Bieg na Śnieżkę

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
Ultimus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Chodzi mi po głowie ten bieg, mam jednak kilka pytań technicznych do tych co już brali w nim udział:

- końcówka biegu już pod samymi "spodkami" prowadzi podejściem z poręczami? jeżeli tak to mam obawy czy mnie ściana nie zatrzyma
- co warto zabrać ze sobą na trasę?
- czy po biegu jest możliwość skorzystania z prysznica, umywalki, wiadra z wodą, mineralnej ze sklepu ewentualnie strumienia ?
- ile trwa droga powrotna w dół? :bum:, nie żebym nie lubił przebywać w tych jakże pięknych okolicznościach przyrody tylko mam mocno napięte terminy jeżeli chodzi o pkp
--------------------------------------
To boldly go where no one has gone before.
PKO
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na sam szczyt biegnie się drogą okrężną, tym ślimakiem.
Co warto zabrać? No nie wiem, oprócz formy, to chyba nic. Jeden punkt z wodą naprawdę wystarcza, jeżeli napijesz się przed startem. W tamtym roku dostawało się folióweczkę, w którą wkładało się rzeczy, które w następstwie jechały na szczyt, po okazaniu numerka brałeś sobie swój woreczek na mecie.
Wiem, że na pewno są przenośne toalety, ale co do pryszniców, umywalek nie jestem pewien. Nie sądzę, bo wszystko odbywa się na stadionie. W Karpaczu jest dużo, że tak to nazwę - hoteli. Myślę, że z zarezerwowaniem sobie pokoju na kilka godzin nie będzie wielkiego problemu, a tam łazięki są na pewno.
Zejście w doł.. ze szczytu schodzi się do kolejki, bezpłatnie nią się zjeżdza. Zawsze stał autobus, zabierał ludzi na stadion. Samo zejście, na sstart zajmuje może z niecałą godzinkę, ale dekoracja jest trochę później.

Tego pana kolejarza widziałem. Nawet zapytał się mnie, ile zostało do mety, gdy mu odpowiedziałem, odparł 'pojebalo cie'. Nieważne :D.

Ostrzec trzeba, że bądź co bądź co roku jest duża liczba turystów. O ile oni są mili, dopingują, biją brawa, to wycieczki szkole niezawsze. :)

Ach, chciałem sobie zaatakować jakiś łądny czas, coś w stylu 75 minut, ale nabawiłem się problemów z ręką. Wiem, że biega się nogami :), jednak próbowałem treningów i powiem szczerze, że nie zabardzo to wygląda.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Ultimus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki, oby tylko pogoda dopisała :hej:
--------------------------------------
To boldly go where no one has gone before.
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11

Nieprzeczytany post

Hm.. myślę, że dla biegaczy była prawie idealna, choć na szczycie było całkiem zimno.
Jestem zadowolony ze startu. Czas 1:18, zakładałem 1:15, ale ostatni tydzień byłem wyłączony odnośnie biegania. Co do organizacji, to również bardzo duży plus. Trasa ładnie oznakowana, dwa punkty z wodą, chipy. Do tego wiele nagród w losowaniu, ładne koszulki i dużo-niezłego jedzenia :). Jakby tak zliczyć, to te 30 zł wpisowego niewystarczające :).

A u Was?
Kowal Karpacz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja równierz byłem bardzo mile zaskoczony organizacją tej imprezy przez moje miasto. Mam porównanie z imprezami MTB i organizajca wg mnie na prawdę była na 5+. Musze oddać tutaj szacunek wiceburmistrzowi, który sam bardzo zaangażował sie w organizacje tej imprezy.
Szkoda, że pierwszy raz w zyciu zdażył mi się nazwijmy, to ``incydent``, żeby inny uczestnik imprezy wykpił wynik jaki osiągnąłem. Jak wbiegłem na metę to byłem dość zadowolony bo osiągnąłem 1:13 tym bardziej, że nigdy nie pokonałem biegiem takiego przewyższenia. Zaznaczam, że nie jestem biegaczem a w tym roku zacząłem więcej biegać niemniej jednak od ostatnich 2 miesięcy nie biegałem a tylko jezdziłem na rowerze. Niemniej jednak Pan z numerem 15 kiedy spytał mnie (siedzieliśmy przy stoliku w schronisku) jaki czas zanotowałem i ile mam lat, usłyszał odpowiedź i skwitował to: ``Łee, ja mam 2 razy tyle lat co ty a miałem 1:16``. Zdziwiłem się tym co usłyszałem... Szacunek dla jego formy ale chyba Pan niedowartościowany jest... Żenadka... Może dlatego, ze jego kolega z ``Poznań MaltaPoznań`` zajął w tym biegu 2gie miejsce.

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych i niezadowolonych ze swoich wyników i zapraszam do Karpacza za rok. Ja na pewno wystartuję bo impreza bardzo przyjemna.
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawe jak skonfrontujecie trase z Pilskiem bo zakładam ze ktos pobiegnie z uczestników ze Śnieżki
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
 właśnie dzięki mojemu umysłowi".
Awatar użytkownika
tomke
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Biegłem w obu biegach i wydaje mi się, że Śnieżka jest trochę trudniejsza ze względu na kamienie i silny wiatr. Pilsko zaś z drugiej strony kojarzy mi się z wielkim upałem:)
Opinia ta jest nijaka, gdyż odnosi się do zmiennej pogody, ale pozwolę sobie tutaj zmienić temat i spytać o jedną stała rzecz - wyciąg krzesełkowy. Biegnąc czy też idąc w górach pod wyciągiem zawsze się zastanawiałem czy potrafiłbym utrzymać tempo krzesełek?:> Ktoś już próbował? Jaka góra? Hehe:)
Tutaj od razu nasuwa mi się pomysł. Kilka lat temu będąc w Holandii kibicowałem zawodnikom którzy ścigali się z... starą lokomotywą. Dlaczego by u nas nie zorganizować biegu, w którym ścigamy się z wyciągiem:))

Oczywiście plan wydaje się mało realny gdyż trasa biegu pod wyciągiem raczej nie wchodzi w rachubę, ale z tego co kojarzę to chyba trasa biegu na Pilsko będzie przechodziła na krótkim odcinku obok wyciągu - wszyscy chętni będą mogli spróbować swoich sił.

Pozdrawiam i do zobaczenia w niedziele(Dobra pogoda jest zamówiona)
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przewyższenie troszeczke wieksze dla Śnieżki ale dla mnie Pilsko jest bardziej wymagające. Moze dlatego ze poczatek jest po asfalcie a pozniej zaczyna sie "grapa".
Uczestniczyłem kiedys w takim przedstawieniu politycznym (zgrupowanie rzadzacej parti w Szczyrku z premierem na czele) gdzie atrakcja był wyscig z kolejka krzeselkowa na Skrzyczne.
Kilka lat pozniej w tej samej miejscowosci tam gdzie MAłysz lądował był start biegu a meta tam gdzie sie wybijał tzn. Bieg pod próg były chyba tylko 3 edycje.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeśli tylko będę miała dalej tyle zapału i będę kontynuowała bieganie to w przyszłym roku wbiegam z Wami na Snieżkę :)
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy widzieliście ale jest już informacja o tegorocznym biegu na Śnieżkę :) Trasa została wydłużona o 5 km czyli razem będzie 15km..No i doszło jeszcze zbieganie z góry czego w tamtym roku nie było.Pomimo tych "przeciwności" zaczynam wkrótce treningi i piszę się na bieg :jatylko:
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To może wklej link o tym biegu?
Te "przeciwności" dla niektórych mogą być obiecujące :-)
Ostatni raz startowałem bodajże w roku 2000 jeszcze jako junior więc miło by było jeszcze raz wspomnieć taki piękny bieg...
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po regulaminie widać że zapowiada się piękny cykl. Wygląda to bardzo profesjonalnie. Jak tak dalej pójdzie zrobi się tłoczno w kalendarzu biegów górskich.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ