Zamiana szosy na góry. Prośba o porady.

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
Pedro
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kazoora nie ma takiego nachylenia, choć może z dołu tak się wydaje. Też tam podbieguję ale uważam, że do biegania (nie maszerowania) w równym , dość intensywnym tempie 20-30% to wystarczy w zupełności. Przy większym nachyleniu zaczyna się niepoptrzebnie drobić, gubi się rytm a na zawodach w górach najcześciej i tak sie to podchodzi (szczególnie przy dłuższych dystansach).

Polecam robić jednym ciągiem - podbieg na mniej esponowanej stronie, przyspieszenie na górze, zbieg w dół po większym nachyleniu a potem podejście po nim, potem znów przyśpiesznie na górze i zbieg w dół po łagodniejszej stronie. Tak kilkanaście takich pętelek bez robienia przerw.
Pedro
New Balance but biegowy
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Masz rację trzeba zmienić taktykę aby upodobnić ją do warunków górskich. Myślę że Kazurka ma takie nachylenie i może mieć nawet większe - np. zbocze porośnięte w ogóle nie uczęszczane od strony Lasu Kabackiego. 45 procent może być. Jest jeszcze zbocze od strony najwyższego punktu gdzie zaczynają robić rowerzyści serpentyny i też jest stromo. W trym tygodniu przetestuję pętle na Kazurce może mi starczy cierpliwości na jakieś wybieganie 10-15 km taką trasą ;]
Tark
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Faktycznie górka na podbiegi pierwsza klasa.Dzięki za informację.
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,44

Nieprzeczytany post

A ktoś biegał na górce szczęślwickiej? Wygląda na to, że to najwyższa górka w Warszawie, ok. 50m przewyższenia.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yyy...... 13 ;) Max 17 ale to już trzeba po dobrej stronie płotu być ;)

Ja latam wzdłuż wyciągu ale po stronie 'za płotem' czyli tej dostępnej dla wszystkich i tam jest 11-13m na 130m podbiegu. Bardzo fajne treningi tam wchodzą i w górę i w dół. Najczęściej serie po 10 z odpoczynkiem pomiędzy seriami. Fajnie przyzwyczaja do intensywności. w sumie 30-45x. Polecam =)
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisio pisze:yyy...... 13 ;) Max 17 ale to już trzeba po dobrej stronie płotu być ;)

Ja latam wzdłuż wyciągu ale po stronie 'za płotem' czyli tej dostępnej dla wszystkich i tam jest 11-13m na 130m podbiegu. Bardzo fajne treningi tam wchodzą i w górę i w dół. Najczęściej serie po 10 z odpoczynkiem pomiędzy seriami. Fajnie przyzwyczaja do intensywności. w sumie 30-45x. Polecam =)
Nie byłem tam, sprawdzałem na googlach. Podejrzewałem, że mogą być jakieś ograniczenia typu płoty. Ok. 13-15 metrów na odcinku 100-150m mam w Falenicy na wydmie. Podobnie. Czyli coś bardziej stromego i dłuższego pozostaje na Agrykoli i Kazura. Kopa Cwila podobna do wydmy i Szczęśliwic.

A czy ktoś biegał po Kopcu Powstania Warszawskiego? Po schodach wygląda na 30m przewyższenia na 200m, a od strony południowej 40m na odcinku 100m. Schody wyglądają mało zachęcająco. Ktoś biegał od innej strony na Kopiec?
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W moim subiektywnym odczuciu ani Falenica ani Agrykola nie są tak strome jak Szczęśliwice. To, że jest krótki ten odcinek ma swoją zaletę - można tam robić bardzo mocne akcenty. Pod agrykole z taką intensywnością nie polatasz ;)

Gdzie masz w Falenicy taką górkę jak Szczęśliwice? Na trasie biegów górskich na pewno nie ma.

Tak naprawdę jak sobie zmieniać co chwilę lokalizację między Falenicą, Szczęśliwicami, Moczydłem i Agrykolą to można całkiem urozmaicony trening zrobić.
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W Falenicy są wydmy o różnych nachyleniach i chyba są optymalne do wybiegań, dłuższych treningów zamiast latać na około jednej górki. Pętla na zawodach ma 3300m i chyba jest odzwierciedleniem górskich maratonów (w jakiejś tam namiastce). Raz w tygodniu trzeba ruszyć swe 4 litery warto (kto nie zna).

Faktycznie górka szczęśliwicka robi wrażenie. Mieszkam tu całe życie i ani razu tam nie byłem... ;p
kirej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

http://www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/pl/

przypominam narzędzie, które już ktoś w tym dziale linkował. Wygodne do zmierzenia zmian wysokości. Wychodzi na to, że agrykola daje 29 metrów w pionie, kazurka i kopa Cwila 20 metrów. Oczywiście o różnym nachyleniu.

Pozdrawiam, kirej

PS: według profilu na Szczęśliwicach można nawet 45 metrów w pionie zrobić.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, 15:46 przez kirej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nikki.Sixx pisze:W Falenicy są wydmy o różnych nachyleniach i chyba są optymalne do wybiegań, dłuższych treningów zamiast latać na około jednej górki. Pętla na zawodach ma 3300m i chyba jest odzwierciedleniem górskich maratonów (w jakiejś tam namiastce). Raz w tygodniu trzeba ruszyć swe 4 litery warto (kto nie zna).

Faktycznie górka szczęśliwicka robi wrażenie. Mieszkam tu całe życie i ani razu tam nie byłem... ;p
Pętla biegu w Falenicy jest takim odzwierciedleniem górskich maratonów jak leżenie na kanapie sportem ;) Już nie jeden pojechał w góry spodziewając się takiej dłuższej Falenicy i się ostro zdziwił ;)
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki Kirej za link. Porównałem sobie górki warszawskie z jego pomocą:

Kopiec Powstania Warszawskiego
W dół: 0,099 km Deniwelacja: 39 m - nie wiem czy na tym odcinku da się biegać.

Falenica
W dół: 0,1 km Deniwelacja: 10 m - to jest odcinek końcówki pętli, tam się zawsze zbiega i może dlatego nie jest taki widoczny. Co do reszty zgadzam się z tym co napisał o falenickich wydmach Kisio.

Moczydło
W dół: 0,074 km Deniwelacja: 25 m

Szczęśliwice
W dół: 0,2 km Deniwelacja: 44 m - po trasie zjazdu. Można tam biegać?

Pozostaje sprawdzić pomiary w praktyce ;-)
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kisio pisze:
Pętla biegu w Falenicy jest takim odzwierciedleniem górskich maratonów jak leżenie na kanapie sportem ;) Już nie jeden pojechał w góry spodziewając się takiej dłuższej Falenicy i się ostro zdziwił ;)

Przyznam że mój obraz w Falenicy jest taki: kupa śniegu, błoto ze śniegiem i tafla lodu przez 1/2 trasy. Stąd pewnie mylne wyobrażenie o "ciężkiej" Falenicy. Choć wszystko zależy od tego czy ktoś ją przebiegnie na spokojnie czy będzie chciał tam łamać 40 minut na zawodach ;]

Myślę jednak (zdarza się ;p) że zrobienie tam wybiegania 20-30 km da nieźle w kość i będzie dobrym przygotowaniem do górskich biegów. W ten weekend zbadam Szczęśliwice i z 20km może uda się tam zrobić.
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nikki.Sixx pisze:
kisio pisze:

Przyznam że mój obraz w Falenicy jest taki: kupa śniegu, błoto ze śniegiem i tafla lodu przez 1/2 trasy. Stąd pewnie mylne wyobrażenie o "ciężkiej" Falenicy. Choć wszystko zależy od tego czy ktoś ją przebiegnie na spokojnie czy będzie chciał tam łamać 40 minut na zawodach ;]

Myślę jednak (zdarza się ;p) że zrobienie tam wybiegania 20-30 km da nieźle w kość i będzie dobrym przygotowaniem do górskich biegów. W ten weekend zbadam Szczęśliwice i z 20km może uda się tam zrobić.
Muszę niestety przyznać rację temu co napisał Kisio. Przekonałem się na własnym przykładzie.
Biegłem Maraton Kampinoski (podobne uwarunkowania jak w Falenicy) i byłem mega zadowolony, poniżej 4h. Pojechałem na Maraton Beskidy i było ponad 4:20, mimo, że ten bieg nie był jakiś trudny technicznie poza dużą liczbą przewyższeń i mega błota na ostatnich kilometrach ... góry, nawet Sudety czy Beskidy, to inny świat.
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Teoretycznie Maraton Beskidy nie ma łatki "trudnego biegu" ale moim zdaniem jest trudny i wymagający. Biegłem MGS i Bieszczadzki jeszcze w tym roku przed Beskidami. MGS ok wykańcza ale biega się po miękkim cały czas jednak, tempo po prostu musi być w wielu miejscach bardzo wolne czy nawet wspinaczkowe co niekiedy pomaga wyrównać tętno i nieco ochłonąć. Przy Beskidach już tak nie jest. 3/4 asfaltu (czy w zasadzie 4/5), długie podbiegi i zbiegi asfaltowe ze wszystkimi możliwymi nachyleniami po prostu niszczy mój organizm. Lepiej, komfortowo biegło mi się na MGS (5:08) niż na Maratonie Beskidy (3:44). Dziwne pewnie, ale takie mam odczucia. Beton w górach dla mnie jest masakrą.

Dalej twierdzę że Falenica jest dobrym przygotowaniem pod warunkiem że dany maraton będzie trailowy a nie asfaltowy... Bieszczadzki też wyniszczył mnie 26/27 km asfaltu za nim poszedł w góry.
Awatar użytkownika
Pedro
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cóż Falenica, jak się nie ma co się lubi... Dla Warszawy i okolic jest to niezłe rozwiązanie. Według mnie na Bieszczady, Beskidy można się dość dobrze przygotować.
Przy poważnym bieganiu w górach to liczy się najbardziej technika (szczególnie zbiegu !!!), intuicja, przystosowanie stóp i stawów do specyficznego podłoża a to można zdobyć tylko biegając mozliwie często w górach. A Tatry to już bardzo wysoka poprzeczka pod tym względem.

Taką "siermiężną siłę" do podbiegania to da się zrobić wszędzie (podbiegi, siłownia i różne innowacyjne pomysły) ale jest to naprawde ułamek tego co jest potrzebne, żeby dobrze napierać w górach.
Pomyślcie o weekendowych wypadach (dla zmotoryzowanych), choćby w Góry Świetokrzyskie - dobra droga i odległość ok. 170km. Tam już można coś konkretniejszego pobiegać.
Pedro
ODPOWIEDZ