraton, 42 km. Zawsze uważałem, że w nazwach biegów liczebniki trzeba pisać słownie, wtedy nie ma nieporozumień.
Aby tylko nogi nieśli...
petro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mylące to jest używanie słów "ekstremalny" i "górski" w odniesieniu do imprezy, która leci po asfalcie a gdzieś tam w środku jest Skrzyczne. Nie mówię, że to zła trasa, pewnie szczególnie fajna dla robiących krok z asfaltu w góry, ale nie ma co nadużywać słowa "ekstremalny".
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Z tym "ekstremalnym" to chyba chodzi o muzykę...?
Hej!
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
maratonbeskidy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co do tych maruderów poniżej,- to trasa nie leci tylko po asfalcie, w większości jest po drogach leśnych, z zaliczeniem szczytu Skrzycznego 1257 m.np.m. Myślę że jak spadnie śnieg to będzie jeszcze ciekawiej. Szczegóły co do wzniesień , różnicy poziomów i trasy są na naszej stronie http://www.maratonbeskidy.pl, a tak w ogóle to polecam przyjechać i samemu się przekonać.
P.S.
Chodziło o setny maraton Edka Dudka. :taktak:
Media biegowe towarzyszyły nam od zawsze- wszystkie znajdują się na naszej stronie (http://www.maratonbeskidy.pl)
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

No mnie...kusi...
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
aogro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

do tej pory dwukrotnie biegłem w Crossie, to jest impreza towarzysząca maratonowi i uwazam, ze to jest najładniejsza trasa jaka biegłem. Teraz zastanawiam się nad maratonem, ale wszystko rozstrzygnie sie po poznaniu. Tak czy owak w radziechowych / wegierskiej górce jestem! I polecam innym.
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

biegłem w krosie (niestety) tylko raz, i strasznie mi się podobało. trasa, organizacja i przede wszystkim - atmosfera.
Co ważne - był to kros organizowany jeszcze przez Edwarda Dudka. teraz, z tego co rozumiem, Dudek organizuje maraton oraz towarzyszący "bieg podwieczorkowy". a osiemnastokilometrwy kros jest organizowany tydzień wcześniej przez macierzystą gminę Dudka. nie wiem, o co chodzi, ale wygląda to trochę tak, jakby były tu jakieś nieporozumienia między urzędnikami a Edwardem i ci pierwsi postanowili sami zrobić bieg.
nie wiem, czy teraz już nie dorabiam historyjki, ale w końcu od czego jest forum, jak nie od szerzenia nie zawsze mądrych plotek? ;)

aha, nie należy zrażać się niezbyt czytelną stroną maratonu beskidy, z tego, co słyszałem, na miejscu wszystko jest super dograne
maratonbeskidy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zapraszamy do obejrzenia relacji z poprzednich edycji Maratonu Beskidy, no i oczywiście zapraszamy w tym roku.!!!
http://www.youtube.com/watch?v=LDuZSgbzEHU
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i zwyciężył reprezentant Zakonu Złotej Łydki - niejaki Piotr K. vel. Biały Kulawy Ruski Pies Na drugiej pozycji ze stratą 38 s. uplasował się Chorąży Lucjan ze Skawinek, a trzeci był Marek Obstoj z Bytomia. Wśród kobiet klasyfikacja wygląda tak:1. Ewa Majer, 2. Magdalena Janowska, 3. Chełmicka Magdalena.
Ktoś się pokusi o relacje/wrażenia z imprezy? Porównanie do innych maratonów górskich?
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
 właśnie dzięki mojemu umysłowi".
petro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fajnie było. Nie ma porównania do innych maratonów górskich, bo to jest jakby normalny maraton, tylko z podbiegiem, prawie cały po drogach, ilość szlaku szczątkowa. Inna kategoria zupełnie.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

pobiegalim, popilim... elegancko było.

-------
co do samego biegu - przewyższenie niby całkiem przyzwoite.
~17 km asfaltu, a reszta to były w większości szutry, do tego 5-7km(?) scieżek, i bo ja wiem? ze dwa kilometry górskiego szlaku?
do tego BEZBŁĘDNA pogoda, widoki i świetna baza biegu (zajazd horolna, najchętniej wrzuciłbym skan bonu na żarcie) - takich cudów to najstarsi górale nie widzieli)

jeśli ktoś szuka hardcorowego trailu - będzie zawiedziony. te "ekstremalne" zapewnienia organizatora są stanowczo naciągane. natomiast moim zdaniem jest to idealna impreza dla tych wszystkich płaskobiegaczy, którzy chcieliby bezpiecznie zobaczyć o co chodzi w tym całym bieganiu po górach na dłuższych dystansach. no i można tam całkiem żwawo nogami poprzebierać.

do tego (przepraszam że się powtarzam) zakończenie w fajnej góralskiej knajpie powoduje, że bieg ma poważne atuty 'pozasportowe' - na towarzyskie zakończenie sezonu jak znalazł.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
maratonbeskidy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przybycie i udział w zawodach. Mamy nadzieję że docenicie trud jaki wnieśliśmy w organizację tego biegu i zagłosujecie na nasz maraton na stronie KONKURS-zagłosuj!!!
Do zobaczenia w przyszłym roku na V Jubileuszowym Maratonie Beskidy, który odbędzie się 10 listopada. Zapraszamy na naszą stronę http://www.maratonbeskidy.pl do obejrzenia relacji oraz zdjęć z Maratonu. Prosimy również o nadsyłanie zdjęć na naszego maila info@maratonbeskidy.pl - najciekawsze zdjęcia oraz najciekawsza relacja zostanie nagrodzona- weekendowymi pobytami w ekskluzywnych hotelach w Beskidach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ