Komentarz do artykułu Jak trenuje Marcin Świerc - najlepszy polski biegacz górski?

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli MGS to był ostateczny sprawdzian przed Karkonoskim, to czy nie za późno?
Między "Pasterką", a "Karkonoszami" jest niecały miesiąc na regenerację...
New Balance but biegowy
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szeroko rozumiani ultrasi (włączając w to biegi górskie i na orientację) startują o wile częściej niż szosowcy (max 2 maratony w roku, wiosenny i jesienny), dla nich miesiąc to bardzo dużo, a zważywszy, że Marcin nie grzał na maksa w stołowych, nie ma zupełnie czym się martwić.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
marcin.swierc
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 31:33
Życiówka w maratonie: -----
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pit78 pisze:Jeżeli MGS to był ostateczny sprawdzian przed Karkonoskim, to czy nie za późno?
Między "Pasterką", a "Karkonoszami" jest niecały miesiąc na regenerację...
Qba Krause pisze:szeroko rozumiani ultrasi (włączając w to biegi górskie i na orientację) startują o wile częściej niż szosowcy (max 2 maratony w roku, wiosenny i jesienny), dla nich miesiąc to bardzo dużo, a zważywszy, że Marcin nie grzał na maksa w stołowych, nie ma zupełnie czym się martwić.
jeszcze jest DFBG na którym 2 tyg wcześniej "sie przetrze"...wiec bede mial 2 tyg na regenercje....
"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych...nigdy ich nie osiągnie...."

cel - UTMB

www.marcinswierc.pl
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Marcin Świerc
może i mi kiedyś uda się przebiec płaski maraton...
He, he. Spoko Marcin. Wydaje mi się, że dasz radę :P
Awatar użytkownika
rusolis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marcinie, czy bieganie po pagórkach dobrze przygotowuje do biegu górskiego? Przykładowo, jeśli na treningach robiłem po 12 pagórków o wysokości 80m, to czy podbiegi i zbiegi rzędu 600m w górach mogą mi dać popalić? Zakładając, że nachylenia były podobne.
Awatar użytkownika
marcin.swierc
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rusolis pisze:Marcinie, czy bieganie po pagórkach dobrze przygotowuje do biegu górskiego? Przykładowo, jeśli na treningach robiłem po 12 pagórków o wysokości 80m, to czy podbiegi i zbiegi rzędu 600m w górach mogą mi dać popalić? Zakładając, że nachylenia były podobne.

witam
myślę ze w jakimś stopniu przygotują - ale też dużo zależy od Twojego podejścia, bo jeśli chcesz walczyć o podium lub o pierwszą 10 to do pagórków trzeba jednak trochę dołożyć góry (1-2 razy w miesiącu), ale jeśli chcesz tylko w miarę ukończyć na swoje możliwości to powinny wystarczyć...

3mam kciuki za realizacje

cel - UTMB

www.marcinswierc.pl
MatJK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Do najnowszego raportu wkradl się drobny błąd. Marcin odpowiedział na moje pytanie, które mu wcześniej zadałem, a które dotyczyło ostatnich dwóch tygodni przed startem w Biegu ultra Granią Tatr, a tymczasem widzę, że pojawiło się pytanie innego użytkownika o udział w maratonie. Piszę to, aby wszystko było jasne, bo aktualnie po przeczytaniu, każdy będzie się pewnie zastanawiał, co to za odpowiedź.

Ze swojej strony dziękuję Marcin za poradę i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Sorry, poprawimy.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

teraz UROC?

jeśli to nie tajemnica - coś się udało ugadać w sensie zaproszenia/przelotu, etc?
pytam bo uroc wyraźnie (przynajmniej marketingowo) idzie w kierunku "elity", "międzynarodowości", etc - dlatego ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
marcin.swierc
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:teraz UROC?

jeśli to nie tajemnica - coś się udało ugadać w sensie zaproszenia/przelotu, etc?
pytam bo uroc wyraźnie (przynajmniej marketingowo) idzie w kierunku "elity", "międzynarodowości", etc - dlatego ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce.

zdrówko
nie udało się...

cel - UTMB

www.marcinswierc.pl
grodek78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:34:27
Życiówka w maratonie: 2:42:32

Nieprzeczytany post

Różne osoby (trenerzy jak i zawodnicy) zdecydowanie polecają wykonywanie szybkościowych akcentów zawodnikom szykującym się do ultra.
Marcinie, czy Ty podczas swoich treningów przygotowujących do górskich ultra robisz akcenty szybkościowe np. 3x3 km, 5x2 km czy też 10 x 1 km ? Jeżeli tak to w jakim tempie biegasz te odcinki ?
Czy oprócz treningu siły biegowej i wybiegań po górach realizujesz jakieś dodatkowe ćwiczenia wzmacniające mięśnie nóg, np. siłownia, rower ?
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Nie ukrywam mnie też najbardziej "rajcują" biegi górskie ;-)

Na temat siły biegowej:

Nie wiem czy ktoś kojarzy górkę Kazurkę w Warszawie.. w każdym razie robię tam 2x w tygodniu podbiegi pod kątem 30-40 stopni - łącznie ok. 30 podbiegów tygodniowo. Kompletnie nie wiem ile, jak często mam robić takie treningi aby się jak najlepiej przygotować do Maratonu Górskiego (na MGS miałem 5:08 ale wyłączając przygody z liśćmi łopianu miałbym ok. 5 godzin). Podbieg stromy o którym mówię ma chyba z 60 metrów.
Przykładowo za rok na MGS chciałbym zdrowo zejść poniżej 5 godzin - 4:40 :P

I jeszcze małe pytanie odnośnie siły biegowej bo też nie znalazłem jakiś konkretnych wskazówek. Jeśli robię 2x w tygodniu podbiegi to trenując siłę biegową mam dodatkowo robić skipy, wieloskoki itp ? jeśli tak to zamiast jakiś podbiegów czy dołożyć do tych podbiegów te skipy ?
Awatar użytkownika
marcin.swierc
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przepraszam że tak poźno jednak tydz byłem odcięty od neta w górach
grodek78 pisze:Różne osoby (trenerzy jak i zawodnicy) zdecydowanie polecają wykonywanie szybkościowych akcentów zawodnikom szykującym się do ultra.
Marcinie, czy Ty podczas swoich treningów przygotowujących do górskich ultra robisz akcenty szybkościowe np. 3x3 km, 5x2 km czy też 10 x 1 km ? Jeżeli tak to w jakim tempie biegasz te odcinki ?
Czy oprócz treningu siły biegowej i wybiegań po górach realizujesz jakieś dodatkowe ćwiczenia wzmacniające mięśnie nóg, np. siłownia, rower ?
tak polecam takie treningi, moi zawodnicy też tak robią. Tempo jest różne - przed wszystkim skupiam się na dystansie jesli to jest 3x3km czy na czasie 3x15 min. Tempo jakoś kontroluję ale nie da się cały czas utrzymać założeń jeśli robię to w terenie crossowym. Ciężko w górach znaleźć płaski teren. Ale jeśli bym to robił na stadionie to tempo by było z 10km na poczatku sezonu, do tempa z 5km czy nawet 3km na końcu realizowania interwałow. Oczywiscie tez ze na innych odcinkach. Siłownia tylko w okresie przygotowawczym a rower rekreacyjnie polecam;)

Nikki.Sixx pisze:Nie ukrywam mnie też najbardziej "rajcują" biegi górskie ;-)

Na temat siły biegowej:

Nie wiem czy ktoś kojarzy górkę Kazurkę w Warszawie.. w każdym razie robię tam 2x w tygodniu podbiegi pod kątem 30-40 stopni - łącznie ok. 30 podbiegów tygodniowo. Kompletnie nie wiem ile, jak często mam robić takie treningi aby się jak najlepiej przygotować do Maratonu Górskiego (na MGS miałem 5:08 ale wyłączając przygody z liśćmi łopianu miałbym ok. 5 godzin). Podbieg stromy o którym mówię ma chyba z 60 metrów.
Przykładowo za rok na MGS chciałbym zdrowo zejść poniżej 5 godzin - 4:40 :P

I jeszcze małe pytanie odnośnie siły biegowej bo też nie znalazłem jakiś konkretnych wskazówek. Jeśli robię 2x w tygodniu podbiegi to trenując siłę biegową mam dodatkowo robić skipy, wieloskoki itp ? jeśli tak to zamiast jakiś podbiegów czy dołożyć do tych podbiegów te skipy ?
Teamat jest bardziej złożony... SB u mnie wygląda bardzo urozmaicona, dlatego tak ciężko pisać, np zaczynam się gdzieś w grudniu i zależy od wielu czynników - np czy jestem gdzieś w górach czy na płaskim, dopiero gdzies po 8-12 tyg przechodzę na podbiegi i to też różne- szybkie wolne, strome itp . Zresztą nie ma recepty, każdy jest inny, nawet każdy mój zawodnik wykonuje inną SB. To doświadczenie zbiera się latami, i dopracowuje w każdym sezonie.

PS w przyszłym tyg będę w stolicy to zobaczę może górę KAzurkę;))

cel - UTMB

www.marcinswierc.pl
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź ;] no ta górka jest o tyle fajna że można kombinować z łagodnymi podbiegami i stromymi - z jednej strony ma chyba coś koło 45 albo i więcej :D

W sumie to ona jest znana z różnych zawodów rowerowych do akrobacji - załączę zdjęcie, bo może ktoś też szuka jakiejś przyzwoitszej górki (park na Natolinie - Ursynów) :

Strona łagodna:
Obrazek

Strona stroma:
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

PS w przyszłym tyg będę w stolicy to zobaczę może górę KAzurkę;))

I co Marcinie, byłeś, widziałeś? Będzie z niej kuźnia talentów biegów górskich :)
- we love run -
ODPOWIEDZ