Drętwiejące nogi podczas jazdy rowerem
- KshysiekDolegowski
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
U mnie dretwienie nie mialo zwiaku ze stopami. Zdarza sie tylko w jednych butach (Salomon Raid Sport), mysle, ze ma zwiazek ze sztywnośćią podeszwy i miejscowym naciskiem.
Kshysiek - www.napieraj.pl
-
- Rozgrzewający Się
Powód drętwienia nóg jest w zsadzie jeden-niedokrwienie. I nie jest prawdą że buty luźne temu zapobiegną, jeśli będą to buty biegowe z miękką podeszwą spowodują nierównomierne rozłożenie nacisku stopy na pedał...to doprowadzi do ucisku na naczynia krwionośne i niedokrwienie stopy w przedniej części- głównie palce.
Podobny efekt można osiągnąć zakładając buty typowo kolarskie na twardej podeszwie i zaciągając paki-znowu nacisk na naczynia i znowu drętwienie...
Jak widać problem jest, ale można sobie z tym poradzić zakładając buty kolaskie o twardej podeszwie gdzie nacisk jest rozłoźony na całą podeszwę stopy nie dociągając zbyt mocno zapięcia(są różne:rzepy skręcane linki, sznurowadła) mozna je dociągnąc w momentach cięzkich: na podjeździe, na końcowym odcinku trasy , gdy spodziewamy się walki.
...to tyle jeśli chodzi o kolarstwo szosowe lub trening mtb w latwym terenie....
ochraniacze, ocieplacze w momencie gdy krew nie krąży na nic się nie zdadzą....
A trening poniżej -15 stopni to zarzynanie i niesłyszałem o szanującym się zawodniku który w takich warunkach by wyjeżdzał na szose...a nawet w lesie choc cieplej jest za zimno....twardziele -wiem to po 15stu latach startów...
Pozdrawiam.
Podobny efekt można osiągnąć zakładając buty typowo kolarskie na twardej podeszwie i zaciągając paki-znowu nacisk na naczynia i znowu drętwienie...
Jak widać problem jest, ale można sobie z tym poradzić zakładając buty kolaskie o twardej podeszwie gdzie nacisk jest rozłoźony na całą podeszwę stopy nie dociągając zbyt mocno zapięcia(są różne:rzepy skręcane linki, sznurowadła) mozna je dociągnąc w momentach cięzkich: na podjeździe, na końcowym odcinku trasy , gdy spodziewamy się walki.
...to tyle jeśli chodzi o kolarstwo szosowe lub trening mtb w latwym terenie....
ochraniacze, ocieplacze w momencie gdy krew nie krąży na nic się nie zdadzą....
A trening poniżej -15 stopni to zarzynanie i niesłyszałem o szanującym się zawodniku który w takich warunkach by wyjeżdzał na szose...a nawet w lesie choc cieplej jest za zimno....twardziele -wiem to po 15stu latach startów...
Pozdrawiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
Bernardb, dzieki za cenne rady. Wpadaj częściej.
A co robisz w zimie? Tacx-ujesz? Czy może tylko bieganko i basenik?
Zastanawiam sie jakie rolki kupić. może byś coś podpowiedział?
tutaj jest nowy temacik w tej sprawie
(Edited by PAwel at 12:29 pm on Nov. 6, 2003)
A co robisz w zimie? Tacx-ujesz? Czy może tylko bieganko i basenik?
Zastanawiam sie jakie rolki kupić. może byś coś podpowiedział?
tutaj jest nowy temacik w tej sprawie
(Edited by PAwel at 12:29 pm on Nov. 6, 2003)
ENTRE.PL Team
-
- Zaprawiony W Bojach
Czy to ten BernardB z Poznania ktorego znam , scigajac sie jeszcze przed laty w Stomilu ? hmm - swiat jest
chyba bardzo maly , a internet jeszcze mniejszy
pozdrawiam!
chyba bardzo maly , a internet jeszcze mniejszy
pozdrawiam!
[i]swim - bike - run [/i]
- krzycho
- Zaprawiony W Bojach
Hmmm... w lutym kroi sie taka właśnie rzeźnia, i to na zawodach...Quote: from bernardb on 10:45 am on Nov. 6, 2003
www.adventurerace.pl
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
k
- artur
- Wyga
- Kontakt:
widzialem wczoraj kolesia w Lodzi w walonkach i chyba tez zakupie
mam ochraniacze ale na mtb to tylko sezon i sie porwaly
ciekawe w czym wystapi towarzystwo na LWC? tam moze byc snieg po kolana a wiec walonki beda super
mam ochraniacze ale na mtb to tylko sezon i sie porwaly
ciekawe w czym wystapi towarzystwo na LWC? tam moze byc snieg po kolana a wiec walonki beda super
Artur
tropiciel w stumilowym lesie...
www.speleo.napieraj.pl
tropiciel w stumilowym lesie...
www.speleo.napieraj.pl