rozumiem że wyobrazic sobie pływaka bez pianki, trzymającego biodra i nogi na powierzchni jest Ci trudniej?Quote: from Laszlo on 3:46 pm on June 22, 2004
Wybaczcie, to efekt dążenia myśli do równowagi po zobaczeniu oczami wyobraźni pływaka z glową w wodzie i machającymi nogami na wierzchu![]()
![]()
Triatlon w Polsce
- monka
- Zaprawiony W Bojach
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]
- saint
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
proponuje jednak powrocic do tematu przewodniego tego watku a tym jest Triathlon w Polsce
watek ten powinien zachecac amatorow do uczestnictwa w tej dyscyplinie, a nie ich zniechecac poprzez jalowa dyskusje n/t tego czy uzywac pianek czy nie
monka: zapominasz ciagle ze jest to forum dla amatorow, watpie zeby kogokolwiek dotyczyl problem o ktorym piszesz, a jezeli nawet to mozna przeciez uzywac pianki tylko na gorna polowe ciala i wtedy nogi pojda jeszcze bardziej pod wode niz normalnie,
dobrze ze powiedzialas o masciach rozgrzewajacych i to jest cenna rada chocby dla tych ktorzy nie chca inwestowac w pianke bo chca sie tylko sprawdzic czy im sie ta dyscyplina spodoba, ale na tym proponowalbym ta kwestie zakonczyc
jezeli uzywasz juz fachowych pojec plywackich to napisz w nawiasie ich znaczenie, a nie zmuszaj kilkudziesieciu osob odwiedzacych to forum to szukania znaczenia tego slowa, w przeciwnym wypadku Twoje rady sa bezuzyteczne bo ludzie nie beda wiedzieli o czym piszesz i nie ma sensu ich tutaj zamieszczac
dowodem tego ze pianki sa skuteczne jest to ze uzywa ich nawet 95% osob (tak bylo w Szczecinie na pocz czerwca, temperatura wody ok 18 st, dystans 600m), wiec proponuje zakonczyc na tym dyskusje a skupic sie na innych radach dla amatorow - np jakich innych tanich pianek mozna uzywac zamiast drogich typowo triathlonowych
chcialbym sie takze dowiedziec czy jest sens plywac w zwyklej koszulce, co prawda nie trzeba sie w nia pozniej ubierac po wyjsciu z wody co nie jest latwe ale z drugiej strony taka koszulka powoduje z pewnoscia wiekszy opor w wodzie, jezeli juz to jakich koszulek uzywac (obcislych czy luznych czy tez nie ma to znaczenia)
(Edited by saint at 8:26 pm on June 22, 2004)
watek ten powinien zachecac amatorow do uczestnictwa w tej dyscyplinie, a nie ich zniechecac poprzez jalowa dyskusje n/t tego czy uzywac pianek czy nie
monka: zapominasz ciagle ze jest to forum dla amatorow, watpie zeby kogokolwiek dotyczyl problem o ktorym piszesz, a jezeli nawet to mozna przeciez uzywac pianki tylko na gorna polowe ciala i wtedy nogi pojda jeszcze bardziej pod wode niz normalnie,
dobrze ze powiedzialas o masciach rozgrzewajacych i to jest cenna rada chocby dla tych ktorzy nie chca inwestowac w pianke bo chca sie tylko sprawdzic czy im sie ta dyscyplina spodoba, ale na tym proponowalbym ta kwestie zakonczyc
jezeli uzywasz juz fachowych pojec plywackich to napisz w nawiasie ich znaczenie, a nie zmuszaj kilkudziesieciu osob odwiedzacych to forum to szukania znaczenia tego slowa, w przeciwnym wypadku Twoje rady sa bezuzyteczne bo ludzie nie beda wiedzieli o czym piszesz i nie ma sensu ich tutaj zamieszczac
dowodem tego ze pianki sa skuteczne jest to ze uzywa ich nawet 95% osob (tak bylo w Szczecinie na pocz czerwca, temperatura wody ok 18 st, dystans 600m), wiec proponuje zakonczyc na tym dyskusje a skupic sie na innych radach dla amatorow - np jakich innych tanich pianek mozna uzywac zamiast drogich typowo triathlonowych
chcialbym sie takze dowiedziec czy jest sens plywac w zwyklej koszulce, co prawda nie trzeba sie w nia pozniej ubierac po wyjsciu z wody co nie jest latwe ale z drugiej strony taka koszulka powoduje z pewnoscia wiekszy opor w wodzie, jezeli juz to jakich koszulek uzywac (obcislych czy luznych czy tez nie ma to znaczenia)
(Edited by saint at 8:26 pm on June 22, 2004)
- monka
- Zaprawiony W Bojach
Boże Saint, aż żal mi się Ciebie zrobiło
- napisałeś taki kawał tekstu, a właściwie nic w nim nie ma, oprócz rady żebym nie pisała słów których nie rozumiesz. Czy nie lepiej było ten czas wykorzystać na przebierzkę? Skąd ja mam wiedziec których Ty nie rozumiesz słów? Cały wątek specjalnie przejrzałam i nie zauważyłam żadnego terminu fachowego. W ogóle nie używam fachowych terminów, no może czasami coś próbuję, ale nie będąc wtedy pewna czy właściwie, a odważam sie bo przecież jest tu kilku specjalistów od pływania i sama chciałabym się dowiedzieć co znaczą używane przez nich zaklęcia które udaje mi sie czasem usłyszeć chodząc na pływalnię.
A co do pianek, to pływajcie sobie w nich, wyglądacie w nich jak bobaski, jest z czego się pośmiać i o to chyba chodzi. Prześlę ten wątek do Poznania - pływackiej stolicy Polski - pani Teresa i jej dziewczyny będa miały z Was ubaw
))

A co do pianek, to pływajcie sobie w nich, wyglądacie w nich jak bobaski, jest z czego się pośmiać i o to chyba chodzi. Prześlę ten wątek do Poznania - pływackiej stolicy Polski - pani Teresa i jej dziewczyny będa miały z Was ubaw

- saint
- Zaprawiony W Bojach
no wiec cytuje: "4 RR/1NN" , nie tylko ja tych slow nie rozumiem ale podejrzewam ze znakomita wiekszosc amatarow ktorzy plywaja raz na jakis czas i jedyne slowa ktore znaja to nazwy stylow typu żabka czy kraul
nikt nie broni uzywac tych slow i dobrze ze to robisz bo przy okazji i inni moga sie nauczyc ale miej na uwadze ze to forum dla amatorow a nie specjalistow od plywania wiec nie zaszkodzi w nawiasie wyjasnic uzywane pojecia
w tekscie ktory napisalem podalem konkretne fakty z imprezy triathlonowej sprzed miesiaca ktore dowodza ze pianki sa skuteczne i mysle ze tego wlasnie oczekuja amatorzy ktorzy zastanawiaja sie nad jej kupnem
natomiast takimi slowami ze ktos z kogos bedzie mial ubaw napewno nie wnosisz nic konkretnego do dyskusji, ja tez widzialem zawodnikow w piankach i wcale nie zauwazylem zeby ktos z nich sie smial z tego powodu
nikt nie broni uzywac tych slow i dobrze ze to robisz bo przy okazji i inni moga sie nauczyc ale miej na uwadze ze to forum dla amatorow a nie specjalistow od plywania wiec nie zaszkodzi w nawiasie wyjasnic uzywane pojecia
w tekscie ktory napisalem podalem konkretne fakty z imprezy triathlonowej sprzed miesiaca ktore dowodza ze pianki sa skuteczne i mysle ze tego wlasnie oczekuja amatorzy ktorzy zastanawiaja sie nad jej kupnem
natomiast takimi slowami ze ktos z kogos bedzie mial ubaw napewno nie wnosisz nic konkretnego do dyskusji, ja tez widzialem zawodnikow w piankach i wcale nie zauwazylem zeby ktos z nich sie smial z tego powodu
-
- Wyga
To ja nieśmiało zapytam o coś bardzo przyziemnego i trochę wstydliwego. Planuję latem pierwszy triathlon na dystansie olimpijskim. Czy po ukończeniu części pływackiej mogę się wytrzeć i przebrać; zamienić kąpielówki na spodenki? Jak to wygląda od strony formalnej i praktycznej? Jakoś perspektywa jazdy na rowerze i bieg w mokrych kąpielówkach nie wygląda zachęcająco.
- monka
- Zaprawiony W Bojach
Saint, zlituj się, nie wierzę żebyś nie wiedział, rr-ramiona nn - nogi, trzeba było pytać, większośc wie i by pomogli!
Dobrze, nie będe się więcej z bobasów naśmiewać
)
Ale widziałeś te poznanianki? I jak? 100km w morzu, jest co podziwiać a nie tam 0,5km jeziorko, no nie? no to siup, a pianki zostawiamy "facetom"
))

(Edited by monka at 9:38 pm on June 22, 2004)
Dobrze, nie będe się więcej z bobasów naśmiewać

Ale widziałeś te poznanianki? I jak? 100km w morzu, jest co podziwiać a nie tam 0,5km jeziorko, no nie? no to siup, a pianki zostawiamy "facetom"

(Edited by monka at 9:38 pm on June 22, 2004)
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak to fajnie czasem uslyszec ze mieszkam w stolycy 
Ciekawe, ze w tej stolicy plywania jest beznadziejnie jesli chodzi
o baseny, ale z drugiej strony jezior u nas pod dostatkiem .
Troszke szkoda imprezy na Kiekrzu, ktora z tego co czytam jest zagrozona :
http://www.internal.pl/maraton/2004kiekrz.php

Ciekawe, ze w tej stolicy plywania jest beznadziejnie jesli chodzi
o baseny, ale z drugiej strony jezior u nas pod dostatkiem .
Troszke szkoda imprezy na Kiekrzu, ktora z tego co czytam jest zagrozona :
http://www.internal.pl/maraton/2004kiekrz.php
[i]swim - bike - run [/i]
- saint
- Zaprawiony W Bojach
po plywaniu mozesz robic wszystko na co masz ochote pod warunkiem ze zmiescisz sie w limitach czasu jezeli sa jakies, im dluzszy dystans tym mniejsze tempo zawodow, na olimpijskim juz mozna sie pokusic nawet o przebranie ale nie bralem jeszcze udzialu na takim dystansie wiec nie wiem jaki odsetek zawodnikow tak robi, startowalem ostatnio na 0,6/15/3 i nie stwierdzilem zadnych problemow zwiazanych z mokrym ubraniem, podejrzewam ze na olimpijskim tez mozna sobie odpuscicQuote: from Spacerowicz on 10:35 pm on June 22, 2004
To ja nieśmiało zapytam o coś bardzo przyziemnego i trochę wstydliwego. Planuję latem pierwszy triathlon na dystansie olimpijskim. Czy po ukończeniu części pływackiej mogę się wytrzeć i przebrać; zamienić kąpielówki na spodenki? Jak to wygląda od strony formalnej i praktycznej? Jakoś perspektywa jazdy na rowerze i bieg w mokrych kąpielówkach nie wygląda zachęcająco.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Monka,
nieśmiało pytam - o co Ci chodzi z tymi piankami?
R.
nieśmiało pytam - o co Ci chodzi z tymi piankami?
R.
- lezan
- Zaprawiony W Bojach
Wydaje mi sie, Ryszard ze to jest tylko mącenie lub tez w tym przypadku moncenie.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
- monka
- Zaprawiony W Bojach
Panie Ryszardzie: pasjonuję się pływaniem długodystansowym, a tutaj pisują ludzie lubiący maratony. Myślałam, że znajdę więcej wspólnego... W maratonach są zakazane, a jeśli bardzo chłodno to można tylko maści stosować, pianki nie wolno. Próbowałam kiedys płynac w piance w Bałtyku przy temp 16st C i było mi za gorąco, a po drugie miałam problemy z efektywną pracą nóg (były za wysoko). Rozumiem że pianka w triatlonach to cos innego - tzn. robi sie zwyczaj jej używania i w porządku, ale moim zdaniem jest to chwyt komercyjny żeby ludzie niepotrafiący pływać też startowali i nie chodzi o zimno. Zna Pan doskonale pływanie długie Polek na otwartych wodach i pozwoliłam sobie przypomniec innym o tym żeby zobaczyli że pianka może byc zbyteczna kiedy poprawny styl.
Skoro jest wrażenie, że moncę (to do Lezana), no cóż, wg mnie propagatorzy pianki mącą o wiele bardziej i nie zachęcają ludzi do poprawiania techniki pływania!
Nie nie czuje sie na siłam dyskutować merytorycznie o triatolonie, bo nie mam o nim pojęcia. Próbowałam wczoraj po wyjściu z wody roweru i mam dziś potłuczone kolano, bo się wywalam, nogi nie chca się kręcić i tracę równowagę. Moim marzeniem jest popłynąc maraton nie wcześniej jak za 5 lat i chcę pozostać w przekonaniu że nie będzie wtedy -za tych kilka lat - to samo w maratonach tzn. że dopuszczą piankę, a powody mojej niechęci podałam.
(Edited by monka at 9:53 am on June 23, 2004)
Skoro jest wrażenie, że moncę (to do Lezana), no cóż, wg mnie propagatorzy pianki mącą o wiele bardziej i nie zachęcają ludzi do poprawiania techniki pływania!
Nie nie czuje sie na siłam dyskutować merytorycznie o triatolonie, bo nie mam o nim pojęcia. Próbowałam wczoraj po wyjściu z wody roweru i mam dziś potłuczone kolano, bo się wywalam, nogi nie chca się kręcić i tracę równowagę. Moim marzeniem jest popłynąc maraton nie wcześniej jak za 5 lat i chcę pozostać w przekonaniu że nie będzie wtedy -za tych kilka lat - to samo w maratonach tzn. że dopuszczą piankę, a powody mojej niechęci podałam.
-
- Zaprawiony W Bojach
A może poprostu nie potrafisz jezdzić na rowerze, ja nie mam takich problemów nawet jak przebiegne 10km a potem wsiadam na rower. Czemu dopiero za 5 lat masz zamiar wystartować w maratonie.Quote: from monka on 9:40 am on June 23, 2004
Próbowałam wczoraj po wyjściu z wody roweru i mam dziś potłuczone kolano, bo się wywalam, nogi nie chca się kręcić i tracę równowagę. Moim marzeniem jest popłynąc maraton nie wcześniej jak za 5 lat i chcę pozostać w przekonaniu że nie będzie wtedy -za tych kilka lat - to samo w maratonach tzn. że dopuszczą piankę, a powody mojej niechęci podałam.
[b]"Kto się ośmieli, wygrywa"[/b]