Komentarz do artykułu Chudy Wawrzyniec wystartuje po raz piąty! Garść liczb i ciekawostek

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Piotr, a możesz wyjaśnić swoją kąśliwą uwagę dot. opłaty startowej?
mogę, no po prostu jest wysoka jak na 20,5km.
Acz zwróć uwagę, że ja od 2 lat jestem napływowym góralem. I wiem jakie ceny są w Czechach - acz oki, tam biegi nie są robione pod pakiety i inne wypasy, tam liczy się samo bieganie.

Pewnie dla nizinnych ludzi taki bieg to atrakcja nawet za taką cenę.
Dla mnie nie.

kamils

dobre z tym wsparciem biegu w Rumunii
Ostatnio zmieniony 01 mar 2016, 22:15 przez Piotr-Fit, łącznie zmieniany 1 raz.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bardzo mi się nie podoba taka wypowiedź.

1. sugerujesz, że cenę wpisowego należy przeliczać na kilometry. moim zdaniem to nadużycie.
2. sugerujesz, że w Polsce (a może tylko Chudy) biegi robi się "pod pakiety"
3. sugerujesz, że w Polsce (a może tylko na Chudym?) nie liczy się "samo bieganie".

moim zdaniem - słabo to brzmi.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Twoja opinia, ja mam inną, mam prawo tak jak Ty.

tyle, bo praca wzywa :P
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

masz inną opinię o swoim własnym wpisie? mhm.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Jimbo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:55
Życiówka w maratonie: 3:47

Nieprzeczytany post

150 pln za 25 km po górach no pewnie że za drogo. 170 zł za 80 km brzmi już do przyjęcia. Co innego przygoda w górach którą można sobie samemu zorganizowac za free, co innego rywalizacja sportowo - ultrasowa :) Tak czy inaczej też w tym roku wybieram się do czech za ultra po Tatrach zabulę 30 ojro. Na zdrowie.
misio80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:55
Życiówka w maratonie: 3:29

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:masz inną opinię o swoim własnym wpisie? mhm.
Qba, dyskusja z Tobą głęboką jest...
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A na Małą Rycerzową już ponad 90 ludzi zapisanych :orany: Jak to napisał jeden z organizatorów ultra biegów: oni nie sprzedają pakietów startowych czy oznaczonych tras, oni sprzedają możliwość przeżycia przygody i wspomnienia.
Mnie też dziwi, że ktoś się zapisuje na półmaraton za taką cenę. Ja nie zamierzam tyle płacić za start w zawodach. Z drugiej strony trochę rozumiem uczestników, bo chudy ma swoją renomę i jest bardzo dobrze i z głową promowany. Dlatego wielu ludzi chce być tego częścią.
Startowałem w zeszłym roku i wspomnienia mam dobre, choć makabryczne (upał + nieprzygotowanie). Żałuję, że nie było mi dane wystartować w pierwszych, bardziej kameralnych edycjach, choć ten bieg był od samego pomysłu na moim celowniku. Dobrze, że przynajmniej załapałem się jeszcze na ostatni nocleg w szkole w Rajczy. Klimat był ciekawy. W zeszłym roku od wielu zawodników dało się słyszeć opinie, że cena jest już przegięciem i że w związku z tym ostatni raz startują. Sam też się nie wybieram. Nie dziwię się organizatorom, że ustawiają taką cenę skoro tylu ludzi chce ją ponieść. Bardziej dziwię się płacącym.
Fajne jest to, że organizatorzy chcą coś zwrócić lokalnej społeczności i przekazują jej część wpisowego (zamiast medali dla uczestników). Rozumiem, że w tym samym celu zrezygnowali z części darmowych noclegów. Choć tego drugiego jednak trochę żal.
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jest boom na bieganie, to i ceny idą w górę...

Ta 20-tka kosztuje niewiele mniej, niż chociażby 64km w Krynicy... zwłaszcza w pierwszym terminie (albo poprzez ambasadorów biegu). No, ale to nasz wybór -nikt nas nie zmusza do startu w tej czy innej imprezie biegowej. Mamy wybór.

Tak na marginesie - tyle było narzekania na wysokie wpisowe na Półmaraton Poznański 90zł. Powstały specjalne grupy na fb - wiele osób zarzekało się, że nie wystartuje. A na dziś mamy rekordową ilość zapisanych osób, i niewykluczone że bardzo wysoki zdawałoby sie limit 13000 biegaczy - zostanie osiągnięty. Więc decyzję o wpisowym chyba nalezy uznać za słuszną. :oczko:
mam_platfusa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 3 dni
Życiówka w maratonie: 3 tygodnie

Nieprzeczytany post

Jimbo pisze:Tak czy inaczej też w tym roku wybieram się do czech za ultra po Tatrach zabulę 30 ojro.
:lalala:

A większą część dyskusji w tym temacie można podsumować następująco: działa prawo popytu i podaży. Dopóki nie ma problemów z zapełnianiem list startowych, tak długo organizatorzy mogą spać spokojnie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

biegi w Krynicy mają tylu sponsorów i takie budżety, że mogłyby być za darmo i tak wydarzenie by się bilansowało... moim zdaniem porównanie bez sensu, bez urazy Michał :)

w odniesieniu do Chudego Wawrzyńca niesprawiedliwe jest też stwierdzenie, że ceny rosną - bo cena od zeszłego roku się nie zmieniła (niech mnie ktoś poprawi). A cena Rycerzowej - no cóż, albo przyjmuje się wyjaśnienie, że świadczenia są bardzo podobne jak na długich trasach, albo przelicza wpisowe na kilometry - dwie różne filozofie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Jimbo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:55
Życiówka w maratonie: 3:47

Nieprzeczytany post

Kangoor5 napisał: W zeszłym roku od wielu zawodników dało się słyszeć opinie, że cena jest już przegięciem i że w związku z tym ostatni raz startują. Sam też się nie wybieram. Nie dziwię się organizatorom, że ustawiają taką cenę skoro tylu ludzi chce ją ponieść. Bardziej dziwię się płacącym.

Dlatego trzeba szukać alternatyw, nie interesuje mnie za bardzo ile organizatorzy zarobią. Nigdy nie zaglądałem im do portfela. Trzeba raczej przekalkulować ogrom wrażeń związany z biegiem ultra a ceną.
Już teraz pewne imprezy podchodzą pod 400 pln, gdzie 2,3 lata temu było to nie do pomyślenia. A czy nie lepiej pojechać w góry na tydzień i w weekend dobić się kameralnym biegiem ( czytaj z tanim wpisowym ). :hejhej:
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

Każdy ma swój rozum i wybór. CHcesz płacić za start, to płacisz. A nie chcesz
Jimbo pisze: A czy nie lepiej pojechać w góry na tydzień i w weekend dobić się kameralnym biegiem ( czytaj z tanim wpisowym ). :hejhej:

i jaki problem? Ja lubię sobie robić różne trasy, które z takiego czy innego powodu mi się podobają. Bez ścisku, bez spinania. Wstaję z rana, jak mi pasuje i lecę ile mi pasuje. I często jak coś w drodze mi się spodoba, to przerabiam trasę.

Z drugiej strony, nigdy nie biegłem w poważnych zawodach, ale że jakoś tłumy mnie nie kręcą, zapisałem się na nową imprezę, pierwszy raz organizowana . Inny powód chęci startu (jak dla mnie), to dłuższa/trudniejsza trasa niż standardowo robię, nawet nie dystans ale stopień trudności zapowiadany przez organizatora. A wpisowe? Wysokie/niskie... zależy jak na to patrzeć. Ciekaw jestem wrażeń, na razie wygląda dość kameralnie (jak na zawody).
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę podobnie. Nawet bardziej od wysokiego wpisowego w niektórych zawodach przeszkadza mi to, że jak się na początku roku nie zapiszę, to potem już nie można. Raz się już tak zapisałem, właśnie na Chudego i potem przez leczenie kontuzji pobiegłem nieprzygotowany.
Ciekawe jest to, że ostatnio sam Krzysiek napisał artykuł o tym, że bez sensu jest startować w więcej niż dwóch zawodach na ultra dystansie w roku. Ale skoro ludzie walą na jego zawody drzwiami i oknami, dlaczego miałby nie dyktować warunków cenowych? (ostatnie zdanie to już mojego autorstwa).
Ostatnio zmieniony 02 mar 2016, 21:49 przez Kangoor5, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No, ale ja się przed chwila o Chudym dowiedziałem rzeczy jak na polskie warunki niezwykłej. :) Gratuluje organizatorom odwagi. Powinien byc zaraz jakiś komunikat.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Chociaż jak czytam to już sporo osób o tym wiedziało, ale tutaj oficjalne oświadczenie. Decyzja prawie, że rewolucyjna :)
http://bieganie.pl/?show=1&cat=10&id=8584
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ