Komentarz do artykułu Mistrzostwa Świata w biegach Górskich na długim dystansie, Świerc siódmy

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Nie zrozumielismy sie do konca.
Przyklad, z przed tygodnia na mojej skromnej osobie.
Mialem mozliwosc mozolnie wtoczyc sie na pewna gorke (troche powyzej 1.000 m n.p.m.) szlakiem, ale zbiegalem po asfaltowej drodze.
Udalo mi sie wykrecic naszybsze km w moim zyciu i tak chwilowo mialem nawet 2:30.
Jednak autentycznie chcialbym zobaczyc takiego mocarza, ktory osiada 2:00 min/km i to na zbiegu po gorskim stoku.
I nie na 100 metrach ale na 7 km odcinku.
A tak nawiasem mowiac 2:00 km/min to dal niewtajemniczonych 30km/h.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale zrozumieliśmy sie bardzo dobrze. Ja poprostu mówię, że skoro na 100m ktoś jest w stanie pobiec szybciej niż Usain Bolt, to może na 10 km ktoś jest w stanie pobiec szybciej niż Bekele. Oczywiście ten podbieg sprawia, że to jest dziwne i dlatego zapytam się Marcina (poproszę go, żeby sam wyjaśnił).
A co do trasy, to była być może taka droga jak na zdjęciu, to jest właśnie fragment trasy z Podbrdo:

Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Najlepiej gdyby Marcin zrzucił nam gdzieś link do swojego Movescount, ale jest gdzieś w trasie, musimy poczekać.
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Najlepiej gdyby Marcin zrzucił nam gdzieś link do swojego Movescount, ale jest gdzieś w trasie, musimy poczekać.
Tutaj http://www.movescount.com/pl/members/me ... rcinSwierc jest chyba jego profil
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tam szukalem Ale tam są stare rzeczy. On ma swój prywatny gdzies indziej. Moze uda sie wyeksponować te zawody do tego publicznego profilu.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jezeli Marcin, bylby w stanie utrzymac tempo 2:00-2:15 (nawet na spadku) przez 7 km, to jego czasy na biegach plaskich bylyby znaczaco lepsze. I mowimy tu o kilku rzedach wielkosci. Bynajmniej, nie chodziloby li tylko o jego ogromna sile, ktora musialby posiadac by takie predkosci utrzymac na spadku, ale i jego ergonomika/ ekonomika biegu powinna byc bliska idealu by umozliwic mu osiaganie takich wyniki.
Oczywiscie, ze kiedys sie urodzi ktos, kto pobiegnie szybciej niz Bekele, czy Bolt i mam madzieje, ze tego doswiadcze.
A Marcinowi zycze sukcesow.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Wiemy, że akurat tyle nie biegł. Najszybciej było 2:38.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Wiemy, że akurat tyle nie biegł. Najszybciej było 2:38.

to już ładne bieganie. Nogi musi mieć strasznie mocne, żeby utrzymać tak intensywne tempo zbiegu przez dłuższy czas :-D Wielkie WOW
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Wiemy, że akurat tyle nie biegł. Najszybciej było 2:38.
Zamecze chyba temat na smierc.
Jesli jego najszybszy odcinek (tempo chwilowe) wynioslo 2:38 to wyglada to jeszcze gorzej (o czym ponizej).
Bo jak zobaczylem te 2:58 (srednia z podbiegiem) to nasunal mi sie wniosek o rzecywistej dlugosci trasy/ odcinak vs to co podawal organizator.
Stad, autentycznie fajnie byloby zobaczyc zrzut z tego biegu.

I teraz tak, jakby przebieg 7 km po 2:38 km/h (caly zbieg, a wiemy, ze tak nie bylo) to potrzebowalby na to 19:13. Organizator podaje, ze ostatni odcinek mial 9 km, stad wniosek, ze srednie tempo na podbiegu u Marcina wynioslo 3:46! Oczywistym jest, ze im wolniejszy zbieg, tym szybszy podbieg w ramach 26:45 potrzebnych do ukonczenia ostatniego odcinka.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

To teraz jeszcze zrób analizę, o ile krótszy musiałby byc podbieg (w dwóch wersjach, że krótszy jest cały ostatni odcinek inne krótszy jest tylko podbieg) w zależności od tempa na podbiegu. Czekamy. :)
Awatar użytkownika
marcin.swierc
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 31:33
Życiówka w maratonie: -----
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziękuje wszystkim za aktywną dyskusję, to miłe. Fajnie, że moje wyniki czy czas są tak skrupulatnie analizowane, ale szczerze Wam powiem, że wolałbym żeby ktoś pochylił się na nieco innym tematem.

W artykule Adam przytacza moja wypowiedź w której zdaje się wspominam o tym, że Reprezentacja Polski miała 2 pary dresów na 6 osób, a część z nas z braku strojów musiała startować w damskich spodenkach. Pomijam fakt, że groziła nam dyskwalifikacja i gdyby nie starania Marcina Ścigalskiego z Salco oraz Dominiki Stelamach która pochodziła za spodenkami w ogóle byśmy nie wystartowali jako drużyna.

Może tutaj zaczniemy dyskusję, dlaczego tak się dzieje? Nie odbierajcie mnie na zasadzie: Marcin Świerc narzeka. Po prostu dzisiaj jestem najbardziej słyszalny dlatego staram się głośno mówić jak jest. Mamy w Polsce kilka fajnych zawodniczek i zawodników, dbajmy o nich, pomóżmy, działajmy dla rozwoju tej dyscypliny ze by ktoś kiedyś zdobył medal. Ja mam tylko 7 miejsce ale mam nadzieję ze przyjdzie ktoś po mnie kto będzie miał lepiej i zdobędzie medal...

A co do mojego czasu na Mistrzostwach Świata. Było mięło, miejsce 7, start i początek jak zwykle do poprawy:). To juz za mną, wnioski wyciągnięte, teraz organizuję Biegowa Akademia Salomona dla młodych zdolnych i następny start w Pucharze Świata w Val d'Isere. To tam miałem upadek w zeszłym roku. Trzymajcie kciuki

Filmik z Sunnto - reszta treningów tajne...
https://www.instagram.com/p/BG89VwDkSy9 ... erc.marcin
Ostatnio zmieniony 22 cze 2016, 12:20 przez marcin.swierc, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych...nigdy ich nie osiągnie...."

cel - UTMB

www.marcinswierc.pl
Awatar użytkownika
marcin.swierc
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Keri pisze:Jezeli Marcin, bylby w stanie utrzymac tempo 2:00-2:15 (nawet na spadku) przez 7 km, to jego czasy na biegach plaskich bylyby znaczaco lepsze. I mowimy tu o kilku rzedach wielkosci. Bynajmniej, nie chodziloby li tylko o jego ogromna sile, ktora musialby posiadac by takie predkosci utrzymac na spadku, ale i jego ergonomika/ ekonomika biegu powinna byc bliska idealu by umozliwic mu osiaganie takich wyniki.
Oczywiscie, ze kiedys sie urodzi ktos, kto pobiegnie szybciej niz Bekele, czy Bolt i mam madzieje, ze tego doswiadcze.
A Marcinowi zycze sukcesow.

dzięki ;) może jakiś pojedynek na zbieganie ?? kto podejmie rękawice Szost ?? inni ??

cel - UTMB

www.marcinswierc.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No, nie prowokuj :)
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak z ciekawosci.
Jak szacujesz, jaki wynik moglbys wykrecic na 1 km - oczywiscie mowimy o zbiegu, bo dobrej jakosci nawierzchni?
Oczywiscie pytanie jest do Marcina, ale in Naczelny moze podac swoj szacunek :bleble:
Ostatnio zmieniony 22 cze 2016, 12:40 przez Keri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marcin.swierc
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Keri pisze:Tak z ciekawosci.
Jak szacujesz, jaki wynik moglbys wykrecic na 1 km - oczywiscie mowimy o zbiegu, bo dobrej jakosci nawierzchni?
trzeba zmierzyć ;)

cel - UTMB

www.marcinswierc.pl
ODPOWIEDZ